Klimaatactivist op de fiets door Boxtel

De klimaatactiviste Liset Meddens fietst vrijdag vanuit Limburg via Boxtel naar Amsterdam. Dat doet zij om aandacht te vragen en geld op te halen voor een fossielvrij Nederland.

De Amsterdamse legt een afstand van 348 kilometer af. Dat staat symbool voor de concentratie CO2 in de atmosfeer in haar geboortejaar 1986. Als directeur van de stichting Fossielvrij Nederland strijdt ze tegen het gebruik van brandstoffen als olie en gas. ,,Ik maak me zorgen om de klimaatcrisis, daarom fiets ik voor een schone en eerlijke energievoorziening, waarbij het belang van burgers voorop staat en niet dat van multinationals", geeft ze aan.

FOSSIELVRIJ

Tijdens haar tocht doet ze verschillende gemeenten aan die al fossielvrij zijn of bezig zijn dit te worden. Ze komt ook door Boxtel omdat zij zich in 2013 als eerste Europese gemeente fossielvrij verklaarde. Dat uit zich onder meer in het feit dat nieuwe wijken niet meer op gas aangesloten worden. Tijdens haar doorreis spreekt Meddens vrijdagmiddag ook kort met burgemeester Ronald van Meygaarden.

De tocht gaat daarna via Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Den Haag door naar Amsterdam.