Kamerkoor Ratatouille repeteerde vorig jaar een aantal weken buiten. Leden en dirigent sloten het seizoen gezamenlijk af. (Foto: eigen collectie).
Kamerkoor Ratatouille repeteerde vorig jaar een aantal weken buiten. Leden en dirigent sloten het seizoen gezamenlijk af. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

AANGEPAST REPETEREN BRENGT OOK GOEDS

Kamerkoor Ratatouille toont lef en inventiviteit


JAN HERMENS

De langdurige lockdown legt veel koren en ensembles het zwijgen op. Het Boxtelse kamerkoor Ratatouille repeteert wél en merkt dat aangepast oefenen ook bepaalde voordelen heeft. Coronacrisis of niet, de voorbereidingen op het themaconcert 'LEF' gaan door, al is nog onduidelijk wanneer dat wordt gegeven.

Samen zingen in één ruimte is er niet bij, maar dankzij creativiteit, inzet en moed is Ratatouille niet stilgevallen. Koorlid en secretaris Marianne Galema: ,,Vorig jaar maart, toen de eerste coronabeperkingen werden opgelegd, zijn we snel in actie gekomen. We hebben onder meer een poos buiten gerepeteerd, in de tuin van zanger Peter Olijslagers." Twee groepjes oefenden 's middags en twee 's avonds. Bij het wisselen van de wacht kwamen de leden elkaar nog tegen, zodat ook het sociale aspect niet verloren ging. Galema: ,,In die groepjes waren alle stemsoorten vertegenwoordigd, zodat we continu meerstemming konden blijven zingen."

Dirigent Kees Doevendans: ,,In klein gezelschap repeteren betekent dat een individuele zanger soms in zijn eentje een partij voor zijn rekening moet nemen. Leunen op een ander kan dan niet. Dat is uitdagend en vergt een goede voorbereiding van de koorleden. Ik moet zeggen dat iedereen die handschoen serieus heeft opgepakt."

Na de zomervakantie bleek buiten zingen geen optie meer. De duisternis viel te vroeg in. Koorlid en voorzitter Wilma van Doremalen: ,,We zijn uitgeweken naar de aula van de Molenwijkschool, tot de coronamaatregelen dit niet meer toelieten."

Ratatouille liet zich niet ontmoedigen, maar zong door via het bekende videoprogramma Zoom. Van Doremalen: ,,In Zoom zit een vertraging. Meerstemmigheid is vrijwel onmogelijk." Maar koorleden solistisch laten zingen kan wel. Doevendans: ,,Dus dat deed ik. Een stem tegelijk, de anderen dempten hun microfoons en oefenden thuis hun eigen partij, tegen de solist in. Om te soleren ten overstaan van het hele koor, is ook een zekere portie lef nodig. En thuisstudie. Chapeau voor de zangers en zangeressen."

Zelfstandig inzetten, bij je partij blijven zonder te steunen op buurman of -vrouw, tempo en toon houden, durf kweken, al die facetten van koorzang zijn door de omstandigheden van de afgelopen maanden extra gepolijst. Doevendans: ,,Natuurlijk is echt samen zingen in een fysieke ruimte het prettigst, maar de coronabeperkingen waren niet per definitie nadelig voor ons als koor. We hebben vorderingen gemaakt, ons concertprogramma LEF krijgt steeds meer vorm."

JAMULUS

Inmiddels is Ratatouille op een geavanceerdere manier van online repeteren overgestapt die meerstemmige samenzang weer mogelijk maakt. Galema: ,,We gebruiken nu het programma Jamulus. Oud-lid Kees Schouwenaars heeft ons daarmee flink geholpen, want er komt namelijk wel het nodige bij kijken. Zo hebben alle leden de benodigde apparatuur aangeschaft. Het grote voordeel van Jamulus is dat er geen vertraging zit op het geluid."

De zangers zien elkaar niet. De maat aangeven gaat dus lastig, maar ook daar heeft dirigent Doevendans iets op gevonden: ,,Ik tik mee of iets dergelijks. Overigens dirigeer ik soms achter de schermen, dat gaat automatisch. De uitdaging binnen Jamulus is het tempo. We horen elkaar nu goed, maar het vergt oefening om gelijk te blijven, niet te vertragen. Al is dat ook direct een prima training."

Het thema van het concert dat Ratatouille vorig jaar had willen geven, is lef. Van Doremalen: ,,Dat sluit per toeval helemaal aan bij wat we de afgelopen maanden gedaan hebben. Er is moed voor nodig om in kleine groepjes of zelfs alleen je stem te laten horen. We hopen het concert nog ergens dit jaar te kunnen uitvoeren."


q Kamerkoor Ratatouille repeteerde vorig jaar een aantal weken buiten. Leden en dirigent sloten het seizoen gezamenlijk af. (Foto: eigen collectie).


Boxtel op zoek naar nieuwe trouwlocaties

Wie in het huwelijksbootje wil stappen, kan in de gemeente Boxtel op verschillende plekken terecht. In het gemeentehuis uiteraard, maar bijvoorbeeld ook in restaurant De Koetsier. Boxtel wil het aantal trouwlocaties uitbreiden en is op zoek naar geschikte plekken.

Deze locaties moeten aan een aantal voorwaarden voldoen: een goed bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid en de mogelijkheid om een ceremonie ook bij slecht weer door te kunnen laten gaan.

DRIE JAAR

Na aanmelding controleert de gemeente de plekken op geschiktheid. Volgt er een toewijzing, dan geldt die voor drie jaar. Wie een plek op wil geven, kan dit tot 8 maart doen via gemeente@boxtel.nl.

Maarten de Gans doet mee aan talentshow SBS6

De coronacrisis lijkt op Maarten de Gans weinig vat te hebben. De Boxtelse muzikant speelt zich regelmatig in de kijker met ludieke optredens, live of via Facebook. In maart is hij samen met zijn band Acting The Maggot te zien op SBS6.

In de talentshow We Want More komen alle muziekstijlen voorbij, van opera tot Nederlandstalig en van gospel tot jazz. En dus ook de Ierse folkmuziek die De Gans en zijn band ten gehore brengen. Alle acts worden beoordeeld door een jury die bestaat uit Davina Michelle, André Hazes, Trijntje Oosterhuis, Henk Poort en Ali B. De hoofdprijs is 100.000 euro.

We Want More is te zien vanaf zaterdag 13 maart. Toevallig precies de week van Saint Patrick's Day, de nationale feestdag van het land waar Acting The Maggot haar muziek vandaan haalt: Ierland.