Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE EGEL

Voorleesverhaal | Jetse Offers

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Imke Huijten (6 jaar) Toof Pet op.

Het is een mooie warme zomerse avond. Papa Etienne, mama Jilke, Imke en broertje Tijn zitten op het terras. Papa vertelde gisteren dat er egelpoepjes op het gras lagen. Imke heeft nog nooit een egel in het echt gezien. Egels komen alleen tevoorschijn als het donker is. Dan slaapt Imke.
‘Ik wil zo graag eens een egel zijn.’ zegt Imke.
‘Het is al donker en het is bedtijd,’ zegt mama ‘Kom, mee naar boven.’ Boven kleden Imke en Tijn zich uit. Ze poetsen hun tanden en kruipen allebei hun bed in.
Ze krijgen allebei een knuffel van papa en mama.
Als Imke bijna slaapt hoort zij papa iets in haar oor fluisteren ‘Imke, Imke, slaap je al? We zien een egeltje achter in de tuin. Kom gauw mee! Zachtjes, hoor, Tijn slaapt.’
Imke doet gauw haar pantoffels aan, pakt haar toverpet en loopt met papa mee naar de tuin.
Het is al donker. ‘Blijf heel stil zitten en kijk goed achterin de tuin. Misschien zien we de egel nog een keer.’ zegt mama. Ze zitten alle drie doodstil en kijken samen de tuin in.
‘Daar!’ fluistert papa. Hij wijst met zijn vinger naar de egel. Imke ziet de egel nu ook. Zij zet gauw de toverpet op, kijkt naar de egel en zegt:
‘Toof opgelet, voor die egel heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Imke is ineens een egel.
Zij rent heel hard naar de egel achter in te tuin. ‘Hoi, ik ben Imke, wie ben jij?’
‘Dag, ik heet Prikkeltje.’ antwoordt de egel ‘Ik ben op zoek naar eten.’
‘Wat eet jij?’ vraagt Imke. ‘Ik eet het liefst insecten, maar ik lust ook wormen, kikkers, mollen, slangen, eieren, vogeltjes en zelfs wel eens een kip’ antwoordt Prikkeltje.
‘Een kip? Jij?’ roept Imke verbaasd. Prikkeltje knikt met het tongetje uit de bek.
‘Ik moet naar mijn kinderen. Die kunnen niet te lang alleen zijn,’ zegt Prikkeltje ‘Loop maar met mij mee.’ Imke loopt met Prikkeltje mee. Ze gaan door heel veel tuinen.
‘Egels lopen ver als ze eten zoeken.’ roept Toof op de kop van Imke. Nu zij een egel is, heeft zij geen hoofd maar een kop.
‘Kijk, onder dat stapeltje bladeren is mijn nest. Daar woon ik, samen met mijn kinderen.’ zegt Prikkeltje. Imke gaat met Prikkeltje mee onder de bladeren. Egels kunnen niet zo goed zien. Egels kunnen wel met hun neus heel goed ruiken. Met hun snorharen kunnen ze voelen. Dan lopen ze nergens tegen op.
Imke telt het aantal egeltjes. ‘Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht.’
Toof vertelt dat egeltjes zonder stekels geboren worden. Ze kunnen ook nog niet kijken en niets horen. Ze zijn dan blind en doof. Al na één dag beginnen de stekels te groeien.
‘Kan Prikkeltje haar kinderen knuffelen?’ vraagt Imke aan Toof.
‘Ja hoor,’ antwoordt Toof ‘Heel, heel voorzichtig, anders doet het pijn.’
‘Hebben jullie vijanden?’ vraagt Imke aan Prikkeltje. ‘Ja hoor,’ antwoordt Prikkeltje ‘Bij gevaar rol ik mij op. Dan ben ik een bal vol harde stekels. Niemand kan mij dan kwaad doen.’

Prikkeltje moet heel hard geeuwen. ‘Heb je slaap?’ vraagt Imke. ‘Ja.’ zegt Prikkeltje.
Toof vertelt dat egels veel slapen. Soms wel achttien uur per dag. Pas als het donker wordt worden ze wakker. Ze houden ook een lange winterslaap. Als de egel uit de winterslaap wakker wordt heeft hij veel honger en is hij heel mager.
‘Je moet terug naar huis, Imke.’ zegt Toof ‘Het is al heel laat.’
Imke vindt dat ook en rent snel terug naar papa en mama. Die zitten nog steeds in de tuin. Egel Imke gooit haar pet af. Pats Boem. ‘Daar ben ik weer.’ roept zij.
‘Ik ga morgen in de klas op De Hobbendonken iets over de baby-egels vertellen,’ zegt Imke ‘Zo lief.’
‘Het is al heel laat. Nu snel terug naar bed!’ roept mama.
Imke raapt haar pet op en loopt naar binnen. ‘Welterusten, tot morgen.’


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje? Geef hem of haar dan de hoofdrol in Toof Pet de Toverpet met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een maatwerk e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren. Kijk op toofpet.nl.