Formateur Fons Naterop (rechts) overhandigde bijna twee weken geleden de definitieve versie van het beleidsakkoord aan Mariëlle van Alphen (Balans). De overige kandidaat-wethouders zijn (vlnr) Hans Heesen en Désiré van Laarhoven (Combinatie95), Fred van Nistelrooij (INbox) en Wim van der Zanden (Balans).
Formateur Fons Naterop (rechts) overhandigde bijna twee weken geleden de definitieve versie van het beleidsakkoord aan Mariëlle van Alphen (Balans). De overige kandidaat-wethouders zijn (vlnr) Hans Heesen en Désiré van Laarhoven (Combinatie95), Fred van Nistelrooij (INbox) en Wim van der Zanden (Balans). Foto: Peter de Koning

OPPOSITIE UIT VEEL KRITIEK OP AKKOORD

Coalitie krijgt toch het voordeel van de twijfel

RENS VAN DEN ELSEN

De kritiek was niet mals, maar toch krijgen de drie coalitiepartijen Balans, Combinatie95 en INbox van de oppositie het voordeel van de twijfel. Dinsdagavond werd het document besproken dat het nieuwe gemeentebestuur de komende vijfenhalf jaar als leidraad gaat gebruiken. De uitgestoken hand werd uiteindelijk aangenomen. ,,Maar we houden jullie aan jullie beloften", kreeg de coalitie als boodschap mee.

Na drie maanden kan eindelijk een nieuw college van B en W aan de slag. Tijdens een extra gemeenteraadsvergadering werden de wethouders geïnstalleerd en het coalitiedocument goedgekeurd. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er was veel kritiek, zowel op het proces van de coalitievorming als de inhoud van het akkoord.

OPPOSITIE KWIJTGERAAKT

Vooral het aantal wethouders en de manier waarop de samenstelling tot stand kwam, kon op vileine opmerkingen rekenen. ,,De coalitie wil samenwerken, maar heeft hiervoor niet de gemakkelijkste weg gekozen. Onderweg zijn ze de andere partijen kwijtgeraakt omdat ze niet transparant genoeg waren", gaf Vera Brouns (CDA) aan.

De als wethouder geïnstalleerde Mariëlle van Alphen van Balans pareerde de kritiek: ,,Tijdens de duidingsbijeenkomst na de verkiezingen heeft iedereen aangegeven dat de twee grootste partijen de handschoen op moesten pakken. Daardoor is de rest in de wachtkamer gezet. Je gaat daar vaak pas weg als je geroepen wordt." Fractievoorzitter Joep Schalkx van coalitiegenoot Combinatie95 voegde daar aan toe dat er de ruimte is genomen om de grote verschillen te overbruggen. ,,We zijn over onze schaduwen heen gestapt, dat kost nu eenmaal tijd."

AANTAL WETHOUDERS

De oppositiepartijen zagen het liefst dat Balans, Combinatie95 en INbox terug naar de onderhandelingstafel zouden gaan om het aantal wethouders terug te brengen van vijf naar vier. ,,Gezien de financiële situatie zouden we het goede voorbeeld moeten geven, maar in plaats daarvan verhogen we de post wethouderssalarissen", betoogde Mariëlle Wijffelaars van D66. Toch bleven de drie bestuurspartijen bij het beoogde aantal wethouders. ,,Het is weliswaar 0,4 fte meer dan in de vorige bestuursperiode, maar we blijven binnen de wettelijke norm. Die is namelijk zes wethouders. Boxtel krijgt er nu vijf voor de prijs van vier, maar we gaan ons wel fulltime inzetten", aldus Van Alphen.

'KIEZERSBEDROG'

Inhoudelijk gezien hadden CDA, PvdA-GroenLinks, VVD, SP en D66 veel aan te merken op het coalitieakkoord. Vooral Balans moest het hierin ontgelden. De grootste partij werd door SP zelfs van kiezersbedrog beticht. Fractieleider en inmiddels oud-wethouder Eric van den Broek somde de onderwerpen op die de grootste partij volgens haar verkiezingsprogramma zo snel mogelijk wilde schrappen: PHS, Greentech, De Kleine Aarde. ,,Balans zou stoppen met deze 'hobbyprojecten', maar alle plannen gaan gewoon door", gaf hij aan.

Op de VVD na schaarden alle partijen zich uiteindelijk achter het beleidsakkoord. Op een enkel voorstel na lukte het de oppositie niet om via tal van ingediende moties en amendementen het bestuursakkoord 'Samen aan de slag' te beïnvloeden in de raadzaal.