Afbeelding
Foto: Jan Hermens

OPPOSITIE BLIJ MET TOEGEZEGDE SAMENWERKING, MAAR KRITISCH

'Beleidsakkoord is weinig concreet'

HENK VAN WEERT

Het beleidsakkoord dat de fracties Balans, Combinatie95 en INbox vrijdag presenteerden, is met gemengde gevoelens ontvangen door de oppositiepartijen in de Boxtelse gemeenteraad. Hoewel ook positieve zaken worden benoemd, hebben zij toch vooral veel aan te merken. Woorden als 'niet realistisch', 'weinig concreet', 'niet vernieuwend' en 'oppervlakkig' voeren de boventoon in de politieke reacties.

Dinsdagavond zijn CDA, PvdA-GroenLinks, VVD, SP en D66 door formateur Fons Naterop in beslotenheid bijgepraat over het verloop van de bijna drie maanden durende coalitieonderhandelingen. De bijeenkomst was verhelderend en werd als positief ervaren, maar er werd ook stevig gediscussieerd. Dat valt op te maken uit navraag onder de deelnemers. Dát er gediscussieerd werd, was te verwachten. Eerder uitte de oppositie immers ferme kritiek op het lange wachten en de geringe informatie die zij kreeg.

ONTSLUITINGSWEG

Dat de ook door haar partij gewenste noordelijke ontsluitingsweg weer op tafel komt, ziet Vera Brouns (CDA) als een lichtpuntje. Maar tegelijk vindt ze het 'wonderbaarlijk' dat de verkeersplannen als gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer ongewijzigd worden doorgevoerd.

Zij vindt Rob Kuppens (VVD) aan haar zijde: ,,Het is goed dat de noordelijke ontsluiting wordt besproken, maar ik lees veel mitsen en maren. Ik had liever gezien dat nog één keer integraal was bekeken wat we kunnen met de miljoenen van ProRail."

Eric van den Broek (SP) voorspelt dat een onderzoek naar zo'n noordelijke ontsluitingsweg tussen de Kapelweg en A2 niets op zal leveren. ,,Dat was vroeger al niet mogelijk vanwege milieu- en natuurwetgeving en zal nu met de bijkomende stikstofwetgeving al helemaal onmogelijk zijn."

VEEL VASTGELEGD

CDA'er Brouns vindt dat in het ruim dertig pagina's tellende beleidsakkoord erg veel tot op detail is vastgelegd. En dat is volgens haar niet realistisch als je het afzet tegen het voornemen om de lokale lasten slechts trendmatig (met de inflatiecorrectie dus) te verhogen. Zeker niet gelet op de penibele financiële situatie van de gemeente Boxtel.

Mariëlle Wijffelaars (D66) noemt het uitgangspunt van trendmatige stijging van de lokale lasten wat voorbarig met het oog op de zogeheten kerntakendiscussie die tot bezuinigingen moet leiden. Mirjam Bemelmans (PvdA-GroenLinks) dringt erop aan die discussie niet af te wachten en nu al na te denken over manieren om kosten te besparen. ,,Die kerntakendiscussie kan zomaar tot niets leiden en als je dán pas gaat nadenken over bezuinigen ben je zomaar weer een halfjaar verder zonder dat er beleid wordt gemaakt." VVD'er Kuppens is juist blij met het uitgangspunt om de lokale lasten alleen te verhogen met het prijsindexcijfer. Dat weerhoudt hem er echter niet van op te merken dat het bestuursakkoord van weinig lef getuigt. ,,Met name op het gebied van woningbouw wordt het allemaal weinig concreet. Ik lees noch over aantallen, noch over prijsklassen."

WASSEN NEUS

In het beleidsakkoord ziet de SP relatief weinig terug van de verkiezingsbeloften van overwinnaar Balans. Dat 'het roer om moet' zoals die partij betoogde, noemen de socialisten een 'wassen neus'. ,,Ik zie geen rigoureuze verandering. In zijn algemeenheid wordt voortgeborduurd op bestaand beleid, terwijl Balans daar vele jaren tegen was. Dit is vooral beleid van Combinatie95, het lijkt erop of de Balans-onderhandelaars hebben zitten slapen", constateert Van den Broek.

Volgens D66 telt het beleidsplan veel open deuren. Bovendien vindt fractievoorzitter Wijffelaars het jammer dat in de coalitie uitsluitend lokale partijen zitten. ,,Zo mis je de zo noodzakelijke lijntjes met Den Haag." En die zijn met name in het sociaal domein volgens haar onmisbaar.

Dat de coalitiepartijen aangeven vooral samenwerking te willen zoeken juicht de oppositie toe. ,,Maar ja, wie wil dat nou niet? Zeg nou zelf", relativeert Kuppens.

Via amendementen hoopt de oppositie dinsdag 23 februari toch nog wat wijzigingen aan te kunnen brengen tijdens het debat over het beleidsakkoord. Bij diverse onderwerpen trekken de vijf partijen gezamenlijk op, zo werd gisteren meegedeeld aan deze krant.


Pagina 3: Met vijf parttime wethouders zit Boxtel nog niet aan maximum.