Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

IN BHC EN JRL KLINKEN MAANDAG WEER LACHENDE LEERLINGEN

'Liever naar school dan thuis werken'

JAN HERMENS

Stressvol vindt ze de hele toestand. En dat in haar examenjaar. Dominique Huijbregts (18) zit in 6 vwo van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel. Als examenkandidaat kreeg zij de afgelopen weken wel onderwijs op school, althans, zoveel mogelijk. In een gebouw dat vrijwel leeg was. Dat verandert vanaf 1 maart.

Maandag mogen de middelbare scholen in Nederland weer gedeeltelijk open, liet minister-president Mark Rutte dinsdagavond weten. Dat wil niet zeggen dat elke aula ineens helemaal volstroomt. Leerlingen van middelbare scholen moeten minimaal een dag per week naar school kunnen, stelt het kabinet.

Dominique kijkt uit naar meer gedruis in het schoolgebouw. ,,Wij krijgen tot dusverre les in groepen en we zitten op afstand van elkaar. Vreemd allemaal. Het is erg leeg ook. Dat verandert gelukkig."

Verwarrend vond de scholier de afwisseling tussen online lessen thuis en fysiek onderwijs op school. ,,Elke lesdag in het JRL voelde als een maandag."

Het examen gaat door, dat weet Dominique zeker. ,,Volgens mij wordt het uitgesmeerd over een langere periode."

De Rijksoverheid geeft op haar website aan dat de centrale eindexamens drie tijdvakken kennen, waarvan het laatste enkel voor herkansingen dient. De tweede periode wordt verlengd, zodat leerlingen die ziek zijn in het eerste tijdvak, uit kunnen wijken naar het tweede. Daarnaast krijgen leerlingen een extra herkansing en mogen ze een vak niet laten meetellen bij het bepalen van de uitslag. Dit mag geen zogeheten kernvak zijn. Voor vwo zijn dat Nederlands, Engels en een wiskundevariant, als een leerling daarvoor heeft gekozen.

ONLINE MINDER MOTIVATIE

Schoolgenoot Fay Gregoire (15) zit in 4 vwo. De Boxtelse heeft veel zin om haar klasgenoten weer in het echt te zien. ,,Ik vind lessen op school veel leuker dan thuis tegen de laptop aankijken. Ik merk ook dat ik wat minder gemotiveerd ben om online te werken." Onder de wakende ogen van een docent voor de klas voelt ze wat meer druk. ,,Dat gevoel komt mijn concentratie ten goede."

Het is niet zo dat Fay geen vrienden meer zag, maar de heropening van de school betekent wel meer contact met hen. ,,Dat vind ik fijn."

Waarnemend rector Emmeken van der Heijden reageert namens het JRL en het Baanderherencollege (BHC): ,,We zijn blij dat de leerlingen weer naar school mogen." Gisteren voerde het bestuur druk overleg over het lesrooster.


Pagina 8: Kleine klassen compleet in een lokaal.


p Dominique (links) en Fay voor het JRL. (Foto: Hans van Doorn).