Zonnepanelen gaan een rol spelen in de overgang van aardgas naar meer duurzame energiebronnen. Particulieren kunnen soms al overstappen naar een gasloze woning. (Foto: Henk van Weert).
Zonnepanelen gaan een rol spelen in de overgang van aardgas naar meer duurzame energiebronnen. Particulieren kunnen soms al overstappen naar een gasloze woning. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

'BEHOUD WINST OP NATUUR EN GEZONDHEID'

Zorgen om luchtruim, ook al lijkt vliegverkeer af te nemen

PÅL JANSEN

Een groter deel van het luchtruim in Noord-Nederland wordt vanaf 2023 ingezet als militaire oefenruimte. En voor iedereen die in Boxtel last heeft van vliegtuigverkeer, lijkt dat goed nieuws: hierdoor vliegen er minder luchttoestellen boven deze gemeente. Alleen maakte het vorige college van B en W zich zorgen dat het luchtruim alsnog gevuld wordt met passagiersvliegtuigen.

Achterliggende reden van de zorg is een brief die de gemeente Eindhoven stuurt naar staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), opgesteld met de omringende gemeentes. Dat ministerie heeft samen met Defensie een zogeheten 'Luchtruimherziening' opgesteld. Het doel is dat hiermee het luchtruim voor burger- en militaire luchtvaart 'efficiënter' wordt benut.

Eindhoven, waar het tweede grootste vliegveld van Nederland ligt, denkt dat die herziening in Nederland zorgt voor minder brandstofverbruik, CO2- en stikstofuitstoot en hinder op de grond.

Meer nog is de Lichtstad positief gestemd over het vervallen van een militair oefengebied in Zuidoost-Nederland omdat er in het noorden van het land meer oefenruimte vrijkomt. Alleen maakt het bestuur van Brabants grootste stad zich zorgen om een eventueel toenemend aantal passagiersvliegtuigen. ,,We constateren dat de vrijkomende ruimte mogelijk kan worden opgevuld door civiel luchtverkeer", schrijft het Eindhovense college van B en W aan I&W.

GEZONDHEID EN NATUUR

De vraag aan het ministerie is vooral om inzichten te verschaffen op de gezondheidseffecten van het vliegverkeer. Zoals de impact van 'ultrafijnstof' waarover eind dit jaar waarschijnlijk een studie door het RIVM wordt gepubliceerd. Bovendien kan er nu winst worden behaald op stikstofbelasting van Natura2000-gebieden in de regio. Eindhoven wil de geboekte winst op de natuur en de volksgezondheid behouden, in plaats van meer burgervluchten.

Omdat de hele regio te maken heeft met het vliegverkeer, is ook Boxtel gevraagd de brief richting het ministerie te steunen. Het vorige college van B en W stelt voor om het schrijven te ondertekenen. Hoewel het in de lijn der verwachting ligt dat Boxtel de brief zal ondertekenen, moet de nieuwe gemeenteraad daar nog een besluit over nemen.


EERSTE BIJEENKOMST BLIJFT ALGEMEEN

Burgers zijn bezorgd over kosten warmtetransitie

JAN HERMENS

De technische uitvoering riep vragen op, maar de kosten van de enorme operatie nog veel meer. 150 belangstellenden namen dinsdagavond deel aan een eerste online informatiebijeenkomst over de overgang van aardgas naar duurzame energiebronnen. In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland van het aardgas af zijn.

Bureau Over Morgen leidde de informatieavond in opdracht van de gemeenten Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel die samenwerken voor de omschakeling. De opgave is eenvoudig uit te leggen, haar uitvoeren is een ander punt. Alle woningen en overige gebouwen in Nederland moeten in 2050 van het aardgas af zijn en dus op een alternatieve manier verwarmd worden.

WARMTENET

Tomas Mathijsen namens Over Morgen: ,,Er zijn vooralsnog drie opties: all-electric, aansluiting op een warmtenet of hernieuwbaar gas gebruiken." Mathijsen noemde hernieuwbaar gas voorlopig nog geen oplossing voor woningen. ,,Zoveel is daarvan nog niet beschikbaar. Een warmtenet is in bepaalde situaties wel mogelijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geothermie of restwarmte van industrie en afvalverbranding. Om dit te kunnen toepassen, is het wel noodzakelijk dat woningen goed geïsoleerd zijn."

Al snel buitelden via de chat de vragen over elkaar. Veelal van toehoorders die zich zorgen maken over de kosten en suggesties deden voor aanpassingen van individuele woningen. Mathijsen: ,,Het Rijk maakt daarvoor geld vrij."

Buiten de financiële aspecten vroegen deelnemers zich ook af hoe duurzaam een warmtenet of veld vol zonnepanelen is. En of de capaciteit van het elektriciteitsnet wel groot genoeg is voor de omschakeling.

De organisatie kon op die vragen nog geen antwoord geven. Enerzijds omdat het er zoveel waren, anderzijds omdat de plannen nog niet op detailniveau zijn uitgewerkt.

WEINIG CONCREET

Dat was meteen ook een bezwaar van meerdere aanwezigen: zij vonden de uitleg nog weinig concreet. Mathijsen: ,,Dit was een start. Het ging nu alleen nog om wat de transitie warmte inhoudt en welke stappen we volgen richting de uitvoering."

Eind van dit jaar moeten de gemeenten op papier hebben welke wijken wanneer van het aardgas afgaan en ten dele ook al op wat voor manier. In het voorjaar volgt een nieuwe informatiebijeenkomst.