Achter de webcam is het even goed kijken welke kant je op moet gaan staan voor een digitale polonaise. Dat lukte in Esch aardig. (Foto: eigen collectie).
Achter de webcam is het even goed kijken welke kant je op moet gaan staan voor een digitale polonaise. Dat lukte in Esch aardig. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Kwakbolmoment resulteert in grote online polonaise

Ook in Oggelvorsenpoel (Esch) op carnavalszaterdag geen confetti in de straten, maar alleen sneeuw. Toch kon Geert-Jan van Schijndel het niet laten om helemaal niets te doen aan het leutfeest. Hij hield het grote Essche Kwakbolmoment in de hoop een wereldrecord vestigen.

Zaterdagochtend zette Van Schijndel de digitale deuren open zodat alle Esschenaren die dat wilden samen konden proosten op carnaval. Bij supermarkt Spar in het dorp kon iedereen een kwakbol halen voor bij de koffie (of een biertje). Deze lekkernij, genoemd naar de jeugdige Essche carnavalsvierders, heeft iets weg van een chocoladebol, maar dan met groene glazuur.

WERELDRECORD?

Via videoverbinding kwamen alle deelnemers met elkaar in contact. Na eerst enkele carnavaleske muzieknummers, volgde om elf over elf het proostmoment. Zo'n vijftig Oggelvorsen, Oggelvorserinnen en Kwakbollekes kwamen online en probeerden tevens samen een wereldrecord digitaal polonaise lopen neer te zetten. Of dat is gelukt, blijft gissen. Er is geen officiƫle registratie geweest.

Na afloop was er nog ruim tijd om even na te praten, al is dat via internet toch anders dan op straat bij de optocht...