Afbeelding
Foto:

BOXTELSE HOCKEYCLUB VIERT GROOTS FEEST IN 2006, DEGRADATIE MANNENPLOEG KAN DE PRET NIET DRUKKEN

MEP blikte fier vooruit, al was het sportief gezien geen topjaar

JAN HERMENS

In het lommerrijke park Molenwijk klinkt veelvuldig getik. Spechten? Nee, het is het geluid van harde ballen op houten sticks. De hockeysport kent in Boxtel, toch niet direct Bloemendaal of Wassenaar, een rijke historie. Dankzij Mixed Hockeyclub MEP. De vereniging bestond in 2005 75 jaar en dat jubileum werd met name in 2006 gevierd.

De mannenselectie en het eerste vrouwenteam wisten zich in 2005 in de overgangsklasse te handhaven, zij het met enige moeite. De mannen speelden hun laatste competitiewedstrijd helemaal in Groningen. Ze maakten de lange reis niet voor niets. Het verslag in Brabants Centrum vermeldde destijds: ,,In het duel was Groningen nauwelijks gevaarlijk. Tim Delmée zorgde met twee corners voor een 0-2 voorsprong. Tien minuten voor tijd kwam Groningen nog op 1-2, maar het was al te laat."

Coach Michiel Teunis had voor aanvang aan de scherpte van de kopjes al gezien dat het goed zat. Hij had zijn ploeg erop gewezen dat MEP bij degradatie zou afdalen naar het niveau van 1967. Teunis beloofde voor het volgende seizoen beterschap. Meer zeges en minder gelijke spelen.

Die belofte kwam niet helemaal uit. Juist in 2006, het jaar dat MEP allerlei activiteiten rond haar 75-jarig bestaan ontplooide, degradeerde Heren 1 uit de overgangsklasse. Terug naar het niveau van 1967 dus. Misschien wel extra zuur was het gegeven dat de MEP-mannen een prima wedstrijd speelden tegen Nijmegen, met 4-2 wonnen, maar toch degradeerden. Ze waren afhankelijk van de uitslagen van anderen en die vielen voor de Boxtelaren verkeerd uit.

AFSCHEID

Voor verschillende spelers betekende deze wedstrijd een afscheid van het vlaggenschip van de Boxtelse hockeyclub. Brabants Centrum schreef: ,,Een bal op de paal en een gemiste strafbal hadden de score voor de gasten kunnen openen. MEP-doelman Filipe van den Borne verkeerde tijdens zijn afscheidswedstrijd in bloedvorm."

Ook de toenmalige aanvoerder, Marten Reijnders, hockeyde voor het laatst in het eerste mannenteam. ,,Na veertien jaar trouwe dienst had hij zich wel een ander afscheid gewenst", meldde het verslag. ,,Reijnders werd met MEP immers al kampioen in de overgangsklasse en speelde tevens in de hoofdklasse." Coach Michiel Teunis deed eveneens een stapje terug.

Het eerste vrouwenteam verloor het laatste duel van het seizoen, maar had zich al veilig gespeeld.

POSITIEF

Was 2006 sportief gezien geen topjaar, MEP keek al snel met een positieve blik naar de toekomst. Wat Heren 1 betreft terecht, want die ploeg werd kampioen in 2007 en promoveerde weer naar de overgangsklasse. De vrouwen degradeerden juist naar de eerste klasse. De plek waar momenteel beide ploegen bivakkeren.

Door de jaren heen bleek MEP een kweekvijver voor talent. Mogelijk is het de vereniging in Boxtel die in haar sport de meeste internationals heeft geleverd. Ook de huidige voorzitter Peter Langenhuijsen staat in dat rijtje.

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de club werden Jeroen Delmée en Sander van der Weide uitgenodigd de jeugd een clinic te geven. De twee tophockeyers die bij MEP de grondbeginselen van de sport onder de knie kregen, hadden het druk op Hemelvaartsdag 2006. In het verslag dat Brabants Centrum plaatste, kwam Lars Stook, toen twaalf jaar, aan het woord: ,,Dat is nou echt vet, zo goed hockeyen en in het Nederlands elftal zitten. Als ik het zou kunnen, dan zou ik het zeker doen, maar nu hockey ik gewoon voor de lol."

Grappig detail: niet iedereen kende het fameuze tweetal. ,,Ik schaam me wel een beetje, ze schijnen beroemd te zijn, maar ik ken ze echt niet", bekende Laura van Gardingen.

ZAALHOCKEY

Niet alleen op het veld geniet MEP bekendheid, ook wat zaalhockey betreft staat de vereniging haar mannetje. De Boxtelaren werden hierin zelfs landskampioen, al dateren die successen uit jaren '70. De hockeyclub bestond 16 december 2005 exact 75 jaar, maar half december was niet het beste moment voor een veldwedstrijd. MEP had een internationaal duel in petto, maar dan in de zaal. Zaterdag 17 december troffen Oranje en het Duitse Mönchengladbach elkaar in sportcomplex De Braken. Oud-MEP-speler Bart van Lith was bondscoach van het Nederlands zaalhockeyteam. Vierhonderd Oranjefans zagen zijn ploeg met 2-6 verliezen.

De meeste feestelijkheden rondom het 75-jarig bestaan vonden niet plaats in december, maar gedurende 2006. Zaterdag 24 juni sloot MEP haar jubileum af met een demonstratiewedstrijd, een receptie en grootscheepse reünie. De club kreeg bovendien een miniveld aangeboden. Dat is in 2018 vervangen, het huidige miniveld is vernoemd naar Jeroen Delmée.

'In goede conditie op weg naar honderd jaar' kopte Brabants Centrum 15 juni 2006 in een speciale bijlage over MEP. Die eeuw is inmiddels een stuk dichterbij gekomen. Het negentigjarig bestaan is al voorbij en er zijn alweer wat bladzijdes bijgekomen in de geschiedenis van Mea Est Pila, de volledige naam van de club.

Wie meer wil weten over de roemrijke historie van de Boxtelse hockeyvereniging, kan nu al het boek bestellen dat ter gelegenheid van het huidige jubileum van de club is samengesteld. Dat komt vermoedelijk medio mei uit en is te reserveren via mep90boek@mhcmep.nl. Het kost twintig euro.


pt De opening van het miniveld ging in 2006 gepaard met een picknick voor de jeugd. (Foto's: archief Brabants Centrum).


pu MEP 1 speelde 24 juni 2006 een wedstrijd tegen oud-spelers van het eerste. MEP 1 won met 4-1.

MEP 75 jaar
De jeugd van MEP krijgt een clinic van Jeroen Delmée en Sander van der Weide.
Talloze Oranjefans bekeken de zaalhockeywedstrijd tussen het Nederlands team en Mönchengladbach. De Duitsers wonnen, met 2-6. (Foto: archief Brabants Centrum).