Gerlof Roubos is gekozen tot fractievoorzitter van Balans. (Foto: archief Brabants Centrum).
Gerlof Roubos is gekozen tot fractievoorzitter van Balans. (Foto: archief Brabants Centrum). Foto:

HERIJKING UITKERING GEMEENTEFONDS

Boxtel krijgt miljoen minder uit Den Haag


HENK VAN WEERT

Opnieuw een financiële domper voor Boxtel. De gemeente ontvangt vanaf 2023 jaarlijks naar verwachting bijna een miljoen euro minder uit Den Haag. Dat concludeert oppositiepartij D66 naar aanleiding van de herijking van uitkeringen uit het gemeentefonds.

De zogeheten herijking zou er juist toe moeten leiden dat gemeenten minder moeite krijgen om hun broek op te houden. Het probleem vormt echter de jeugdzorg. Gemeenten waar een jeugdzorginstelling is gevestigd, krijgen volgens de nieuwe regelgeving juist minder geld. Ook Boxtel heeft daar mee te maken. Hier vangt orthopedagogisch instituut De La Salle sinds jaar en dag moeilijk opvoedbare en moeilijk lerende kinderen op.

WOONPLAATSBEGINSEL

Dat gemeenten met een jeugdzorginstelling minder geld krijgen, heeft alles te maken met het zogeheten woonplaatsbeginsel. De plaats waar de jongeren die hulp nodig hebben woonden voordat zij werden opgenomen, moet meebetalen aan de jeugdzorg. Probleem is echter dat dit geld veelal pas twee jaar later beschikbaar komt, zo legde het college van B en W in 2019 al eens uit. Nu de herijking is doorgerekend, is duidelijk wat dit daadwerkelijk voor Boxtel betekent: de gemeente krijgt 933.000 euro op jaarbasis minder vanuit Den Haag.

Fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars van D66 stuurde donderdag een brief aan het nieuwe college van B en W. De extra tegenvaller roept bij haar partij vragen op over de onroerendezaakbelasting (ozb). Die zal voor de Boxtelse burgers de komende jaren in principe alleen stijgen met het prijsindexcijfer, zo is tijdens de coalitievorming afgesproken.

NOG MEER BEZUINIGEN?

D66 wil van het college weten of zij tijdens de coalitieonderhandelingen op de hoogte zijn gesteld van de herijking van het gemeentefonds en de negatieve gevolgen daarvan voor Boxtel. In de ogen van D66 kan dat bijna niet het geval zijn, want anders zouden Balans, Combinatie95 en INbox zich toch nooit op het standpunt hebben kunnen stellen dat alleen inflatiecorrectie wordt toegepast bij de ozb.

Boxtel kampt al met flinke tekorten en zit midden in een bezuinigingsoperatie waarbij waarschijnlijk tal van taken worden afgestoten. Fractievoorzitter Wijffelaars wil dan ook van B en W weten hoe zij deze tegenvaller aanpakken. ,,Kiest u daarbij voor meer bezuinigingen of is een verhoging van de ozb toch een optie?" Ook vraagt D66 zich af of Boxtel contact heeft gehad over het nieuwe verdeelvoorstel met het Rijk en hoe de gemeenteraad wordt geïnformeerd en betrokken.

Een besluit over de herijking van het gemeentefonds wordt na de Tweede Kamerverkiezingen genomen door het nog te formeren nieuwe kabinet.

FRACTIE VERVOLGT SPREEKUREN

Balans kiest Roubos als nieuwe fractievoorzitter

De fractie van Balans in de Boxtelse gemeenteraad heeft raadslid Gerlof Roubos gekozen als voorzitter. Hij volgt Mariëlle van Alphen op die vorige week werd geïnstalleerd als wethouder. Roubos debuteerde in 2018 als raadslid voor Balans. In een eerder politiek leven was hij actief voor de lokale VVD-afdeling.

,,Ik voel me vereerd, zeker nu Balans als grootste partij in Boxtel zitting heeft in het college van burgemeester en wethouders", aldus Roubos. ,,We zetten de lijn van de afgelopen jaren voort en gaan dus door met onze activiteiten zoals de spreekuren." Het eerstvolgende staat gepland op 16 april om 16.30 uur. Afhankelijk van de omstandigheden zal gekeken worden of het spreekuur op locatie is of digitaal.

GOEDE MIX

Naast Van Alphen is ook Wim van der Zanden vorige week beëdigd als wethouder. Beide raadzetels zijn ingenomen door Rianne van Esch, die in de vorige periode ook al raadslid was, en nieuwkomer Geeske van den Akker.

Naast Van den Akker, Van Esch en Roubos bestaat de fractie van Balans nu uit Kim Bremmer, Wout de Jong, Luc Bormans en Ilse Schelle. ,,Dit is een hele goede mix van ervaren en nieuwe mensen. Ook de achtergronden en kennis van de fractieleden sluiten goed op elkaar aan, een sterk team", besluit kersvers Balans-voorman Roubos.


Boxtel compenseert aanslag ozb voor schoolbesturen

De Willibrordusschool in Esch gaat meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen door de toevoeging van het dorp aan de gemeente Boxtel. Daarover ontstond ongerustheid, maar dat is onnodig want de gemeente vergoedt die kosten.

Tijdens de raadsvergadering in januari werden er vragen gesteld over de ozb voor onderwijsgebouwen, omdat de basisschool in Esch door de gemeentelijke herindeling veel meer geld kwijt is aan de heffing. Een woordvoerder van de gemeente Boxtel legt uit: ,,Schoolbesturen zijn juridisch eigenaar van een schoolgebouw. Daarom krijgen ze een aanslag voor de ozb. In de Wet primair onderwijs is echter geregeld dat de gemeente verantwoordelijk is voor de huisvesting van het onderwijs. Dus ook voor de kosten van de ozb."

Het schoolbestuur betaalt de aanslag in eerste instantie, de gemeente vergoedt deze kosten nadat daartoe een verzoek is ingediend. ,,De hoogte van de ozb staat gelijk aan de compensatie die de gemeente betaalt. Een stijging van de heffing betekent dus geen financieel nadeel", aldus de woordvoerder.