De appartementen in Haus Renate zijn rolstoelvriendelijk en daarmee ook toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.
De appartementen in Haus Renate zijn rolstoelvriendelijk en daarmee ook toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Foto: eigen collectie

REGGI EN ANDREAS RUNNEN HAUS RENATE

Klaar met klussen in schilderachtig Kaunertal

MARC CLEUTJENS

Bijna dertig jaar geleden verruilde Reggi van Heertum (53) haar woonplaats Boxtel voor het schilderachtige Kaunertal in Oostenrijk. Met echtgenoot Andreas Penz (55) runt ze sinds 1994 Haus Renate, een appartementenhuis dat in de winter populair is bij skiërs en langlaufers en in de zomer vooral natuurliefhebbers en rustzoekers lokt. ,,Vandaag begroeten we de cast van de bekende ZDF-series Der Bergdoktor en Die Bergretter. Komt er eindelijk weer eens wat volk over de vloer.”

Reggi verheugt zich op de komst van de acteurs, de cameraploeg en alle andere tv-medewerkers die in het Kaunertal opnamen gaan maken voor een nieuwe reeks afleveringen. ,,Sinds de uitbraak van de coronacrisis staat het toerisme hier zo’n beetje stil”, vertelt ze. ,,De enige gasten die we nu mogen verwelkomen, moeten aantonen dat ze beroepsmatig in het Kaunertal moeten zijn. Denk aan vertegenwoordigers, maar dus ook tv-acteurs.”

De appartementen in Haus Renate waren ondanks de pandemie toch met enige regelmaat gevuld. ,,Dan moet je vooral denken aan nationale selectieteams die hier komen skiën, langlaufen of snowboarden op de Kaunertaler Gletsjer. In december hadden we de nationale snowboardselectie van Zuid-Korea te gast. En straks komt de cast van die ZDF-series. Onze appartementen zijn klaar, alleen nog een beetje stoffen.”

De oud-Boxtelse zei deze week dat het wintersportseizoen in Tirol waarschijnlijk niet meer van start zal gaan. ,,Misschien komen er na Pasen nog wat sportteams om op de gletsjer te trainen, maar grote groepen toeristen gaan we niet meer begroeten, vrees ik. We hebben onze hoop nu op de zomer gevestigd.”

REISLEIDER

Reggi was reisleider bij Neckermann toen ze in het Kaunertal skileraar Andreas ontmoette. ,,Ik onderhield veel contacten met de skischool waar Andreas destijds werkte”, blikt ze terug. ,,In 1994 hebben we samen het pension van zijn ouders overgenomen. Het heette toen al Haus Renate en is genoemd naar Andreas’ moeder. Omdat het pension zo goed bekend stond, hebben we die naam niet veranderd.” Grinnikend: ,,Sommige gasten denken daardoor wel dat ík Renate ben en noemen me dus Renate, geen Reggi.”

Reggi en Andreas hebben flink geïnvesteerd in Haus Renate. In 2001 werd de eerste verbouwing afgerond, in 2006 volgde een flinke uitbreiding. ,,We vonden het belangrijk om ons pension zoveel mogelijk rolstoelvriendelijk te maken. Niet alleen de meeste appartementen zijn daarom makkelijk toegankelijk, ook alle gemeenschappelijke ruimten zoals de eetzaal en de sauna zijn rolstoelvriendelijk.” En dat wordt door gasten gewaardeerd, getuige de vele loftuitingen op internet.

MEUBELMAKER

Nu Haus Renate al maandenlang nauwelijks toeristen ontvangst, hebben Reggi en Andreas tijd om hun pension op te knappen. ,,Kort na de corona-uitbraak hebben we een lange kluslijst opgesteld”, vertelt Reggi. ,,We hebben inmiddels alles geschilderd en klusjes gedaan die veel tijd en weinig geld kosten. Nu zijn we wel een beetje klaar met klussen en hopen we snel gasten te mogen begroeten.”

Dat lijkt echter nog wel even te duren. Ook Oostenrijk is in lockdown en momenteel geldt van 20.00 tot 05.00 uur de avondklok. ,,Winkels zijn sinds vorige week open, kinderen gaan weer naar school. Maar ze moeten om de twee dagen getest worden. Of hotels en pensions weer open mogen, horen we hopelijk snel. Vanavond vergadert de regering weer over een eventuele versoepeling van de maatregelen dus we blijven hoopvol.”

Totdat de toeristen zich weer melden in het Kaunertal, zit er voor Reggi en Andreas niets anders op dan andere activiteiten te ondernemen. ,,Andreas is ski- en berggids, maar houdt zich nu bezig met zijn oorspronkelijke beroep: meubelmaker. Hij heeft een eigen werkplaats en knutselt daar een beetje. We gaan ook veel wandelen, skiën en langlaufen. De pistes en loipes zijn gelukkig open voor de lokale bevolking.”

GEEN MASSATOERISME

Haus Renate bevindt zich in een schilderachtig dal waar van massatoerisme geen sprake is. Reggi: ,,In de winter vind je hier geen stampvolle kroegen waar de après-ski tot in de kleine uurtjes doorgaat. Ook in de zomer geniet je hier van de rust en is het heerlijk wandelen tussen een heleboel bergen die hoger zijn dan 3.000 meter.” De rolstoelvriendelijkheid gaat verder dan Haus Renate; de plaatselijke VVV pronkt graag met de vele voorzieningen die voor rolstoelers en gezinnen met kinderwagens toegankelijk zijn.

De oud-Boxtelse geniet als ze ontwaakt in het Kaunertal. ,,Het is heerlijk om hier te wonen en te werken.” Ook zoon David (23) werkt in de regio. Dochter Lisa (21) woont op kamers in Wenen waar ze studeert. ,,Ik zal blij zijn als de coronacrisis voorbij is en we onze gasten weer kunnen verwelkomen. En natuurlijk onze sporters. Over sporters gesproken… Gisteren (zondag - red.) won Kira Weidle voor het eerst een zilveren medaille op de afdaling van Cortina d'Ampezzo. Kira was jarenlang bij óns te gast en leerde hier skiën. Mooi hè?”

Sneeuw in het Oostenrijkse Kaunertal. Haus Renate van Reggi en Andreas Penz- van Heertum lag er deze week lekker winters bij. (Foto's: eigen collectie).
   …REGGI PENZ-VAN HEERTUM…