Nederland. Uden, 11-04-2020, Portret, Zorgmedewerkers Bernhoven Ziekenhuis.
Lisa Kreemer
Photo: Jiri Buller (graag met puntjes op de u - dank u wel)
Nederland. Uden, 11-04-2020, Portret, Zorgmedewerkers Bernhoven Ziekenhuis. Lisa Kreemer Photo: Jiri Buller (graag met puntjes op de u - dank u wel) Foto: Jiri Buller

VERPLEEGKUNDIGE LISA KREEMER

Zilveren Camera voor coronaportret oud-Essche


HENK VAN WEERT

Nadat ze in de eerste piek tijdens de coronacrisis uit een heel zware nachtdienst kwam in het Udense ziekenhuis Bernhoven, werd Lisa Kreemer in april vorig jaar geportretteerd door Jiri Büller voor de Volkskrant. Hij zond de foto van de oud-inwoonster van Esch in voor de Zilveren Camera en won ermee de eerste prijs in de categorie 'enkel portret'. ,,Als ik naar de foto kijk, zie ik echt wat een energie het kostte", reageert Lisa.

Eigenlijk is Lisa anesthesiemedewerker, maar in de eerste weken na de coronauitbraak schoot ze te hulp op de Intensive Care-afdeling van Bernhoven. ,,Toen de foto werd gemaakt, leefden we in een onzekere en zware tijd. Ik denk dat deze foto ook echt weerspiegelt hoe we ons vrijwel allemaal hebben gevoeld." Lisa kijkt strak in de camera; de afdrukken van het mondmasker dat ze kort ervoor nog droeg, staan in haar gezicht. Ze vindt het leuk dat haar portret de Zilveren Camera won, maar benadrukt dat het niet om haar maar om alle zorgmedewerkers gaat. En: ,,Niet alleen wij hebben het druk en zwaar gehad, maar heel Nederland!"

BRANDHAARD COVID-19

Alle medewerkers van de bewuste nachtdienst werden na hun werk op 11 april door Büller geportretteerd. Iedereen werkte mee aan diens verzoek daartoe. ,,We vonden het een mooi initiatief. Op dat moment was Bernhoven een van de brandhaarden van Covid-19. De ambulances reden af en aan en alle reguliere zorg werd stilgelegd." Op elke afdeling lagen corona-patiënten. ,,Alle medewerkers van andere disciplines waren bereid om hun schouders eronder te zetten Een heel mooie saamhorigheid. Tenslotte wilden we graag voor de patiënten zorgen", vertelt Lisa.

Ze vervolgt: ,,We hebben ons eigenlijk allemaal wel kwetsbaar gevoeld in die tijd, omdat we niet wisten wat ons nog te wachten stond. Maar we hebben allen ons best gedaan om de juiste zorg te kunnen leveren. Rond het voorjaar van 2020 was er een betere patiëntenspreiding waardoor de meeste ondersteuners en medewerkers weer terug konden naar eigen afdelingen om daar weer andere zorg te kunnen gaan leveren."

NAAR SINT-MAARTEN

Zelf ging Lisa daarna acht weken naar het Caribische eiland Sint-Maarten om daar te ondersteunen in het coronaprogramma van de overheid. ,,Nu kunnen we gelukkig weer onze reguliere zorg draaien en is de coronazorg door samenwerking over heel Nederland verspreid en staan we voor elk ander ziekenhuis klaar." Ze begrijpt dat er coronamoeheid ontstaat bij mensen, maar: ,,We moeten beseffen dat het nog niet voorbij is. Dat maakt het zwaar voor iedereen, niet alleen voor ons als zorgpersoneel."

Hoewel corona nog altijd niet is uitgebannen, zegt Lisa dat het nu allemaal wel echt anders is. ,,We hebben inmiddels veel geleerd en zijn heel goed voorbereid op wat ons te doen staat als er weer meer covid-patiënten komen."

Als het nodig is, dan is Lisa opnieuw inzetbaar in de corona-zorg: ,,Dat doe je gewoon, je zet er samen de schouders onder. Ik werk nu weer op de operatiekamer en daar ben ik blij om." Ze vindt het fijn en belangrijk dat tijdens de tweede coronagolf reguliere operaties toch konden worden uitgevoerd.

Lisa woonde tot haar 21e in Esch waar ze lid was van diverse sportverenigingen en nog altijd veel familie heeft. Ze doorliep de Willibrordusschool en volgde middelbaar onderwijs in Vught om vervolgens te gaan studeren in Utrecht. In het Sint-Antoniusziekenhuis in Nieuwegein doorliep ze haar vervolgopleiding tot anesthesiemedewerker. Daar werkte Lisa jarenlang met plezier totdat ze in 2019 overstapte naar Bernhoven in Uden.

* * *

De foto die Jiri Büller van Lisa maakte, heeft niet alleen de Zilveren Camera in de categorie enkel portret gewonnen, maar maakt ook kans op de publieksprijs van de fotowedstrijd. Stemmen kan via https://www.zilverencamera.nl/publieksprijs-2020/43/.

Lisa Kreemer, anesthesiemedewerker OK