Vlnr: Wim van Erp, Dinie Stolvoort, Harrie Raaimakers, Kees Quinten en Mario Knoops, allen waren onderdeel van de werkgroep Rolstoelvriendelijk Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).
Vlnr: Wim van Erp, Dinie Stolvoort, Harrie Raaimakers, Kees Quinten en Mario Knoops, allen waren onderdeel van de werkgroep Rolstoelvriendelijk Liempde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'OP DIT MOMENT GEEN SPRAKE VAN TEKORT'

Komst Esch kost Boxtel weinig extra

RENS VAN DEN ELSEN

De financiële gevolgen voor Boxtel door herindeling van de oude gemeente Haaren zijn minimaal. Eventuele tekorten door de toevoeging van het dorp Esch kunnen de komende jaren worden opgevangen via het potje van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi). Dat geeft het college van B en W aan nadat de fractie van PvdA-GroenLinks hier vragen over stelde.

De Boxtelse raadsfractie vreesde in eerste instantie dat er een flink gat in de begroting zou ontstaan omdat de 'bruidsschat' van Esch 'slechts' 3,5 miljoen euro bedroeg. Dat leek hen op een begroting van 90 miljoen wat weinig. Daarnaast denken de sociaal-democraten dat de kosten voor de deelname aan ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij (MGD) per inwoner gaan toenemen. De dorpen Haaren, Helvoirt en Biezenmortel maakten tot eind vorig jaar op onderdelen namelijk nog deel uit van die ambtelijke samenwerking.

SCHATTING

Toch heeft Boxtel de kosten onder controle, zo meldde het deze week afgetreden demissionaire college desgevraagd. Bij de voorbereidingen is een schatting gemaakt van de inkomsten en uitgaven die horen bij het dorp Esch. Zo int Boxtel natuurlijk belastingen, maar zijn er bijvoorbeeld ook extra kosten zoals voor de herinrichting van de Leunisdijk.

Mocht het kwartje toch de verkeerde kant op vallen, dan kan dat dus opgevangen worden uit het restant van de Ahri die de gemeente Boxtel ontvangt voor de herindeling. ,,Dit is een tijdelijke uitkering voor de periode 2020-2024 en is bedoeld om onvoorziene kosten bij de ingroei van het dorp Esch in de begroting van Boxtel op te vangen", antwoordt het gemeentebestuur. Omdat het jaar pas net is begonnen is nu nog niet in te zien in hoeverre inkomsten en uitgaven uit de pas gaan lopen. ,,Op dit moment is er nog geen sprake van een tekort ten opzichte van de begroting", aldus het college.

MGD

Het verschil in de dekkingskosten voor MGD door het wegvallen van Haaren, Helvoirt en Vught is volgens de ambtenarenorganisatie minimaal. Boxtel heeft echter voor de zekerheid 75.000 euro gereserveerd om het tekort deels op te vangen. Er is dan nog een klein verschil, maar het MGD-bestuur buigt zich later dit jaar nog over een oplossing.


ALLE VOORZIENINGEN GOED BEREIKBAAR

Liempde nu geheel rolstoelvriendelijk

RENS VAN DEN ELSEN

Het kostte heel wat kruim, maar deze week is na zes jaar het project Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL) afgerond. Mensen met scootmobielen, rolstoelen en rollators kunnen voortaan de openbare voorzieningen in het dorp bereiken zonder hobbels. Vorige week werd het project symbolisch geopend door demissionair wethouder Herman van Wanrooij.

Hoewel er nog aan de herinrichting van de Nieuwe Erven wordt gewerkt, is het zeven kilometer lange rolstoelvriendelijk voetpad in Liempde al wel voltooid. De gehele route wordt gemarkeerd met blauwe tegels. ,,Dit laatste stuk is opgepakt tegelijk met het leggen van de nieuwe riolering in de Nieuwe Erven, zodoende heeft de gemeente Boxtel werk met werk gecombineerd en hoeft de stoep niet twee keer open", legt vrijwilliger Harrie Raaimakers van de werkgroep RVL uit.

