SP Boxtel blij met bevriezen sociale huur

Het bevriezen van de sociale huren voor dit jaar ziet de Boxtelse SP-fractie ook een beetje als eigen winst. Begin deze maand werd een motie van de socialisten aangenomen in de Tweede Kamer. Deze week maakte minister Kajsa Ollogren bekend deze uit te gaan voeren, tot vreugde van het Boxtelse gemeenteraadslid Rinze van der Veen.

De SP heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren flink druk gezet op de lokale en landelijke politiek om de huurstijging een halt toe te roepen. Volgens cijfers van de Woonbond zijn de huren namelijk in zes jaar tijd met ruim 35 procent gestegen. Aan een verdere stijging komt met de toezegging van de minister nu een eind, mede ingegeven door de huidige coronacrisis.

Van der Veen ziet deze stap als een succes: ,,Het afgelopen jaar hebben we tot twee keer toe samen met een aantal huurders bij het gemeentehuis geprotesteerd. Actie voeren heeft dus wel degelijk zin, ook al is de weg naar resultaat vaak lang."

Dat tevens de verhuurdersheffing omlaag gaat, stemt de SP'er ook tevreden. ,,Daarvoor hebben wij in juni nog een motie ingediend in de gemeenteraad in Boxtel. Die is destijds ook aangenomen."

VOLGENDE STAP

Volgens Van der Veen is het nu ook tijd om een volgende stap te zetten: het verlagen van de huren. ,,Niet alleen voor mensen in een sociale huurwoning, maar voor alle huurders in Nederland. Dat is een van de punten die wij in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen onder de aandacht willen krijgen."