Uitgelaten toont de klas van juf Thelma als winnaar van het Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival het gouden filmblik van CultuurBox.
Uitgelaten toont de klas van juf Thelma als winnaar van het Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival het gouden filmblik van CultuurBox. Foto: Hans van Doorn

VORSENPOEL WINNAAR VAN UNICEF FILMFESTIVAL BOXTEL

Creatief nadenken over kinderrechten

HENK VAN WEERT

Met een zelfgemaakt script en dito korte film heeft groep acht van De Vorsenpoel het Unicef Kinderrechten Filmfestival van Boxtel gewonnen. Gisteren werd de uitslag via YouTube live bekendgemaakt in de deelnemende klassen van de plaatselijke basisscholen.

Op een creatieve manier kunst & cultuur verbinden met de lessen burgerschapsvorming. Daarvoor waren alle scholen in de gemeente Boxtel (op een na) wel te porren. Een jaar geleden, enkele dagen voordat Nederland in lockdown ging tijdens de eerste golf van de coronapandemie, maakten de leerlingen van De Spelelier de eerste opnamen.

,,Wij kwamen pas na de zomervakantie voor de camera", vertellen C-Jay Essens, Diede de Gruiter en Lieke Verhoof van de winnende school. De drie elfjarige meiden zijn door het dolle nadat ze even tevoren hoorden dat de jury de film van hun klas heeft uitgekozen als winnende inzending.

Diede en Lieke hebben diverse inzendingen van andere scholen bekeken en hadden niet het idee dat hun film zou winnen. C-Jay zag echt álle overige opnamen en rekende op een plekje in de halve finale. ,,Dat zou prima zijn geweest. De bekendmaking zojuist via YouTube was erg spannend. Maar nu zijn we de beste van Boxtel. Kijk eens: we hebben een gouden filmblik gewonnen. Hóe cool is dat?"

De drie meiden maken het goudkleurige filmblik open dat Gerry Roche even tevoren op het schoolplein overhandigde aan juf Thelma. Roche is werkzaam voor CultuurBox, de organisatie voor kunst- en cultuureducatie van Brede Scholen Boxtel. Onder die noemer werd het filmfestival opgezet.

In het blik zitten onder meer slingers en kaartjes voor de landelijke finale. Maar het drietal heeft nóg meer oog voor de enorme taart die Eefje van Boxtel meebracht. Zij was als projectmedewerker de drijvende kracht achter het filmfestival.

ACTEREN: HEEL SPECIAAL

Voordat ze met de rest van de klas hun tanden in de slagroomtaart zetten, vertellen Lieke, Diede en C-Jay dat zij de smaak van het filmmaken te pakken hebben. ,,Het was heel leuk om te doen. Ik denk dat ik later ook wel actrice wil worden", blikt Diede vooruit. De twee anderen knikken: ,,C-Jay en ik hebben samen ook al in een musical gespeeld en dat vonden we erg tof. Maar acteren in een film is ook wel heel speciaal", vindt Lieke.

De film van De Vorsenpoel is mede ontwikkeld door de achtstegroepers van vorig schooljaar die inmiddels naar het voortgezet onderwijs zijn gegaan. Thema voor het script is religie. Een jongetje moet voor een 'geloofsraad' kiezen welke godsdienst hij wil aanhangen. Omdat hij hier niets vanaf weet, vraagt de jongen uitstel om die keuze te bepalen. Hoe dat afloopt is te zien op YouTube.

JURY

De inzendingen van de Boxtelse scholen werden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Marusjka Lestrade. Daags voor de prijsuitreiking legde zij haar wethouderschap van de gemeente Boxtel neer omdat een nieuw college van B en W is aangetreden. Lestrade toonde zich een enthousiast pleitbezorger van het lokale filmfestival. De jury werd gecompleteerd door Lola Nouwens, winnares van de Lego Masters en de Bossche filmmaker Frans van Lokven.


p Uitgelaten toont de klas van juf Thelma als winnaar van het Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival het gouden filmblik van CultuurBox. (Foto: Hans van Doorn).

C-Jay, Diede en Lieke van basisschool De Vorsenpoel vertellen over de winnende film die hun klas maakte. (Foto: Henk van Weert).