Leerling uit groep 8 van basisschool De Vorsenpoel juichen als ze horen het Unicef Kinderrechten Filmfestival van Boxtel te hebben gewonnen.
Leerling uit groep 8 van basisschool De Vorsenpoel juichen als ze horen het Unicef Kinderrechten Filmfestival van Boxtel te hebben gewonnen. Foto: Hans van Doorn

Vorsenpoel winnaar gouden filmblik

Woensdagochtend, iets na halftwaalf. Uit de openstaande ramen van een klaslokaal in basisschool De Vorsenpoel klinkt een oorverdovend gejuich. Via YouTube wordt in een live-uitzending bekend wie de winnaar is van het eerste Unicef Kinderrechten Filmfestival in de gemeente Boxtel...

De leerlingen van juf Thelma gaan door het lint als ze horen dat zij zijn uitverkoren om hun film in te sturen naar de landelijke finale. ,,Dit zag ik écht niet aankomen", glundert C-Jay Essens (11) nadat haar klas een 'gouden' filmblik en een taart in ontvangst heeft genomen uit handen van Gerry Roche en Eefje van Boxtel van CultuurBox, het lokale programma voor kunst- en cultuureducatie.

Op een na maakten alle plaatselijke basisscholen een korte film voor het festival. Dat liep door corona wel de nodige vertraging op: aanvankelijk zou vorig jaar maart al een heuse première in de vorm van een galavoorstelling plaatsvinden waarvoor het Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch werd afgehuurd. Covid-19 was spelbreker.

,,Boxtel is de eerste gemeente in Nederland die een lokaal kinderrechtenfilmfestival organiseerde. We hadden geen voorbeeld en moesten echt pionieren", aldus Roche. Van Boxtel knikt: ,,Ondanks de pandemie bleek het een mooie manier om kunst en cultuur te verbinden met burgerschapsvorming." (Foto: Hans van Doorn).


Pagina 17: 'Creatief nadenken over kinderrechten'.