In 2017 toog menig inwoner van Esch naar de stembus om te stemmen over het opsplitsen van de gemeente Haaren. Het animo om nu mee te doen aan de kerntakendiscussie is juist erg laag. (Foto: Albert Stolwijk)
In 2017 toog menig inwoner van Esch naar de stembus om te stemmen over het opsplitsen van de gemeente Haaren. Het animo om nu mee te doen aan de kerntakendiscussie is juist erg laag. (Foto: Albert Stolwijk) Foto: Albert Stolwijk

PLATFORM ESCH' PERSPECTIEF UIT FELLE KRITIEK OP VORM EN INHOUD VRAGENLIJSTEN

Esch ziet inbreng niet terug in enquête kerntaken

RENS VAN DEN ELSEN

De kerntakendiscussie die de gemeente momenteel voert richt zich vooral op Boxtel en Liempde. Tenminste, dat gevoel leeft in Esch. Het bestuur van Platform Esch' Perspectief (PEP) stuurde deze week een brief naar het college van B en W waarin het kritiek uit op het onderzoek. ,,We zien weinig terug van de plannen die we twee jaar geleden in Esch hebben gepresenteerd", laat voorzitter Adri Verbruggen van PEP weten.

Het feit dat de burger betrokken wordt bij de (financiële) keuzes die de gemeente Boxtel moet maken, juicht ook het PEP-bestuur alleen maar toe. ,,We willen graag deelnemen aan de discussie, want het is een goed initiatief. Maar de uitwerking doet in onze ogen geen recht aan de beoogde doelen. Burgerparticipatie is meer dan het zetten van een handtekening bij het kruisje", schrijft Verbruggen.

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering begin deze maand, uitte raadslid Christien van Schijndel van Combinatie95 ook al kritiek op het ontbreken van de Essche inbreng in de enquête. Zij vroeg burgemeester Ronald van Meygaarden om de vragenlijst beter bij haar dorpsgenoten onder de aandacht te brengen omdat deze nu niet of slechts bij een zeer klein deel van de bevolking bekend is. Van Meygaarden zette het op zijn lijstje met verbeterpunten, maar tot op heden merken inwoners van het dit jaar bij de gemeente Boxtel aangesloten dorp daar nog weinig van. En dus klom ook PEP in de pen.

Het dorpsplatform kan zich niet vinden in de opzet van de enquête. ,,In de begeleidende tekst geeft u aan onze mening, ideeën of oplossingen te willen weten, maar wij missen juist de mogelijkheid om aanvullingen of kritische opmerkingen te ventileren", aldus Verbruggen.

Zoals meer mensen heeft ook PEP moeite met het niet anoniem kunnen reageren. Deelnemers moeten immers eerst een account aanmaken, voordat zij de vragenlijsten in kunnen zien. Het bestuur heeft enkele aandachtspunten aan het papier toevertrouwd die veelal overeenkomen met eerder door andere partijen geuite kritiek: onduidelijke, suggestieve en langdradige vraagstelling, het gebrek aan helderheid over wat een bezuiniging oplevert en het vergelijken van appels met peren.

EI NIET KWIJT

Vooral het ontbreken van onderwerpen die voor Esch belangrijk zijn vindt PEP jammer. Te meer omdat het dorpsplatform twee jaar geleden haar eigen leefbaarheidsplan nog aan de Boxtelse politiek presenteerde. ,,Onze toekomstvisie is het resultaat van een brede discussie met onze inwoners en heeft een schat aan informatie opgeleverd. Dit document is bij het college bekend, maar we zien daarvan weinig in de enquête terug. Daarom vinden wij het moeilijk om ons ei kwijt te kunnen in het onderzoek", geeft Verbruggen aan.

Het bestuur van PEP wil de vragenlijsten nu niet aanbevelen bij de Esschenaren, maar vindt het zinvoller als het (nieuwe) college van B en W een afspraak maakt om de inhoud van de Essche toekomstvisie te bespreken. Verbruggen: ,,Zo kunnen we samen bekijken waarop we met onze prioriteiten kunnen aansluiten bij de discussie over de kerntaken van de gemeente."











