Kingsnight Fissa, zo heette de Koningsnachtactiviteit in 2018 nog, zou in 2020 een andere vorm krijgen. Corona zorgt ook nu voor uitstel. (Foto: Peter de Koning).
Kingsnight Fissa, zo heette de Koningsnachtactiviteit in 2018 nog, zou in 2020 een andere vorm krijgen. Corona zorgt ook nu voor uitstel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DIT JAAR GEEN BOF EN BRASS IN WOODS

Evenementen in Boxtel schuiven door naar 2022


RENS VAN DEN ELSEN

Mensen die zich verheugden op lokale evenementen als het Boxtels Oranje Festival (BOF) en Brass in Woods moeten nog een jaar langer op houtje bijten. De relatief nieuwe festiviteiten zijn verplaatst naar respectievelijk april en september 2022. De onzekerheid rond corona en de verwachte volle evenementenagenda heeft de organisatoren doen besluiten alles nog eens een jaar op te schuiven.

BOF is een upgrade van de bekende oranje-activiteiten rond Koningsdag op de Markt in Boxtel. Hiervoor zou in 2020 voor het eerst een vierdaags evenement opgetuigd worden. Er ligt een driejarenplan, waar ook de lokale horeca zich aan heeft gecommitteerd. Er staan optredens gepland van onder neer Vengaboys, John West, coverband MmoozZ en de Q-Music Foute Party.

GEZONDHEID GAAT VOOR

Vorig jaar hoopte medeorganisator Jordy van den Boer nog dat het feest in 2021 gewoon door zou gaan, maar de coronacrisis is ook tegen eind april niet voldoende onder controle. ,,We vinden het belangrijker dat onze bezoekers in goede gezondheid naar het evenement kunnen komen. De kans dat we over ruim twee maanden gewoon van start kunnen achten we erg klein. Dan is het beter om alles door te schuiven", vertelt Van den Boer.

Het was echter geen optie om oranjeactiviteiten over de zomer te tillen, zoals bijvoorbeeld multicultureel festival Bazaar van plan is.

De organisatie heeft wel kunnen regelen dat alle artiesten en acts ook in 2022 naar Boxtel komen. Van den Boer: ,,Je moet maar zo denken: wat in het vat zit, verzuurt niet." De exacte datum van het BOF wordt binnenkort bekendgemaakt.

BLAASMUZIEK

Brass in Woods had eigenlijk in september plaats moeten vinden op landgoed Velder in Liempde. Dit evenement staat in het teken van blaasmuziek in de breedste zin van het woord, met nationale en internationale artiesten.

Medeorganisator Maarten Termeer vindt het jammer dat de beslissing is genomen om het festival naar 2022 te schuiven, maar geeft aan dat het geen vreemde keuze is. ,,We zijn een nieuwe naam op de kalender, dan is het een stuk lastiger om mensen naar je festival te trekken als alle grote evenementen, zoals bijvoorbeeld Paaspop, besluiten om te verhuizen naar het einde van de zomer en het najaar", legt de Liempdenaar uit. ,,Je kunt ook maar een keer een eerste indruk maken. Als de agenda in september en oktober al zo vol komt te staan met bekende namen, is het voor ons beter om even pas op de plaats te maken en er een jaar later vol tegenaan te gaan", gaat hij verder.

Daarbij heeft ook de gemeente Boxtel aangegeven prioriteiten te moeten stellen. Bij ieder evenement moet namelijk ook politie aanwezig zijn en die kan zich niet oneindig verdelen over alle feestjes. Termeer: ,,Het was wel fijn dat Boxtel even contact met ons opnam en dit met ons wilde bespreken. Dat maakte het voor ons duidelijk om Brass in Woods naar 2022 over te hevelen."

KROMPLOEGERS

Termeer is ook actief voor het jaarlijkse feestweekend van orkest De Kromploegers in Liempde. Dat staat gepland voor vrijdag 24 (Back 2 the music) en zaterdag 25 september (Oktoberfest) en gaat vooralsnog ook gewoon door. ,,Dat evenement is bij velen al bekend en gemakkelijker te regelen dan iets totaal nieuws zoals Brass in Woods. Het draaiboek ligt hiervoor al klaar", aldus Termeer.

Dat het blaasmuziekfestijn er gaat komen staat volgens de actieve Liempdse organisator buiten kijf. ,,We hebben er allemaal nog ontzettend veel zin in en we blijven werken aan een supertof programma."

Het is nog niet bekend wat de definitieve datum wordt van Brass in Woods in 2022. De organisatie twijfelt nog om het dan vlak voor of vlak na de zomer te organiseren. Termeer: ,,Ik mag toch hopen dat volgend jaar alles wel achter de rug is!"


HET HELE JAAR DOOR ZWERFAFVAL RUIMEN

Alternatieve invulling voor opschoondag Boxtel

Met een groep vrijwilligers zwerfafval opruimen in je straat of wijk. Dat is de opzet van landelijke opschoondag. Die is dit jaar op zaterdag 20 maart. Vanwege de coronamaatregelen kiest de gemeente Boxtel voor een alternatieve invulling.

Deelnemers kunnen dit keer zelf een moment in het jaar kiezen om hun buurt op te schonen, de gemeente zorgt voor de benodigde spullen, zoals grijpers en vuilniszakken.

VERGOEDING

Om te voorkomen dat veel mensen gelijktijdig in groepen op pad gaan en zo het risico lopen op verdere verspreiding van het coronavirus, is de variant bedacht.

Verenigingen krijgen geld voor het opruimen van zwerfafval tijdens de opschoondag. Hoewel de opzet van de actie dit jaar anders is, ontvangen ze wel een financiƫle bijdrage. Deze vergoeding is gebaseerd op deelname in 2019 en de inzet van de clubs in 2021. Clubs moeten bij de gemeente aangeven wanneer zij zwerfafval gaan prikken, dan ontvangen zij de benodigdheden en de beloning voor hun inzet.

De bijdragen aan de opruimers kosten de gemeente Boxtel geen extra geld, ze financiert deze uit de Zwerfafvalsubsidie. Die kunnen gemeenten aanvragen bij de organisatie Nederland Schoon.


t Opschoondag van buurtvereniging 't Bultje in de wijk Selissenwal, een activiteit voor kinderen en volwassenen. In 2021 kunnen zij kiezen wanneer ze aan de slag gaan. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).



Opschoondag buurtvereniging 't Bultje (Foto: Albert Stolwijk).