Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

KOPPELVORMING MAAKT PUZZEL VOOR SCHOLEN MINDER COMPLEX

Kleine klassen compleet in een lokaal


VERVOLG VAN VOORPAGINA

In de gangen van het Baanderherencollege (BHC) en het Jacob-Roelandslyceum (JRL) klinkt vanaf maandag weer het geluid van pratende en lachende leerlingen. Dat verstierf door de examenklassen nooit helemaal, maar zwelt nu aan. De vorming van koppels maakt de roosterpuzzel voor de scholen minder complex.

Waarnemend rector Emmeken van der Heijden: ,,De versoepelingen maken het mogelijk om leerlingen in koppels in de lokalen te laten zitten. De kinderen moeten anderhalve meter afstand houden van elkaar, maar die vaste tweetallen hoeven dat niet. Dit betekent dat we meer leerlingen in een lokaal kwijt kunnen en dat kleine klassen wellicht in hun geheel lessen kunnen volgen."

De puzzel is voor de bovenbouw van havo en vwo complex, vanwege de verschillende vakkenpakketten. ,,Op het JRL werken we daarom meer met groepen die elkaar afwisselen." Helemaal in detail treden kan Van der Heijden niet: ,,Eerst moeten we personeel, leerlingen en ouders van alle details op de hoogte stellen."

Hoe hun programma er precies uit gaat zien, wisten Merle van Laarhoven en Sara Langerwerf dinsdag dan ook nog niet. De Boxtelse vriendinnen allebei in 3T van het BHC en gaan graag weer de schoolbanken in. ,,Ik vind het fijn dat de school weer open mag", geeft Merle aan. ,,Dan zie ik mijn klasgenoten weer en het is gezelliger dan online werken." De Boxtelse had het thuis leren wel goed geregeld: ,,Het ging op zich best, maar vragen stellen is in de klas toch makkelijker."

Sara denkt dat ze op school minder snel afgeleid is dan thuis voor de laptop. En de uitleg van een leraar komt live toch anders over dan via een scherm. Haar vrienden zag ze de afgelopen weken online, maar ook wel in levenden lijve. ,,Zoals bij hockey. Maar ik heb er zin om iedereen weer in de klas te ontmoeten."


p Merle van Laarhoven (links) en Sara Langerwerf maken samen schoolopdrachten. (Foto: Hans van Doorn).


STICHTING MOET HAAR EIGEN BOONTJES KUNNEN DOPPEN

Nieuw plan DKA verwacht in voorjaar

Duidelijkheid scheppen en zelf financieel haar boontjes kunnen doppen. Dat zijn de doelstellingen van het nieuwe bestuur van stichting De Kleine Aarde (DKA). En zoals het er nu naar uitziet, lijken die doelen haalbaar. ,,We willen geen 'pain in the ass' van het gemeentebestuur zijn", vertelt bestuurslid Theodoor van Leeuwen.

RENS VAN DEN ELSEN

Om in elk geval uit de kosten te komen voor onder meer onderhoud en huur zoekt de stichting naar nieuwe bronnen van inkomsten. Zo lopen er momenteel gesprekken met diverse partijen die interesse hebben om ruimte te huren in de gebouwen op het terrein. Waaronder Humankind. De kinderopvangorganisatie heeft er wel oren naar om een locatie aan het Klaverblad te vestigen, hoewel de onderhandeling met DKA nog loopt, laat woordvoerder Van Leeuwen van de stichting DKA weten.

Het bestuur presenteert naar verwachting in het voorjaar een helder plan van aanpak aan het college van B en W. Aan de hand van dat rapport moet DKA in de toekomst een sociaal en duurzaam park worden. Het bestuur wil echter niet steeds bij de gemeente Boxtel aankloppen voor geld. ,,Hoe we de financiën regelen, kost tijd", aldus Van Leeuwen. ,,Dat krijgen we gelukkig ook van het dinsdag geïnstalleerde nieuwe gemeentebestuur", aldus Van Leeuwen.

SPEERPUNT

De initiatiefnemers voelen zich gesteund door de coalitiepartijen, die achter de plannen van het voormalig milieucentrum staan. Dat lijkt opmerkelijk, omdat huidige coalitiepartij Balans in aanloop naar de verkiezingen van november aangaf de voorkeur te hebben voor woningbouw op het terrein aan het Klaverblad. Huidig wethouder Mariëlle van Alphen gaf echter voor de gang naar de stembus via deze krant al aan open te staan voor het creëren van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is een belangrijk speerpunt voor de ontwikkeling van DKA.

ONTMOETINGSPLEK

Dat veel Boxtelaren hart hebben voor het terrein en daarom duidelijk willen hebben wat er precies gaat gebeuren, begrijpt Van Leeuwen: ,,Daarom willen we een plan maken waar mensen in geloven, waarin we deze mooie locatie een duidelijke functie geven, bijvoorbeeld als ontmoetingsplek voor de buurt. De focus ligt op groen, sociale duurzaamheid en educatie. Daarbinnen zijn ontzettend veel mogelijkheden", gaat Van Leeuwen verder.

Hoewel het kersverse bestuur er alle vertrouwen in heeft dat er een gedegen plan van aanpak komt voor DKA, is het ook realistisch. Er kan immers nog altijd een kink in de kabel komen. Van Leeuwen: ,,Als blijkt dat we het niet financieel niet dekkend kunnen krijgen, melden we dat. Maar zoals het er nu uitziet, lukt ons dat."


q Het bezoekerscentrum, een blikvanger op het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: woonstichting Joost).

Bridge

StepBridge BReL

Leden van de NBB-clubs Boxtel, Revanche en Liempde spelen op dinsdagavond een online competitie via StepBridge. De uitslagen van 23 februari zijn als volgt.

Frank Schalkwijk/Bert Hermkens        64.07%

Els v.d. Westelaken/Marijke Barel        60.17%

Bert v. Ruremonde/Ad v. Os        58.44%