Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

ONTHULLING KRUISBEELD EINDHOVENSEWEG

'Onze Lieve Heer kan er wel weer 100 jaar tegen'

RENS VAN DEN ELSEN

Door het mooie weer was er zondag veel verkeer op de Eindhovenseweg. Dat zorgde ervoor dat Hanneke van der Eerden soms haar stem moest verheffen om boven het geronk van voorbij razende voertuigen uit te komen. Het deed niets af aan het trotse gevoel dat de bijeengekomen bewoners van de Boxtelse buurtschap Kleinderliempde hadden bij de onthulling van het door hen gerestaureerde devotiekruis.

Zo'n twintig bewoners van de buurtschap waren naar de hoek van de Eindhovenseweg en de Liempdseweg gekomen om te zien hoe het negentig jaar oude kruis en het corpus waren opgeknapt. De onthulling werd verricht door Harrie van de Ven, de voormalige smid die het wegkruis decennialang onderhield, en Pietjan Hagenaars, die eertijds een plaatselijk schildersbedrijf runde. Hagenaars heeft het teakhouten beeld weer in oude glorie hersteld.

VERSE VERNIS

,,Ik wilde het kruis en het beeld eens goed aanpakken, daarvoor heeft het zes weken bij mij in de schuur gelegen", vertelt Hagenaars na de onthulling, met een glaasje Schrobbelèr in de hand. Hij gaat verder: ,,Eerst heb ik door een professioneel bedrijf de oude laklagen laten verwijderen, ik ben blij dat ik dat werk heb uitbesteed. Nu, met zeven verse vernislagen erover, kan Onze Lieve Heer er bij wijze van spreken wel weer honderd jaar tegen."

Hagenaars weet dat hij het beeld niet nog een eeuw kan onderhouden, maar voorlopig zorgt hij voor dat om de twee of drie jaar er een nieuw laagje vernis wordt aangebracht. ,,Zolang we het onderhouden, blijft het goed", geeft hij aan.

NIEUWE GENERATIES

Van der Eerden ziet daarbij ook dat de nieuwe generaties ook interesse tonen en dat stemt haar goed. ,,Bij mijn rondgang door de buurt kreeg ik veel reacties, ook van mensen die in de toekomst de handen uit de mouwen willen steken. Dat is een goed teken."

In de krant van vorige week is een uitgebreid artikel te lezen over de historie van dit wegkruis.


p Mede dankzij de hulp uit de buurt, zowel op technisch als financieel vlak, werd het wegkruis op de hoek Eindhovenseweg en de Liempdseweg de afgelopen weken in al haar glorie hersteld. Oud-smid Harrie van de Ven (links) onthulde het geheel samen met Pietjan Hagenaars. (Foto: Hans van Doorn).