Nel Sanders- van den Aker is 16 februari 102 geworden. Ze is een trouwe lezeres van Brabants Centrum. (Foto: Peter de Koning).
Nel Sanders- van den Aker is 16 februari 102 geworden. Ze is een trouwe lezeres van Brabants Centrum. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NEL SANDERS ZAG LEVENSLICHT JAAR NA EERSTE WERELDOORLOG

Boxtelse is 102: geen feest, wel mijlpaal

JAN HERMENS

Nel Sanders- van den Aker was vijf dagen oud toen de ANWB zijn eerste paddenstoel plaatste, in Baarn. Die gebeurtenis is maar liefst 102 jaar geleden. De Boxtelse stond twee jaar geleden al eens in Brabants Centrum. Toen vanwege haar honderdste verjaardag. 16 februari werd ze 102. Geen groot feest dit keer, om meerdere redenen.

Een van die redenen is het bekende virus en alle maatregelen die daarmee samenhangen. Die beletten een treffen van familie, vrienden en bekenden. Daarnaast herstelt mevrouw Sanders momenteel van een val, ze revalideert in zorgexpertisecentrum Liduina.

De 102-jarige woonde tot na haar honderdste nog zelfstandig in een eengezinswoning in de wijk Selissenwal, maar verhuisde vorig jaar naar een aanleunwoning bij wijkhuis Simeonshof in de Annastraat. Een plek waar ze goeddeels zelfstandig kan wonen, met zorg nabij. Nel Sanders houdt van puzzelen, leest de krant en staat heel positief in het leven, volgens haar familie.

Die woont overigens niet allemaal in de buurt. Twee jaar geleden mocht de krasse senior twee kinderen en een kleinzoon in de armen sluiten die helemaal vanuit Australiƫ waren overgekomen. Ook was er een dochter uit Spanje aanwezig.

SCHARE

De hoogbejaarde Boxtelse kreeg met haar man Leo, die in 1982 aan kanker overleed, acht kinderen. Die stichtten op hun beurt gezinnen en sindsdien telt de schare zestien kleinkinderen en verschillende achterkleinkinderen. Een stamboom met vele vertakkingen, die getuigt van een lang leven en een talrijk nageslacht.

In 2019 vond een high tea plaats voor de familie, maar daarvan was dit keer geen sprake. Mevrouw Sanders lag in het ziekenhuis na haar val en moest in quarantaine in Liduina, omdat in het hospitaal waar ze vandaan kwam, sprake was van corona. Een rustige verjaardag dus, maar toch een bijzondere, want 102, dat worden maar weinig mensen. Volgens haar familie pakt ze de revalidatie vol goede moed op.


q Nel Sanders- van den Aker is 16 februari 102 geworden. Ze verhuisde vorig jaar naar een aanleunwoning bij Simeonshof en puzzelt en leest nog altijd graag. (Foto: Peter de Koning, 2019).