Hoewel het burgerinitiatief heel wat voeten in de aarde had voor er tot realisatie over werd gegaan, is de werkgroep trots op wat er sinds de start in 2015 samen is bereikt. Raaimakers: ,,Over het resultaat zijn we zeer tevreden. De weg er naar toe kende de nodige hobbels, maar uiteindelijk hebben we alle problemen samen met de gemeente goed op weten te lossen." Daar is voorzitter Mario Knoops het mee eens: ,,Mensen zijn er echt mee geholpen. Wat we samen hebben gedaan past helemaal in het straatje van Meewerkend Boxtel."

ZES TON GESPENDEERD

Er werd in totaal zes ton uitgetrokken om het traject te realiseren, maar uiteindelijk bleek dat niet toereikend om ook het laatste traject, de Boxtelseweg, rolstoelvriendelijk te maken. Daar zijn enkel wat onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

De werkgroep heeft binnen dit project zo'n beetje alles zelf opgepakt. De gemeente keek en hielp mee waar nodig. Knoops: ,,We hebben enorm veel hulp gehad, zoals van de Heidemaatschappij, Arcadis en de lokale aannemer Jan van den Boomen. Toen ook het geld bij de gemeente los kwam, ging het snel."

Raaimakers denkt niet dat er een betere aanpak mogelijk was geweest. ,,Het is belangrijk dat je er met z'n allen de schouders onder zet, want het gaat wel om je eigen leefomgeving."

Nu het project is afgerond, zal de werkgroep zichzelf opheffen. Raaimakers: ,,Maar mocht het nodig zijn, dan kunnen we altijd nog een adviserende rol op ons nemen."


q Vlnr: Wim van Erp, Dinie Stolvoort, Harrie Raaimakers, Kees Quinten en Mario Knoops, allen waren onderdeel van de werkgroep Rolstoelvriendelijk Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).


ARK NATUURONTWIKKELING: 10.000 EURO VOOR PRIJSWINNAAR

Ontwerpwedstrijd voor leembos De Geelders

De Hooge Beek in natuurgebied De Geelders tussen Liempde en Schijndel moet in de toekomst weer het leembos van weleer worden. Om dat te bereiken heeft Ark Natuurontwikkeling een ontwerpwedstrijd uitgezet, waarmee tienduizend euro is gemoeid.

Op dit moment telt het gebied twaalf hectare en bestaat het uit voormalige landbouwgrond, omringd door bossen. Ook loopt de Beeksche Waterloop er parallel langs. Projectleider Ger van den Oetelaar van Ark geeft aan dat het een uitdagend project is omdat er in het verleden vermoedelijk bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. ,,Teams mogen zich gaan buigen over oplossingen voor erfenissen uit het verleden. Daarnaast is het de bedoeling dat deelnemers met ideeën komen om de Hooge Beek van betekenis te laten zijn voor de omgeving, bijvoorbeeld voor waterwinning, CO2-opslag of voor bezoekers", aldus Van den Oetelaar.

NIEUWE INVALSHOEKEN

Met deze ontwerpwedstrijd voor het leembos wil de natuurorganisatie extra expertise en nieuwe invalshoeken verkrijgen voor het versterken en vernieuwen van waardevolle bossen. Het is onderdeel van het project Brabants Goud in nationaal landschap Het Groene Woud, waarbij natuur aan elkaar wordt verbonden. Ark verwerft hiervoor percelen die vaak nog in agrarisch gebruik zijn. Deze worden dan getransformeerd in natuur.

De leembossen in De Geelders zijn zeldzaam, daarom ziet Ark deze graag terug in de omgeving. Normaal gesproken zijn medewerkers van organisatie bezig met het ontwikkelen van dergelijke plannen, maar nu worden landschapsontwerpers, ecologen en hydrologen gevraagd om hun ideeën uit te werken. ,,Die kunnen dienen als inspiratie voor de uitbreiding van leembossen op andere locaties in Brabant of de rest van Nederland", geeft Van den Oetelaar aan.

Aanmelden voor de wedstrijd kan tot en met zondag 21 maart. Vervolgens is het mogelijk om tot en met maandag 14 juni ontwerpen in te sturen. Deze worden beoordeeld door een deskundige jury. De winnaar krijgt tienduizend euro die hij kan gebruiken om het idee om te zetten in een concreet inrichtingsplan. Meer informatie is te vinden op www.ark.eu/ontwerpwedstrijdhoogebeek.

Afbeelding