Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'KWART HECTARES VERDWIJNT IN GEMEENTE BOXTEL'

Boeren bezorgd om landbouwareaal

PÅL JANSEN

Hoeveel landbouwgrond is er straks nog over om op te boeren? Daar maken Boxtelse agrariërs zich ernstige zorgen over. Met het recent gepubliceerde coalitieakkoord van het dinsdag geïnstalleerde college van B en W, ziet ZLTO Dommel en Aa dat de boeren opnieuw grond moeten inleveren ten koste van natuur. 'Waarom niet de combinatie tussen landbouw en natuur zoeken', vraagt de belangengroep zich af.

Ingegeven door de duurzaamheidstransitie moet de gemeente onder meer zonnevelden aanleggen. Volgens het coalitieakkoord beslaat zo'n zonneveld voor 60 procent uit panelen en 40 procent uit 'groen'. De komende vijf jaar moet er jaarlijks vijftig hectare aan grond worden uitgegeven. ,,Met name die 40-procentregel stuit ons tegen de borst", zegt bestuurslid Arno van Pelt van ZLTO Dommel en Aa.

TIJDELIJK

Van Pelt verwacht dat er opnieuw een flink beroep wordt gedaan op landbouwgrond. Bovendien, de zonnevelden staan er tijdelijk (15 tot 25 jaar) en als die weer verdwijnen, is het de vraag of die natuur dan ook weer verdwijnt. Dit vraagt ook ZLTO-voorzitter Wim Jennissen zich hardop af. ,,Als het perceel 15 tot 25 jaar natuurgrond is geweest, wordt het daarna dan weer beschikbaar gesteld aan de landbouw? Bovendien is de landbouw die grond ook dan weer 25 jaar kwijt."

De gemeente Boxtel telt nu nog zo'n 2.200 hectare aan landbouwgrond. Maar naast de 250 hectare aan grond die nodig is voor zonnevelden, wordt ook Natuurnetwerk Brabant uitgebreid door de provincie wat ook weer 150 hectare 'in beslag' neemt. Daarnaast zullen ook zaken als woningbouw en bijvoorbeeld de aanplant van nieuwe bomen ruimte in beslag nemen. ,,We leveren gewoon een kwart van onze grond in de komende jaren", schat Van Pelt in.

Hij vervolgt: ,,Van de landbouw wordt nu verwacht dat ze extensiever gaan landbouwen." Dit houdt in dat boeren dan minder gaan ingrijpen in de natuur. Een soort tegenhanger van intensieve landbouw waarbij juist het uiterste van grond wordt gevraagd. Van Pelt: ,,Maar dan is de opbrengst per hectare ook lager dus heb je als landbouwer juist meer grond nodig."

VERGRIJZING

Naast de toenemende regeldruk verwacht ZLTO Dommel en Aa dat door vergrijzing sowieso landbouwgrond vrij gaat komen. Maar om huidige en nog beginnende boeren meer toekomstperspectief te geven - en om onder meer 'extensiever' te kunnen gaan ondernemen - hopen zij niet dat het nieuwe college van B en W nog meer grond van de landbouw 'afsnoept'. ,,Die grens tussen natuur en landbouw wordt altijd heel hard getrokken", geeft Jennissen aan. Die combinatie van natuur- en agrarische ontwikkeling kan op veel plekken gewoon plaatsvinden, volgens hem: ,,Wij zijn ook natuur." Om bedrijfsvoering en natuur op elkaar af te stemmen, is de belangengroep onder meer in gesprek met partijen als Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en stichting Ark. Maar de ZLTO merkt dat ook die organisaties mogelijkheden zien om de twee (natuur en landbouw) met elkaar te verbinden.

Maar gezien het verleden (volgens de ZLTO is er het afgelopen decennium al 200 hectare aan landbouwgrond verdwenen in Boxtel) vreest de belangengroep dat de energietransitie voornamelijk op agrarische hectares plaats zal vinden. Zij pleit voor zonnevelden in bestaande natuur of anders het gebied waar Natuurnetwerk Brabant uit zal breiden.

Er volgt nog een reactie van de gemeente Boxtel. Aangezien het nieuwe college van B en W pas deze week werd geïnstalleerd, kon niet tijdig antwoord worden gegeven op de vragen die Brabants Centrum stelde.


p Stichting Ark is een van de partijen die in Liempde aan natuurontwikkeling doet. Zoals dit perceel aan de Savendonksestraat waar sinds driekwart jaar Schotse hooglanders rondlopen. (Foto: Albert Stolwijk).