Afbeelding
Foto: Eigen collectie

MARC EN JENNEKE VERRUILEN BOXTEL VOOR BOVENWINDS EILAND

‘Geen mondkapje op coronavrij Saba’


MARC CLEUTJENS

,,Kijk, de hoogste berg van Nederland!” Boxtelaar Marc Buijssen (58) woont sinds 1 november met echtgenote Jenneke van Bussel (59) op Saba, met Sint-Maarten en Sint-Eustatius een van de drie Bovenwindse eilanden, en laat via een WhatsApp-beeldverbinding hun dagelijkse uitzicht zien. Vanuit hun huis in Windwardside kijken Marc en Jenneke uit op de 887 meter hoge Mount Scenery. Een droomplek voor een ‘bed & breakfast’ die uitsluitend toegankelijk is voor familie, vrienden en goede bekenden.

,,Op Saba is alles anders dan in Nederland, maar we hebben wel dezelfde koning.” Marc vertelt uitbundig over het Caribische eiland waar hij een paar maanden geleden met Jenneke en honden Tessa en Mytha is neergestreken. Hun kinderen Stefan (29), Roald (27) en Esmée (24) bleven in Nederland; Esmée was wel al twee maanden op bezoek.

Over anders gesproken: ,,Omdat Jenneke fulltime werkt, doe ik de boodschappen”, geeft Marc aan. ,,Vooral op woensdag is dat belangrijk. Het is de enige dag waarop in de kleine haven een container met verse producten arriveert en je er dus snel bij moet zijn. Ik koop in de dorpswinkel wat voorhanden is, Jenneke zoekt er een recept bij.” ,,Klopt”, lacht ze. ,,En daarvoor gebruik ik de app van Allerhande.”

JEUGDVERPLEEGKUNDIGE

Jenneke is de reden waarom het stel haar woning in Boxtel verruilde voor een idyllisch gelegen huis in Windwardside, met zo’n 400 inwoners de tweede ‘stad’ op Saba. ,,Ik ben jeugdverpleegkundige en heb vorig jaar vol overtuiging gesolliciteerd op deze baan”, vertelt Jenneke. ,,Ik ben als zzp’er actief in de ICT en kan eigenlijk overal ter wereld werken, als er maar internet is”, vult Marc aan.

In Boxtel werkte Jenneke onder meer als jeugdverpleegkundige in het Wit-Gele Kruisgebouw, in gezondheidscentrum De Vier Kwartieren en later in het Centrum voor Jeugd en Gezin. ,,De laatste tien jaar werkte ik vooral in Schijndel. Nu dus op Saba en dat bevalt prima.” De oud-Boxtelse is onder meer belast met opvoedingsondersteuning, maar wordt ook ingezet bij de coronavaccinatie. ,,Deze week beginnen we en binnen enkele dagen is iedereen van 18 jaar en ouder ingeënt. Dan is Saba de eerste Nederlandse gemeente waar iedereen is gevaccineerd.”

Jenneke geniet van haar nieuwe baan. ,,Ik vind de mensen op Saba open en hartelijk. Ik wil ze snel leren kennen en dat kan bijvoorbeeld door naar mijn werk in hoofdstad The Bottom te liften. Onderweg maak ik een praatje en zo leer je snel heel veel over het eiland.” De zorg voor baby’s en zuigelingen is geen dagelijkse kost op Saba. ,,De vijftien kinderen die hier gemiddeld per jaar geboren worden, komen ter wereld op Sint-Maarten of Bonaire. Daarna komen ze met hun moeders terug. Vanwege corona moeten ze eerst in quarantaine.”

Veel aandacht besteedt Jenneke op Saba aan opvoedingsondersteuning in gezinnen. ,,Het is mijn opdracht om die naar een hoger plan te tillen”, vertelt ze. ,,Ook de dossiervorming heeft mijn aandacht. Er wordt nog steeds veel met papier gewerkt en dat is in dit vochtige klimaat nogal onhandig. Mede daarom is vorig jaar gestart met digitalisering.” Als jeugdverpleegkundige wil Jenneke naast haar cliënten staan. ,,Ik ga graag met ze in gesprek en wil ze vertrouwen geven bij de opvoeding van hun kinderen.”

WANDELEN EN DUIKEN

Saba is prachtig, vinden Marc en Jenneke. Het eiland telt amper 1.800 inwoners en is in trek bij toeristen - zo’n 20.000 per jaar - die er wandelen of duiken in de vele baaien. ,,Saba is ook klein”, gaat Marc verder. ,,Het bergachtige eiland is niet groter dan vier bij vier kilometer, dus na pakweg drie uur lopen ben je aan de andere kant.” De reis ernaartoe gaat per veerboot vanuit Sint-Eustatius of Sint-Maarten of, vaker nog, per vliegtuig. ,,Het vliegveld heeft de kortste landingsbaan ter wereld”, weet Marc. ,,Er kunnen dus alleen maar hele kleine toestellen landen.”

Nu de coronapandemie over de wereld raast, is het toerisme ook op Saba ingestort. ,,Maar het eiland is nog steeds coronavrij”, benadrukt Marc. ,,Meteen na de uitbraak is een strenge lockdown ingesteld en iedereen moet bij aankomst in quarantaine. Als je daarna negatief test, ben je welkom. Het dragen van een mondkapje is niet nodig en de horeca is gewoon open.” Jenneke: ,,Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar hier hebben we uitbundig Oud en Nieuw gevierd.”

250 PLACEMATS

Marc en Jenneke hebben dan wel geen officiële bed & breakfast, bij hun vertrek uit Boxtel hebben ze 250 placemats laten drukken waarop de toeristische hoogtepunten van Saba staan afgebeeld. ,,We hebben in ons huis een gastenkamer waar we graag familie, vrienden en goede bekenden ontvangen. Ze hoeven niets te betalen, maar we verwachten wel dat ze ons een of twee per week mee uit eten nemen. Daarmee steunen we de lokale horeca”, vertelt Marc, die een website heeft gebouwd waarop hij als een volleerd reisgids motortochtjes, wandeltochten en duikexcursies aanbiedt.

Wie het stel bezoekt, kan dus rekenen op een uitgebreide kennismaking met het eiland. ,,Je kunt hier prachtig duiken, maar ook wandelen. Je vindt hier meer dan vijftig kilometer aan wandelpaden”, vertelt de oud-Boxtelaar. Dat is fors meer dan de slechts veertien autokilometers die op het eiland gereden kunnen worden. ,,De toertochtjes laten trouwens nog wel even op zich wachten. Mijn motor met zijspan staat nog in de garage. In Boxtel…”


t Marc Buijssen en Jenneke van Bussel poseren met hun honden Tessa en Mytha bij hun huis op Bovenwinds eiland Saba. Op de achtergrond is Mount Scenery zichtbaar, het hoogste punt van Nederland. (Foto's: eigen collectie).

Jenneke van Bussel werkt als jeugdverpleegkundige mee aan de vaccinatie van alle eilandbewoners op Saba. Zelf ontving de Boxtelse deze week de eerste prik.