Moeder Joyce (voorgrond) bij al 'haar' kinderen uit het weeshuis in Ghana. De 56-jarige vrouw overleed onlangs plotseling aan een hartinfarct. (Foto: eigen collectie).
Moeder Joyce (voorgrond) bij al 'haar' kinderen uit het weeshuis in Ghana. De 56-jarige vrouw overleed onlangs plotseling aan een hartinfarct. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

BOXTELSE LOLA NOUWENS DIRECT NAAR GHANA OM TE HELPEN

'Dubbel verdriet om mama Joyce'

Lola Nouwens uit Boxtel is al jaren betrokken bij het kinderopvang- en onderwijsproject van Joyce Obeng in Ghana. Ze steunt het initiatief met haar stichting Bewa Ghana. Onlangs overleed Joyce echter plotsklaps en nu is de toekomst van het weeshuis onzeker. Nouwens bedacht zich geen moment en stapte in het vliegtuig.

RENS VAN DEN ELSEN

Een dag voor haar vertrek naar het Afrikaanse land is de Boxtelse, bij velen bekend als winnaar van het tv-programma Lego Masters, nog flink aangedaan door het nieuws. De band tussen haar en mama Joyce, zoals Obeng altijd werd genoemd, was innig. ,,Ik heb eerst de hele dag gehuild. De volgende dag besloot ik om zo snel mogelijk naar Ghana te vertrekken om te helpen", vertelt ze.

De wil om in deze coronatijd toch op reis te gaan is groot bij Nouwens. Ze beschrijft hoe de Ghanese welzijnswerkster met veel liefde en toewijding haar hele leven klaarstond voor de ruim 2.000 (wees)kinderen die in het tehuis verbleven. ,,Joyce was het middelpunt, de spil in de hele organisatie. Ze heeft het niet gemakkelijk gehad, maar heeft de zorg voor 'haar' kinderen boven alles gezet. Dat ze nu wegvalt is niet alleen emotioneel een groot verlies, maar ook voor het project zelf. Dat geeft me een dubbel gevoel", legt Nouwens uit.

MOEDER-DOCHTER

De Boxtelse leerde mama Joyce kennen in 2006, toen ze na het vwo op het Jacob-Roelandslyceum een jaar vrijwilligerswerk ging doen in Ghana. Zodoende raakte Nouwens ook betrokken bij het Mother Cares-project en richtte ze in 2012 samen met Ilse Solon de stichting Bewa Ghana op. Met het geld dat ze inzamelden werden diverse projecten opgezet voor het weeshuis, zoals de aanleg van een speeltuin, de plaatsing van zonnepanelen en de bouw van een kleuterschool. Vrijwel ieder jaar was Nouwens wel te vinden in het dorpje Agona Swedru, waar het weeshuis ligt. Zodoende bouwde ze ook een sterke band op met de oprichtster. Waar Joyce altijd 'mama' werd genoemd, kreeg zij al snel de naam 'dochter Lola'.

VOORTBESTAAN

Na het eerste verdriet om het overlijden van haar surrogaatmoeder, kwam al snel de vraag hoe het nu verder moet met de circa vijftig kinderen die nog in het tehuis verblijven. Nouwens geeft aan dat er natuurlijk nog wel begeleiding is, maar Joyce trok altijd aan de touwtjes. ,,Vlak voor haar overlijden heeft ze de wens uitgesproken dat Mother Cares blijft bestaan. Daarom ga ik ook ter plekke kijken wat we kunnen doen om daaraan te voldoen, zowel op de korte als de lange termijn."

LUISTEREND OOR

Haar besluit om naar Ghana af te reizen werd door de kinderen aldaar met gejuich ontvangen. ,,Ik heb afgelopen week zoveel berichtjes en vragen van hen gehad, dat doet me goed. Daar ben ik geen verzorgende, maar een soort tante die ze bezoekt en een luisterend oor biedt. Ze kunnen bij mij hun emoties kwijt, dat is nu ook erg belangrijk", aldus Nouwens.

Hoewel de toekomst van het weeshuis nog even in het ongewisse blijft, heeft het bestuur van de Boxtelse stichting Bewa Ghana al wel een beslissing genomen voor de korte termijn. Nouwens: ,,We hebben onze reserves aangesproken om ervoor te zorgen dat er boodschappen gedaan kunnen worden, zodat de kinderen in elk geval voldoende te eten hebben. Daarvoor kunnen we alle financiƫle steun gebruiken."

Wie Nouwens en haar stichting wil helpen kan doneren via rekeningnummer NL47 RABO 0173 9140 98.


p Moeder Joyce Obeng (voorgrond) bij al 'haar' kinderen uit het weeshuis in Ghana. De 59-jarige welzijnswerker en oprichter van het project Mother Cares overleed 12 februari plotseling aan een hartinfarct. (Foto: eigen collectie).


KEISTAMPERS ZET UNIEKE BELL-TOCHT UIT

Wandelroute zorgt voor verbinding vier kernen

Wandelsportvereniging De Keistampers heeft op verzoek van stichting BELL een wandeltocht uitgezet die Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel met elkaar verbindt. Zaterdag 27 februari is de verkorte route voor iedereen te lopen via de bestaande knooppunten van Visit Brabant.

De wandeling is in het leven geroepen om Esch welkom te heten bij de gemeente Boxtel en heeft als doel inwoners kennis te laten maken met de andere dorpen. De route voert de deelnemers langs alle mooie plekken van de vier kernen.

De originele tocht is in totaal 32 kilometer lang, maar voor de introductie van zaterdag is deze ingekort tot 23 kilometer. Vanwege de coronamaatregelen is het niet toegestaan om start- of rustplaatsen in te richten, daarom dienen wandelaars zelf naar het dichtstbijzijnde knooppunt te gaan en tevens te zorgen voor eten en drinken voor onderweg.

KNOOPPUNTEN

De route is te volgen via de volgende knooppunten: 2, 22, 23, 12, 76, 75, 10, 74, 71, 70, 20, 18, 59, 60, 10, 9, 14, 46, 45, 31, 13, 2, 1, 15, 14, 44, 32, 5, 4 en weer terug bij 2. Starten is mogelijk op elk gewenst moment.

Voor de tocht van zaterdag is aanmelden bij de wandelsportvereniging gewenst. Dat kan door naam en het startpunt door te geven via dekeistampers@live.nl of via telefoonnummer 06-16 21 17 03. Meer informatie is te vinden op www.dekeistampers.nl.

Lola Nouwens (links) en haar 'tweede moeder' mama Joyce van Mother Cares. (Foto: eigen collectie).