Afbeelding
Foto: Eigen collectie

DOCENTEN JRL SCHOTELEN IN CORONAJAAR LEERLINGEN PITTIGE VRAGEN VOOR TIJDENS ONLINE GESCHIEDENISQUIZ

'We doen ons best om elk jaar de meest lelijke beker te zoeken'

RENS VAN DEN ELSEN

Heel even leek er een tussenjaar te komen voor de landelijke geschiedenisquiz die docenten Renate van der Linden en Suzanne van Gompel van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) al zes jaar organiseren. Maar het begon toch weer te kriebelen en daarnaast vraagt de actualiteit om in het verleden te duiken. En dus doen vrijdag 5 maart zo'n vierhonderd leerlingen mee aan een digitale wedstrijd.

Normaal gesproken zijn op alle deelnemende scholen eerst voorrondes van de quiz. Dat zat er dit jaar vanzelfsprekend niet in. Maar de digitale mogelijkheden bieden ook weer kansen. ,,Gewoonlijk hebben we de finale op een historische locatie ergens in het land, daar kunnen niet zoveel mensen binnen. Nu we de quiz via Microsoft Teams organiseren, kan iedereen meedoen", legt Van Gompel uit.

Vorig schooljaar werd de quiz al vóór de kerstvakantie gehouden. Vanwege de zwangerschap van Van Gompel besloten de twee docenten de finale niet zoals gebruikelijk in maart te houden, maar eerder. Achteraf een geluk bij een ongeluk. Want rond de oorspronkelijke datum dook het coronavirus op in Nederland. ,,We hebben dus nog geen editie overgeslagen", grinnikt Van der Linden.

'NIETS VOOR ONS'

De afgelopen maanden is het tweetal druk in de weer geweest om vragen te bedenken die recht doen aan de finale. En dat allemaal naast de dagelijkse werkzaamheden, die voor een groot deel op afstand plaatsvinden. ,,Dat lesgeven via een scherm is niets voor ons. In de klas komt lesstof veel beter over dan digitaal. De leerlingen zijn nu toch met meer dingen tegelijk bezig dan alleen onze uitleg", vertelt Van der Linden. Haar collega vervolgt: ,,Ik heb nog het geluk dat ik ook eindexamenklassen heb, waardoor ik nog wel fysiek les kan geven. Dat is echt een fijne afwisseling."

De docenten vinden het jammer dat ze hun eigen JRL-leerlingen nu niet kunnen motiveren om mee te doen aan de quiz. Van Gompel: ,,Normaal spreek je ze op de gang en kun je posters ophangen. Nu is het allemaal wat afstandelijker."

Toch doen er in totaal tweehonderd duo's mee van twintig verschillende scholen. En zij kunnen een pittige quiz verwachten. ,,Natuurlijk komen er jaartallen voorbij, maar ook onze vaste rubriek over historische scheldwoorden hebben we weer opgenomen. En we zijn op meerdere vlakken actueel", aldus Van Gompel.

De deelnemers strijden om passende prijzen zoals een jaarabonnement van het Historisch Nieuwsblad, boeken en medailles. Maar vooral de beker is een musthave. Lachend: ,,We doen altijd ons best om een zo lelijk mogelijke beker uit te zoeken. Dat gaat ons ook steeds beter af."


u Suzanne van Gompel (links) en Renate van der Linden hebben flink wat pittige vragen voor de finale van de geschiedenisquiz bedacht. (Foto: eigen collectie).