Coördinator Jordy van den Boer (midden) en bestuurslid Luc Broos van het Centrummanagement brengen samen met Henk van der Zee (rechts) van stichting Brabants Centrum centrumondernemers onder de aandacht. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Coördinator Jordy van den Boer (midden) en bestuurslid Luc Broos van het Centrummanagement brengen samen met Henk van der Zee (rechts) van stichting Brabants Centrum centrumondernemers onder de aandacht. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

'GRATIS RECLAME VOOR CENTRUMONDERNEMERS BIJ BRABANTS CENTRUM'

Van den Boer springt in op maatregelen

PÅL JANSEN

Ondernemers in de gemeente Boxtel die zijn getroffen door de coronamaatregelen kunnen de komende weken gratis adverteren in deze krant. Centrumcoördinator Jordy van den Boer klopte hiervoor aan bij stichting Brabants Centrum. Die pakt de handschoen samen met Van den Boer en het Centrummanagement op. Ondernemers die meedoen met het gratis reclame-initiatief, kunnen ook deelnemen aan de actie Wees Loyaal, Koop Lokaal en Win.

,,In mijn rol als coördinator ben ik vorige week namens het Centrummanagement bij zo'n dertig zelfstandigen op de koffie geweest om te kijken hoe het gaat", zegt Van den Boer. ,,Velen van hen gaven aan dat ze normaal gesproken vast bij Brabants Centrum adverteren, maar dat zij dit nu 'on hold' hebben gezet om kosten te besparen vanwege de coronacrisis."

KLANDIZIE

Veel ondernemers proberen toch op allerlei manieren hun producten aan de man te brengen. Door middel van afhaal of via bezorging genereren zij alsnog omzet. Maar zonder reclamebudget is het lastig om dat onder de aandacht te brengen, merkte Van den Boer: ,,Zij halen veel klandizie uit die advertenties."

Dus, zo bedacht Van den Boer: waarom zorgen we er niet voor dat ondernemers toch reclame kunnen maken? ,,Er verschijnt wekelijks een pagina in deze krant waarop winkeliers in het Boxtel gratis kunnen adverteren."

Directeur Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum juicht het initiatief toe. ,,Juist in economisch moeilijke tijden is adverteren belangrijk. Alleen de crux is dat ondernemers juist dan genoodzaakt zijn om te besparen. Daarom werken we graag mee aan het initiatief van Jordy."

KOOP LOKAAL

Met voorzitter Luc Broos van het Centrummanagement is afgesproken om in ieder geval de komende periode wekelijks een pagina beschikbaar te stellen in de krant. Broos: ,,De actie is ook in aanloop naar de tweede editie van Wees Loyaal, Koop Lokaal en Win (dit was vorige zomer ook al opgetuigd met behulp van stichting Brabants Centrum - red.). Als de winkels weer open mogen, kan iedereen gelijk een slag maken, ook in combinatie met de prijzenactie."

Volgens Broos heeft het Centrummanagement in deze moeilijke tijden ook een rol voor het hele winkelapparaat en horecabestand in Boxtel. ,,Wij hebben van de gemeente een budget gekregen om alle ondernemers in dit dorp in deze tijd te helpen en dat besteden we nu aan deze campagne."

Hoewel het ook voor Brabants Centrum economisch zware tijden zijn, wil de stichting graag bijdragen aan het initiatief. Van der Zee: ,,Voor de advertenties rekenen we natuurlijk niet de volle mep, maar we hebben een speciale deal afgesproken met het Centrummanagement. Daar hoort ook Wees Loyaal, Koop Lokaal en Win bij."

Van der Zee vervolgt: ,,Als ondernemers gebruik maken van het initiatief van Jordy, kunnen zij straks tevens meedoen aan de winactie. Afgelopen zomer deden ruim 70 ondernemers mee, waarvan uit een evaluatie bleek dat 86 procent vond dat deze voor herhaling vatbaar was. We verwachten dit keer zeker 100 ondernemers."

HORENS

Het initiatief start vanaf vandaag, donderdag 24 februari. Het is allemaal vlot gegaan, weet Van den Boer. Vorige week anticipeerde hij al op de coronamaatregelen die dinsdag deels werden verlengd. 'Waarom niet meteen de koe bij de horens vatten?', dacht hij.

In de nieuwsbrief van het Centrummanagement richting de ondernemers wordt ook stilgestaan bij de actie. Aanmelden kan via Paul Melis: paul.melis@brabantscentrum.nl. Of bij Jordy van den Boer via jordyvandenboer@icloud.com.


PROTESTVLAG VANWEGE CORONA-AANPAK

'Buiten loopt de massa, binnen een lege kassa'

PÅL JANSEN

Is er dan echt niets mogelijk voor winkeliers en horeca, vraagt ondernemer Natasja Willems zich af? Zij en José Gerrits van Per Tutti Lingerie hangen voor hun pand aan de Rechterstraat de protestvlag uit. Intussen steunt ook Yasmine Melis van sigarenmagazijn Voets de actie. 'Buiten is het massa, binnen een lege kassa', staat erop vermeld.

,,Niemand durft er iets van te zeggen, dus hiermee willen we ons laten horen", vertelt Willems. ,,Op veel plekken zijn er massa's mensen, maar bij de kleine ondernemer mag er dan niemand naar binnen. Dat vind ik onbegrijpelijk."

Met de juiste voorzorgsmaatregelen moet er toch wel wat mogelijk zijn, denkt zij. ,,Het zou gaaf zijn als ook andere ondernemers en mensen deze vlag met ons uithangen om samen onze stem te laten horen", vertelt Willems. De vlaggen zijn via haar en José te koop. Veel winst zal ze er niet op maken. ,,Het gaat nagenoeg voor inkoopprijs weg", vertelt Willems. ,,Het gaat niet om hiermee geld te verdienen, maar om ons te laten horen. Hoe leuk zou het zijn als iedereen in de winkelstraat de vlag uit hangt?"

HORECA

Ondanks dat er een kleine versoepeling is gekomen voor winkeliers (er mogen op afspraak mensen een korte tijd shoppen), blijven de winkels in feite dicht. ,,Ook al zouden we helemaal open mogen, dan wapperde de vlag alsnog; bij de horeca mogen sowieso nog geen mensen binnen, dus die willen we ook een hart onder de riem steken. Zij hebben het echt zwaar."


q V.l.n.r.: Natasja Willems, José Gerrits en Yasmine Melis. (Foto: Pål Jansen).

Afbeelding