Afbeelding
Foto: Peter de Koning / PDKfoto

BUURTSCHAP RESTAUREERT DEVOTIEKRUIS UIT 1933

Kleinderliempde ontfermt zich al negentig jaar over Onze Lieve Heer

HENK VAN WEERT

Al bijna negentig jaar staat het in weer en wind. En dat gaat zelfs Onze Lieve Heer niet in de koude kleren zitten. En dus onderging het wegkruis op de hoek van de Eindhovenseweg en de Liempdseweg in Boxtel onlangs een restauratie. Daarvoor staken bewoners van de buurtschap Kleinderliempde - net als eerder - de handen uit de mouwen.

In het corpus was houtrot geconstateerd en dus was een grondige onderhoudsbeurt dringend gewenst, meldt buurtbewoonster Hanneke van der Eerden. Haar overbuurman Pietjan Hagenaars, eertijds eigenaar van een lokaal schildersbedrijf, was uiteraard de uitgelezen persoon om dit karwei te klaren. Net als tien jaar geleden overigens, toen het kruisbeeld ook al een restauratie onderging. Toen werd houtrot in het kruis aangepakt. Met behulp van een specialist werden deze keer opnieuw de oude laklagen verwijderd. Vervolgens werden zowel het corpus als het kruis en afdakje opnieuw geschilderd.

HARTVERWARMEND

Harold van der Ven, zoon van de inmiddels ruim tachtigjarige smid Harrie uit de buurt, hielp mee om de metalen onderdelen op te knappen en waar nodig te vervangen. ,,Later wordt ook het perkje nog vernieuwd, maar dat doet mijn neef Laurens van der Eerden als het wat beter weer is", vertelde Hanneke deze week. Zelf ging ze op pad om in de buurt geld te vergaren om de restauratie te bekostigen. ,,En het is hartverwarmend hoe mensen dan reageren", glundert Hanneke.

ANTI-BOLSJWISTSCH

Dat het wegkruis in 1933 op deze plek werd ingezegend, stond niet op zich. In diezelfde tijd verrezen soortgelijke kruisbeelden bij alle Boxtelse invalswegen: ook bij de Mijlstraat, Kapelweg en Gestelseweg. Op die laatste locatie is het corpus in 1965 verdwenen bij de verbreding van de rijksweg (nu A2).

De plaatsing had alles van doen met een Helmonds initiatief dat in heel katholiek Brabant navolging kreeg. Door de godsdienstvervolgingen in de toenmalige Sovjet-Unie werd in 1929 de strijd aangebonden tegen het bolsjewisme met de plaatsing van wegkruizen. In 1930 stonden er her en der in de provincie al vijftig, meldde destijds de Boxtelsche Courant, een voorloper van Brabants Centrum. Via deze lokale krant organiseerde ontwikkelingsvereniging De Roomsche Cultuur een inzamelingsactie om toch enige variatie aan te brengen in uniforme Helmondse wegkruizen. Het nu opgeknapte crucifix is gemaakt in atelier Van Melich te Eindhoven.


tp December 2010: Pietjan Hagenaars (links) en Harrie van der Ven monteren het corpus op het wegkruis aan de Eindhovenseweg. De armen van het Christusbeeld werden later bevestigd met een pen- en gatverbinding. Tien jaar na dato was het devotiekruis opnieuw aan een restauratie toe. (Foto: Peter de Koning).


t Inzegening van het wegkruis door deken Spierings op Goede Vrijdag in 1933. (Foto: collectie Beeldbank Boxtel).

Afbeelding