Het Oertijdmuseum was een groot deel van 2020 gesloten. Er komt echter steun vanuit het Rijk en de gemeente Boxtel. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Het Oertijdmuseum was een groot deel van 2020 gesloten. Er komt echter steun vanuit het Rijk en de gemeente Boxtel. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

VERLEENDE SUBSIDIES HOEVEN NIET TERUG

Cultuur in Boxtel moet boost krijgen na corona


RENS VAN DEN ELSEN

Culturele instellingen in de gemeente Boxtel hoeven de subsidies die zij vorig jaar hebben ontvangen niet terug te storten. De jaarlijkse bijdrage is door de meeste organisaties niet (geheel) uitgegeven vanwege de coronamaatregelen. Het college van B en W laat weten achter de lokale cultuursector te staan en deze te blijven steunen.

Jaarlijks ontvangen de drie musea in Boxtel (Museum Vekemans, Oertijdmuseum en MuBo) elk een bedrag van 7.500 euro. Podium Boxtel krijgt bijna 90.000 euro subsidie. Deze bedragen hoeven zij niet terug te betalen aan de gemeente omdat de instellingen het al zwaar genoeg hebben tijdens deze crisis, vindt het college.

Wel moeten de organisaties in hun jaarverslag verantwoorden wat zij dit jaar met de niet-gebruikte subsidies gaan doen en waar vorig jaar wél geld aan is besteed. Dit geldt ook voor evenementen die vorig jaar niet door gingen, maar wel een eenmalige bijdrage van de gemeente hebben ontvangen.

BIJNA DRIE TON

De gemeente Boxtel heeft zowel in 2020 als voor 2021 geld ontvangen van de landelijke overheid om de culturele sector te steunen. Het Rijk heeft hiervoor in totaal 150 miljoen uitgetrokken, waarvan Boxtel vorig jaar 188.000 euro kreeg en dit jaar 105.000 euro. In totaal kan de gemeente dus 293.000 euro verdelen. De grootste taartpunt gaat naar het Oertijdmuseum (225.000 euro), gevolgd voor Podium Boxtel (19.000 euro) en Museum Vekemans (7.000 euro). Ook musicalproductie Ob-la-die, Ob-la-da van Modern Classic Music School krijgt financiële steun om de gemaakte kosten op te vangen, namelijk 4.200 euro.

Andere culturele instellingen binnen de gemeente Boxtel kunnen ook aanspraak maken op een bijdrage uit het steunpakket. Zij dienen dan echter wel aan te tonen wat het effect van de coronacrisis op de activiteit of evenement is geweest en op welke manier de organisatie nu geld bij elkaar weet te brengen. ,,Daartoe behoort ook het aanspraak maken op het eigen vermogen”, aldus B en W. Hiervoor heeft het college het Boxtels Cultuurfonds opgezet à 19.400 euro.

HERSTELPLAN

Het geld dat overblijft (19.400 euro) gaat naar het Boxtels Herstelplan Cultuur. Dit wil de gemeente inzetten als de coronamaatregelen straks weer versoepeld worden, bijvoorbeeld door ‘het bezoek aan te moedigen en activiteiten te stimuleren’. B en W: ,,Dit levert een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw én het versterken van de Boxtelse culturele infrastructuur en de economie.”


DINSDAG BIJEENKOMST TRANSITIE WARMTE

Boxtel moet van gas af en vraagt hulp aan burgers

Een van de grootste opgaves voor de komende decennia is de overstap van aardgas naar duurzame warmtebronnen. Nederland moet in 2050 van het gas af zijn. Boxtel werkt samen met buurgemeenten Vught en Sint-Michielsgestel aan een plan voor die gigantische omschakeling. Dinsdag 23 februari is er vanaf 19.30 uur een online informatiebijeenkomst voor alle geïnteresseerden.

In IJsland is een plan om woningen en overige gebouwen van het gas af te krijgen niet nodig. Dat land borrelt letterlijk van de aardwarmte. In Nederland ligt dat anders. Daar lijkt vooralsnog elektriciteit de meest voor de hand liggende energiebron om huizen mee te verwarmen. Maar die stroom moet dan wel opgewekt worden, op milieuvriendelijke wijze.

Het zoeken naar oplossingen voor dit vraagstuk hangt nauw samen met de regionale energiestrategie waar Boxtel een aandeel in heeft en met het streven om de gemeente energieneutraal te krijgen. Uiteindelijk draait alles om een doel: de CO2-uitstoot verminderen en daardoor de opwarming van de aarde tegengaan.

Voor het eind van dit jaar moeten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught een zogeheten transitievisie warmte op papier hebben staan. Hierin staat wanneer welke wijken van het aardgas af gaan. Voor de buurten die al voor 2030 omschakelen naar duurzame warmte worden in het document mogelijke manieren opgenomen om de hele operatie voor elkaar te krijgen. Isolatie speelt daarin een rol, want om goed geïsoleerde woningen te verwarmen, is minder energie nodig. Daarnaast meldt het plan welke energiebronnen kansrijk zijn in de verschillende wijken, met een schatting van de kosten van de transitie.

UITVOERINGSPLANNEN

Echt concreet zijn de uitvoeringsplannen per buurt. Die volgen op de transitievisie warmte. De gemeente stelt die in samenspraak met inwoners op. Hierin wordt een definitief alternatief voor aardgas gekozen.

Zover is het nu nog niet. De drie gemeenten werken allereerst aan de transitievisie warmte. Wie hier over mee wil denken of nadere informatie wenst, kan zich tot en met 21 februari voor de online bijeenkomst aanmelden via een formulier op de website van de gemeente Boxtel.

Zonnepanelen, zoals hier op het dak van Wickiup, kunnen bijdragen aan de warmtetransitie. (Foto: Scouting Boxtel).