REAGEERPERIODE MET WEEK VERLENGD

Boxtel loopt niet warm voor enquête kerntaken

RENS VAN DEN ELSEN

Inwoners van Boxtel lopen niet echt warm om de vragenlijsten in te vullen die bijdragen aan de kerntakendiscussie (KTD) die de gemeente wil gaan voeren. Burgemeester Ronald van Meygaarden gaf eerder tijdens een raadsvergadering aan dat hij hoopte dat minstens 2.500 Boxtelaren de enquête in zouden vullen. Dat aantal is nog niet gehaald en dus is de reactieperiode met een week verlengd.

Vandaag, donderdag 25 februari, zou de burgerpeiling eigenlijk aflopen, maar het college heeft besloten er nog een weekje aan te plakken. Op die manier hopen B en W dat meer Boxtelaren de vragenlijsten in gaan vullen. Dinsdag was de tussenstand 243 voor het eerste deel van de enquête en 203 voor het vervolg. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er in totaal 342 gebruikers zich hebben aangemeld. Bijna honderd inwoners hebben na de registratie dus geen antwoord gegeven op de stellingen.

En dat terwijl de gemeente er alles aan heeft gedaan om de Boxtelse heroverweging onder de aandacht te brengen bij de burgers. ,,Onder meer via Facebookadvertenties, onze website en een advertentie in weekkrant De Meierij Boxtel. Op deze manier konden ook mensen die geen gebruik maken van internet de enquête insturen", aldus de woordvoerder.

COMMENTAAR

Het hele proces rond de KTD kreeg al vanaf het begin flinke kritiek te verduren. De vragenlijsten zouden niet gebruiksvriendelijk zijn en zelfs suggestief. Hoewel veel partijen in de gemeenteraad commentaar hadden op de gang van zaken en zelfs opriepen om de discussie op te schorten, bleven zij achter de uitwerking staan.

Ook via social media kwamen veel opmerkingen van Boxtelaren. De gemeente geeft aan dat die reacties niet meegenomen worden in het participatietraject. ,,Maar we melden ze uiteraard wel in de rapportage aan de gemeenteraad."


EVALUATIE AMBTENARENBEDRIJF MGD

Vaak sprake van dip in dienstverlening na fusie


HENK VAN WEERT

Een van de redenen om de ambtenarenapparaten van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel samen te voegen in 2016 was de verbetering van de dienstverlening. Fusiebedrijf MijnGemeenteDichtbij (MGD) presteert rond het landelijk gemiddelde op dit gebied. Dat stellen onderzoekers met een forse slag om de arm vanwege ontbrekende vergelijkingscijfers. Een 'dip' in de dienstverlening is volgens hen echter niet uitzonderlijk in de eerste jaren na een fusie.

Vier jaar nadat MGD van start ging, onderzocht het Utrechtse adviesbureau Berenschot in opdracht van beide gemeenten het effect van de fusie. De resultaten daarvan werden in januari bekendgemaakt. Deze krant neemt in delen het evaluatierapport onder de loep. Vandaag wordt ingegaan op de invloed die de fusie had op de dienstverlening. Die moest niet alleen verbeteren, maar ook laagdrempelig worden.

Als het gaat om telefonische bereikbaarheid is een rapportcijfer 8 op een schaal van 10 de norm. Onderzoek wees in 2017 uit dat MGD op dit vlak onvoldoende (5,4) scoorde, om een jaar later - na aanbevelingen ter verbetering - met een krappe voldoende (6,3) uit de bus te komen. Onderlinge verschillen zijn wel groot. Zo scoorde het eerste contact en ook het doorverbinden prima. Een telefoontje leverde echter lang niet altijd het gewenste resultaat op voor de beller.

Op het gebied van digitale dienstverlening blijkt dat Boxtel aanzienlijk slechter scoort dan Sint-Michielsgestel. Voor Boxtelse burgers groeide het aantal online producten van 54 procent in 2016 naar 61 procent in 2018, maar dat blijft achter bij het landelijk gemiddelde (respectievelijk 68 en 77 procent). Inwoners van Sint-Michielsgestel hebben het wat dat betreft beter getroffen; in die gemeente worden percentages genoteerd die uitstijgen boven hetgeen landelijk gebruikelijk is. Op het gebied van digitale dienstverlening voor ondernemers is eenzelfde tendens waarneembaar, zij het dat de percentages daar over de hele linie aanzienlijk lager liggen.

GEEN NULMETING

Al eerder in deze reeks artikelen bleek dat het ontbreken van een nulmeting vóór het fusietraject de onderzoekers van Berenschot parten speelt bij hun evaluatie. Ook als het gaat om de kwaliteit en laagdrempeligheid van de dienstverlening werden vooraf geen concrete doelstellingen en normen geformuleerd. Daardoor is nu niet te bepalen of het niveau van de dienstverlening verbeterd of verslechterd is. Bovendien wordt er niet gestructureerd gemonitord en gestuurd, terwijl Berenschot merkt dat daaraan wel behoefte is binnen MGD. Boxtel scoort iets onder het landelijk gemiddelde, Sint-Michielsgestel iets erboven. Nogmaals: de onderzoekers houden daarbij een forse slag om de arm, vanwege het ontbreken van gegevens.

Tegelijk is in het evaluatierapport te lezen dat de dienstverlening van organisaties de eerste jaren na een fusie vaak in een dip belandt. Vervolgens treedt verbetering op. Bovendien wijzen de onderzoekers erop dat de dienstverlening sowieso onder druk staat door een steeds grotere vraag en hogere eisen vanuit de samenleving.

ZELFREDZAAMHEID

Bij de start van het gemeenschappelijke ambtenarenbedrijf van Boxtel en Sint-Michielsgestel in 2016 was een van de uitgangspunten dat de gemeente helpt waar dat nodig is. De visie op de dienstverlening door MGD is gericht op een samenleving waarin eigen verantwoordelijkheid en initiatief maar ook zelfredzaamheid van inwoners, ondernemers en organisaties voorop staat. Mensen moeten zelf de regie over hun ontwikkeling en leven hebben en houden, zo is de gedachte.