WSV DE KEISTAMPERS ZET ROUTES UIT OP VERZOEK VAN BELL

Wandeling verbindt vier kernen


RENS VAN DEN ELSEN

De toevoeging van Esch bij de gemeente Boxtel krijgt door Stichting BELL een jaar lang aandacht. Dat is tot nu toe slechts deels gelukt, want veel evenementen zijn vanwege de coronamaatregelen afgelast. Toch heeft de organisatie een verbindende activiteit op touw weten te zetten. Samen met wsv De Keistampers is er een wandeltocht door de vier kernen uitgezet.

Stichting BELL wilde graag de vier dorpen die sinds 1 januari de gemeente Boxtel vormen op een toeristische manier met elkaar verbinden, zodat de inwoners kennis kunnen maken met al het moois dat Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel te bieden hebben. Een wandelroute leek de organisatie een mooie manier om dit te bewerkstelligen en dus werd er contact gezocht met de Boxtelse wandelsportvereniging De Keistampers.

PROMOTIETOCHT

Hoewel ook het uitzetten van de route restricties kende, is het de vereniging toch gelukt. Er is een tocht van 32 kilometer gemaakt die het hele jaar door te lopen is. Om deze route te promoten wordt zaterdag 27 februari een iets ingekorte versie van de tocht uitgezet, namelijk over 23 kilometer. ,,Hierbij worden nog steeds alle vier de dorpskernen aangedaan. De tussenliggende afstanden zijn steeds zo'n 8 kilometer", vertelt bestuurslid Jan Spijkers van De Keistampers.

Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk om vaste start- en rustpunten op te nemen. ,,Dat vinden we jammer, maar het gaat uiteindelijk om de wandeling. Dus kunnen deelnemers aanhaken vanaf bepaalde bestaande knooppunten en dienen zij zelf eten en drinken voor onderweg mee te nemen", legt Spijkers uit.

KNOOPPUNTEN

Zowel de verkorte route van 23 kilometer als die van 32 is te volgen via de knooppunten van Visit Brabant. Ook heeft de wandelvereniging voor zaterdag 27 februari speciale gele pijlen gemaakt die de tocht verduidelijken.

In Boxtel begint de route bij knooppunt 2 op de hoek Kruisstraat en Rechterstraat. Voor Esch is dat knooppunt 1 op de hoek Leunisdijk en Dorpsstraat. In Liempde kunnen deelnemers beginnen bij knooppunt 76 op de hoek Oude Dijk en Nieuwe Erven en in Lennisheuvel is de start bij knooppunt 20 bij de Armehoefstraat. Inkorten is op elk moment mogelijk.

De te volgen nummers zijn: 2, 22, 23, 12, 76, 75, 10, 74, 71, 70, 20, 18, 59, 60, 10, 9, 14, 46, 45, 31, 13, 2, 1, 15, 14, 44, 32, 5, 4 en weer terug bij 2.

De wandeling is gratis en op elk gewenst moment te starten. Wsv De Keistampers vraagt wandelaars wel om zich aan te melden voor de tocht van volgende week zaterdag. Dat kan met opgave van naam en het startpunt. Op die manier kan de vereniging nagaan wie de route die dag heeft gelopen. De lange versie van 32 kilometer is vrij te bewandelen.

Opgeven is mogelijk via e-mail: dekeistampers@live.nl of bij Gerard Spijkers via telefoonnummer 06-16 21 17 03. Meer informatie is te vinden op www.dekeistampers.nl.


Waterschap vindt opvolger voor Gemondse Juliëtte

De Gemondse Juliëtte van Deutekom was sinds 2019 jeugdbestuurder van Waterschap De Dommel, maar gaf eind vorig jaar al aan die functie neer te willen leggen. Rens Schapendonk volgt haar op.

De kersverse jeugdbestuurder van Waterschap De Dommel is zestien jaar en komt uit Hilvarenbeek. Watergraaf Erik de Ridder installeerde hem vorige week.

BETREKKEN

Schapendonk gaat zich zowel voor De Dommel als landelijk inzetten om jongeren meer te betrekken bij water, waterbeheer en het waterschap.

Het jeugdbestuurslid is de jongerenambassadeur voor het waterschap in het Dommelgebied. Hij neemt tevens zitting in de landelijk tak waar jonge mensen meepraten over het waterbeheer in ons land. Dit is een initiatief van de 21 gezamenlijke waterschappen om jongeren in Nederland meer te betrekken bij dit onderwerp.

Afbeelding