Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Huisartsen geven coronaprikken ook in De Rots



HENK VAN WEERT & PÅL JANSEN

Ook de huisartsen in Boxtel gaan vaccineren tegen corona. Het gaat om inwoners die zijn geboren in 1956 en 1957 of om mensen met veel overgewicht (bmi boven de 40). Drie praktijken hebben daarvoor gemeenschapshuis De Rots afgehuurd.

Op 4 februari adviseerde de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wie de huisartsen mogen vaccineren. Daags erna maakte VWS bekend dat de dokters het middel AstraZeneca gaan toepassen. In Boxtel vindt dit dus onder andere plaats in De Rots. ,,De griepprik hebben we daar vorig jaar ook uitgedeeld. Die is daar prima op ingericht”, meldt dokter Jasper Snijders vanuit zijn praktijk aan de Clarissenstraat. Net als bij Leenders & Van Riel, een eindje verderop in de straat, en De Vier Kwartieren in Boxtel-Oost zouden in de praktijk van Snijders in principe vaccinaties kunnen worden toegediend. ,,Maar mensen moeten na hun inenting een kwartier op anderhalve meter afstand blijven zitten ter observatie. In De Rots is dat wat makkelijker te organiseren dan in onze eigen praktijk. Vandaar dat we voor het gemeenschapshuis hebben gekozen”, zegt de Boxtelse huisarts.

TWEE DAGEN

Patiënten die staan ingeschreven bij De Vier Kwartieren en tot de doelgroepen behoren, hebben een oproep gekregen om zaterdag 27 februari een prik te laten zetten. ,,Mijn patiënten en die van Leenders & Van Riel volgen donderdag 4 maart", vertelt Snijders. Hij ziet niet op tegen de inentingsoperatie. ,,In mijn praktijk gaat het om zo'n honderd mensen die een vaccinatie moeten krijgen. Bij de normale griepprik zijn dat er wel zeshonderd."

Van het RIVM hebben de huisartsen instructies gekregen wie voor de eerste doses in aanmerking komen. Het rijksinstituut levert ook de vaccins. Afgelopen dagen werden de eerste oproepkaarten verzonden naar de drie doelgroepen die zich in De Rots kunnen laten inenten. De vaccinatie is gratis en gebeurt in twee stappen. Tegelijk met de uitnodiging voor de eerste inenting ontvingen mensen de oproepkaart voor de tweede coronaprik na twaalf weken.

De Rots is niet de Boxtelse priklocatie die de GGD in januari aankondigde en waar vier- tot achthonderd mensen per dag gevaccineerd moeten gaan worden. Waar dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Afbeelding