Jos Sanders wil naast café 't Groene Woud op Kasteren, aan de andere kant van het Duits Lijntje, recreatiemogelijkheden realiseren. (Foto: Gerard Schalkx).
Jos Sanders wil naast café 't Groene Woud op Kasteren, aan de andere kant van het Duits Lijntje, recreatiemogelijkheden realiseren. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

JOS SANDERS WIL BIJZONDERE BED & BREAKFAST BEGINNEN OP STEENWORP VAN CAFÉ

Slapen in een treinwagon naast het spoor

JAN HERMENS

Overnachten in het lommerrijke buitengebied van Liempde, in een locomotief of wagon vlakbij het spoor, een glazen box of camper: als de plannen van Jos en Miranda Sanders verwezenlijkt zijn, kan het. De tekening is er, de vergunningprocedure loopt nog.

Jos en Miranda zijn de eigenaars van café 't Groene Woud in de buurtschap Kasteren, in de volksmond bekend als 'Sien Peijn'. Het horecabedrijf ligt aan het Duits Lijntje. Eens een belangrijk spoortraject waarover edellieden en vorsten reisden, nu een geliefd wandeltracé, want de tijd dat er daadwerkelijk treinen over de rails reden, is al heel lang voorbij. Rust en ruimte zijn toverwoorden hier.

De omgeving leent zich bij uitstek voor fietstochten en wandelingen. Om recreanten onderdak te bieden, wil Sanders overnachtingsplekken realiseren. In de locomotief met wagon die op zijn grond staat bijvoorbeeld. ,,De locomotief én de wagon bieden slaapgelegenheid. Daar zijn ze op gebouwd. De vorige eigenaar wilde een treinstel inrichten als camper, maar dat bleek lastig. Er zaten allerlei onderdelen in de weg. Vervolgens heeft hij zelf een loc met wagon gebouwd. Die zette hij op een enorme dieplader met een Mac-vrachtwagen ervoor en zo gingen zijn vrouw en hij op vakantie."

KLEINSCHALIG

Sanders trof het 'treinstel' per toeval op Marktplaats en kocht het. De locomotief en de wagon staan tegenover zijn café. Dat perceel hoort bij de gemeente Meierijstad. ,,Maar ik wil ze verplaatsen naar de gemeente Boxtel als ik alle vergunningen rondkrijg." De Liempdenaar heeft het dan over een afstand van enkele tientallen meters. Hij woont immers zo ongeveer op de gemeentegrens. ,,Ik heb een aardig stuk grond naast ons café aan de overkant van het spoor, hier vlakbij. Een parkeerplaats en een aangrenzend weiland. Stichting ARK wil natuurontwikkeling toepassen op dat weiland."

De kastelein staat niet negatief ten opzichte van dat idee, maar onder voorwaarde dat er ruimte is voor camperplaatsen, een toiletgebouwtje, de locomotief met wagon en glazen Box & Breakfastcabines. Sanders: ,,We willen het allemaal kleinschalig houden. Ik ga pas met Ark om de tafel als ik de zaken met de gemeente geregeld heb. Natuur is des te mooier als mensen ervan kunnen genieten." Dit seizoen is er sprake van maximaal een glazen box als de gemeente groen licht geeft, mogelijk worden dat er in de toekomst drie.

Box & Breakfast is een formule die de gemeente Boxtel in samenspraak met ondernemers heeft opgezet. Al een aantal jaren staan gedurende het kampeerseizoen ergens in het groen doorzichtige 'dozen' waarin recreanten een nachtje kunnen slapen. Bij de overnachting hoort een ontbijt. Het concept is vergelijkbaar met dat van de glazen iglo's in Finland, alleen is in Brabant de kans op noorderlicht net wat kleiner.

Sanders: ,,Er is belangstelling voor. Het gaat om de beleving. Vanuit je bed de sterrenhemel kunnen zien en 's ochtends wakker worden met een prachtig uitzicht. Met een beetje geluk ontwaar je nog grazende reeën."

VAN TIJDELIJKE AARD

De logeermogelijkheden die de Liempdenaar uiteindelijk op zijn grond creëert, zijn tijdelijk, weet hij. ,,Ik hoop voor tien jaar. Daarna zien we wel verder. De trein is verplaatsbaar, de glazen boxen ook."

Nationaal landschap Het Groene Woud, dat zijn naam dankt aan de Liempdse uitspanning, nodigt uit tot tochtjes te voet of op de tweewieler. Wellicht biedt het Duits Lijntje op termijn ook nog ander vermaak. ,,Er ligt al een poos een plan om het tracé tussen station Liempde en ons café geschikt te maken voor een railfiets. Hartstikke leuk voor dagjesmensen. Alleen is er nog geen rechtspersoon die zo'n spoorfiets wil exploiteren. Behalve dat, zijn de rails nu ook niet berijdbaar door alle begroeiing."

Maar dat kan in de toekomst veranderen. Dat zou een nieuwe recreatieve kans betekenen, een manier om mensen op een aangename manier kennis te laten maken met de schoonheid van het landelijke Liempde. Als de horeca weer open mag en de lentezon straalt, kunnen met een beetje geluk toeristen op het terras van 't Groene Woud 's ochtends nagenieten van hun nacht onder de sterrenhemel. Of van hun verblijf in een locomotief. Urenlang, zonder ook maar een meter vooruit te komen, met als enige geluid het gekwinkeleer van vogels in de populieren. ,,We zouden dit seizoen graag van start gaan met de bed & breakfast."

De locomotief met wagon die tegenover 'Sien Peyn' staat wordt verplaatst worden naar een perceel aan de overkant van de Savendonksestraat. (Foto: Henk van Weert).
't Groene Woud is buiten coronatijd een populaire pleisterplaats. (Archieffoto: Hans Verberk).