Het verbodsbord bij het Molenpad lijkt op de verkeerde plek te staan. Het gaat hier immers om een doodlopende straat. (Foto: Piet van Oers).
Het verbodsbord bij het Molenpad lijkt op de verkeerde plek te staan. Het gaat hier immers om een doodlopende straat. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

VOGELGRIEPUITBRAAK IN SINT-OEDENRODE

Vervoersverbod treft vrachtverkeer pluimvee


PåL JANSEN

Opnieuw verschijnen er verkeersborden in de gemeente Boxtel vanwege een vervoersverbod op pluimvee. Onder meer onderstaand bord werd bij het Molenpad geplaatst, al is die locatie een beetje opmerkelijk: het gaat om een doodlopende weg...

Waar begin dit jaar de vogelgriep werd vastgesteld bij een kalkoenbedrijf in Moergestel, heeft het Rijk dit weekend de H5-variant van het virus bij een legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode geconstateerd. In een straal van tien kilometer om de besmette locatie geldt een vervoersverbod op al het pluimvee en aanverwante producten.

Ook opvallend is de scheidslijn van het vervoersverbod op pluimvee. Deze loopt precies over de Boxtelse oost-west-as: vanaf de dubbele overweg richting de Schijndelsedijk tot aan de afslag naar Gemonde. Hierboven is het dus gewoon mogelijk om bijvoorbeeld kippen te vervoeren, onder de lijn niet.

ONTRUIMEN

Door de besmetting in Sint-Oedenrode, moesten binnen een straal van één kilometer rond bedrijf nog twee pluimveebedrijven worden ontruimd. In totaal gaat het om meer dan 130.000 dieren die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten worden gedood. Daarnaast worden nog eens zeven andere pluimveehouderijen onderzocht op de vogelgriep omdat die binnen een straal van drie kilometer van de besmettingslocatie liggen.

LOGISTIEK

In de gemeente Boxtel heeft de uitbraak alleen gevolgen voor de logistiek. Het vervoersverbod geldt niet alleen voor pluimvee, maar ook voor eieren, mest, gebruikt strooisel en dierlijke producten afkomstig van een bedrijf waar commercieel gevogelte gehouden wordt. De kaart met de regio waar het vervoersverbod geldt is terug te zien op de website www.rijksoverheid.nl.