Kapelaan Marshal Stanislaus strooit as uit over het hoofd van een gelovige in Esch.
Kapelaan Marshal Stanislaus strooit as uit over het hoofd van een gelovige in Esch. Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

CORONA HEEFT OOK INVLOED OP RITUELEN

Deze keer geen kruis van gruis op Aswoensdag

JAN HERMENS

Ook op de rituelen van Aswoensdag hadden de coronamaatregelen invloed. Geestelijken mochten geen kruisjes zetten. In plaats daarvan strooide kapelaan Marshal Stanislaus gisteravond in de Essche Willibrorduskerk het gruis uit over de hoofden van parochianen.

Aswoensdag markeert het begin van de veertigdagentijd, voor rooms-katholieken traditioneel een periode van vasten en soberheid die voortduurt tot Pasen. In de praktijk is dit gebruik nogal verwaterd. Breekt in de carnavalsweek de woensdag aan, dan betekent dit dat steek en boerenkiel weer een jaar de kast in kunnen. In dit geval zijn die daar misschien niet eens uit geweest.

Palmtakjes die vorig jaar tijdens de viering van Palmzondag werden gebruikt, zijn verbrand. De as die dat opleverde, werd gisteren in tal van rooms-katholieke kerken over de hoofden van gelovigen verkruimeld, als symbool van boetedoening en bezinning.


p Aswoensdag is het begin van de vastentijd. Normaal gesproken is het contrast tussen de dolle dagen en de veertigdagentijd aanzienlijk groter dan nu. (Foto: Bas van den Biggelaar).