Afbeelding
Foto: Pixabay



Balans buigt voor het pluche

Wat een draai van Balans! Jarenlang geageerd tegen de fietstunnel en nu met boter en suiker ingepakt door de eco-terroristen.

Bij de voorgaande gemeenteraadsverkiezingen hebben velen hoopvol op Balans gestemd omdat deze partij beloofde het stompzinnige idee van de fietstunnel van tafel te halen. Daarmee tenslotte zou een gehele wijk van Boxtel worden buitengesloten van het dorp (ga maar eens de wekelijkse boodschappen halen op de fiets, als je ouder bent). Sterker nog: nog meer vervuiling en autokilometers door omrijden en de noord-zuidverbinding nog zwaarder te belasten dan nu al het geval is.

De vorige keer werd Balans door een niet in Rusland misstaand achterbakse wijze uit de coalitie gehouden. Nu nogmaals de grootste en wat blijkt: gebogen voor het pluche en nu medeplichtig aan het voortdurend voor de gek houden van kiezers. Balans, schaam je! Mijn stem voor altijd verspeeld.

        GERRIT CLAESSEN


Wat houtstokers echt moeten weten

Wel eens eerder heb ik op deze Vrije Tribune gewaarschuwd voor de gevaren van hout verbranden, binnen en buiten. Hout stoken is namelijk schadelijker voor het klimaat dan verwarmen met gas, olie of kolen. Bij hout stoken komt voor dezelfde hoeveelheid warmte zelfs meer CO2 vrij dan bij kolen.

Maar voor iedereen is het nu nog belangrijker te weten dat het ook onze gezondheid ernstig kan schaden. Dat heeft vooral met fijnstof te maken. Tot voor kort werd aangenomen dat het verbranden van hout ‘slechts’ 10 procent van de vervuilde lucht veroorzaakte. Maar het RIVM maakte vorige week bekend dat men nu uitkomt op 23 procent, dus véél meer, zelfs nog meer dan het totale wegverkeer.

In onze landelijke mailgroep rond houtstook zit ook de arts Inge Everhardus. Zij publiceerde deze week in dagblad NRC de volgende belangrijke nieuwe informatie over de gevaren van ultrafijnstof en andere stoffen die bij het stoken van hout vrijkomen. Ultrafijnstof wordt helaas nog maar weinig gemeten. Zelfs het RIVM meldde deze week dat ook zij het nog niet meet.

Everhardus: ,,Houtstook produceert niet alleen meer fijnstof dan het verkeer, het bevat ook veel meer ultrafijnstof (PM0,1) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs), de meest toxische en kankerverwekkende stoffen van deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (PM2,5). ‘Efficiënte’ pelletkachels produceren weliswaar in het totaal minder fijnstof maar door de hogere temperaturen meer en veel schadelijker ultrafijnstof en meer benzo(a)pyreen, de meest schadelijke PAK. Als voorbeeld enkele ultrafijnstofmetingen (deeltjes per cm3): rond Schiphol (50.000), zeer drukke snelweg (100.000), houtkachelpijp (500.000) en ‘schone’ pelletkachelpijp (600.000). Ultrafijnstof dringt vanwege de uiterst kleine diameter via de longblaasjes ook door in het bloed en kan zo vele organen beschadigen. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld 37 procent van alle te klein (en te vroeg) geboren kinderen. Zij hebben onderontwikkelde longen en hersenen met meer kans op leer- en gedragsproblemen zoals ADHD. Nederlands epidemiologisch onderzoek naar hartfalen, hartinfarcten en hersenberoertes toonde alléén een relatie met ultrafijnstof, niet met de fijnstof- fracties PM 10 en 2,5 en niet met stikstofdioxide.”

Het is maar dat u het weet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee…

        JAN JUFFERMANS

q Gaat een open haard binnenkort tot het verleden behoren? Als het aan deskundigen liggen wel. Velen genieten echter van een knisperend vuur. (Foto: Pixabay).