De Molenwijkschool kreeg in juli vorig jaar te horen dat hun film tot de beste twee van Boxtel hoort. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De Molenwijkschool kreeg in juli vorig jaar te horen dat hun film tot de beste twee van Boxtel hoort. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

HALVE EN HELE FINALE BOXTELS FILMFESTIVAL

Nog vijf scholen wachten in spanning op de uitslag

Met flink wat vertraging vanwege de lockdown voor de basisscholen, gaat het Unicef Kinderrechten Filmfestival weer verder, al is het dit keer digitaal. Woensdag 24 februari wordt de tweede halve finalist gekozen en vlak daarna maakt filmcoach Freek Commandeur ook de winnaar van de wedstrijd bekend via een live-uitzending op YouTube.

In november 2019 begonnen de groepen 7/8 van tien Boxtelse basisscholen met het project dat in het kader staat van de Dag van de Rechten van het Kind. In eerste instantie zouden de lokale inzendingen in april vorig jaar worden vertoond in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch, maar dat werd uiteindelijk geannuleerd omdat de scholen even dicht moesten. Toen die weer open mochten, begonnen een aantal scholen weer met filmen, anderen deden dat pas na de zomer.

De organisatie, Cultuurbox uit Boxtel en Hollywood in de Klas, besloten daarom om uit de eerste inzendingen alvast een halve finalist te kiezen. Dat werd de Molenwijkschool.

JURY

Nu de vijf overige scholen ook hun digitale premières hebben gehad, is ervoor gekozen om direct zowel de halve finalist als de eindwinnaar bekend te maken op woensdag 24 februari. De films zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Lola Nouwens (winnares Lego Masters), (demissionair) wethouder Marusjka Lestrade en de Boxtelse filmmaker Frans van Lokven.

De winnende rolprent uit Boxtel wordt vertoond tijdens het kinderrechten filmfestival in juni. Daar wordt dan de beste inzending uit Nederland onthult.