Door elf deciliter bier over het bronzen beeldje Hé, Waggel Mee! te gieten, staat president Frank van Heesch van Stichting Openbaar Carnaval stil bij een leutvierdaagse zonder officiële activiteiten. SOC-bestuurders Christian van Zogchel, Mark Kluytmans en Louis van Besouw (vlnr) kijken toe. (Foto: Albert Stolwijk)
Door elf deciliter bier over het bronzen beeldje Hé, Waggel Mee! te gieten, staat president Frank van Heesch van Stichting Openbaar Carnaval stil bij een leutvierdaagse zonder officiële activiteiten. SOC-bestuurders Christian van Zogchel, Mark Kluytmans en Louis van Besouw (vlnr) kijken toe. (Foto: Albert Stolwijk) Foto: Albert Stolwijk

INFORMELE STARTHANDELING LEUTFEEST EENDENGAT BIJ BEELDJE 'HÉ, WAGGEL MEE!'

'We vieren altijd carnaval... Nou, mooi niet dus!'


HENK VAN WEERT

Ondanks dat het niet gevierd kon worden, werd het toch weer carnaval. Net zo goed als dat het Kerstmis werd en Pasen wordt. En dus toog het bestuur van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) zaterdagmiddag naar de Zwaanse Brug om het beeldje Hé, Waggel Mee! te versieren met de roodwitte kleuren van het Boxtelse spotrijk Eendengat.

Sinds de onthulling in december 2017, toen de SOC het vijf keer elfjarig bestaan vierde, vindt op carnavalszaterdag een korte plechtigheid plaats bij de Zwaanse Brug. Daar, op het terras van restaurant De Rechter, giet Prins Carnaval elf deciliter bier over het bronzen plastiek uit. Om het beeldje vervolgens een dasje om te geven en een steekje op te zetten. Vooraf gaat de Eendengatse vlag in top. Aansluitend vindt de sleuteloverdracht door de burgemeester plaats op de Markt.

TWEE PINTEN

Eendengat heeft vanwege de coronapandemie dit jaar geen leutmonarch en dus nam SOC-president Frank van Heesch de honneurs waar. In een korte toespraak haalde hij twee carnavalskrakers van De Twee Pinten aan.

Het Bossche duo zong in 1970 het lied 'Bij ons staat op de keukendeur'. ,,Daarin klinkt de zin: 'En wat er met ons ook ooit gebeuren zal, we vieren altijd carnaval'. Nou, mooi niet dus", concludeerde Van Heesch. ,,Toch had het tweetal destijds al wel in de gaten dat het fout zat. Want een jaar later klonk 'Geef mij de liefde en de gein'. Met de zin: 'Want heus er komt een tijd, dan ben je alles kwijt'. Iets dat wel van toepassing is op de horeca op dit moment."

Waar de bestuursleden van de SOC zich in 'hun carnavalskostuum hesen, bekeek de Eendengats raad van elf de openingshandeling vanaf een afstand in burger. En dat gold evenzeer voor Vincent Baaijens en Martijn van Dinther die vorig jaar als prins en adjudant voorop gingen in het feestgedruis.

NIET VERGETEN

Met een toost werd de korte, informele bijeen(d)komst beëindigd. ,,Hopelijk krijgen jullie nu toch allemaal een beetje het carnavalsgevoel in deze bijzondere tijden. Maar, denk eraan waggelaars, vergeet Eendengat niet!", riep Van Heesch de toeschouwers op.

Kort voor de elfde van de elfde, traditiegetrouw het begin van het leutseizoen besloot het SOC-bestuur alle officiële activiteiten af te gelasten. Ook online werd niets ondernomen. Dat gebeurde wel door de organisatoren van het kinder- en jongerencarnaval. Zowel de Knokkers als DuckOut hadden een internetprogramma dat bij velen in de smaak viel.

POLITIEK KAFFEE

Ook het Politiek Kaffee op carnavalsmaandag, steevast het ludieke trefpunt van Prins Carnaval en het college van B en W van Boxtel, werd gecanceld. Wel hielden Henk en Maarte van de Laak, de broers die sinds 2015 het creatieve brein vormen, maandag aan het einde van de ochtend op het gebruikelijk aanvangstijdstip (elf voor twaalf) via Facebook een persconferentie van hun Inde Lijst 11. Daarin namen de twee broers de coalitievorming op de korrel.


OUWE KOEIEN CARNAVALSZITTING OP OMROEP DOMMELLAND

Ploegersland haalt leutherinneringen op

Liempdse carnavalsvierders nestelden zich zaterdagavond voor hun beeldscherm om met foto's en filmpjes herinneringen op te halen aan de tijd dat het kolderfestijn niet werd geplaagd door het coronavirus. De Ouwe Koeien Carnavalszitting was een initiatief van Op Liemt Gemunt (OLG) en Omroep Dommelland.

Overdag gingen medewerkers van de ondernemersactie Op Liemt Gemunt op pad om ruim tweehonderd borrelpakketten af te leveren. Die waren door Liempdenaren besteld om een beetje feestvreugde in de eigen woonkamer te brengen.

De lokale omroep liet beelden zien van optochten en (jeugd)zittingsavonden, maar ook van de kolderzittingen die dweilorkest Op Naor d'Honderd op carnavalszondag houdt. Voorts passeerden enkele filmpjes die onlangs in de studio werden opgenomen door de prins en jeugdprins van vorig jaar.

Uniek waren de beelden van De Ploegadoers. Deze Liempdse volksmuziekgroep van weleer stond mee aan de wieg van de zittingsavonden. Hofkapel De Kromploegers sloot de uitzending af met de coronaproof vertolking van het carnavalslied ‘Met kromme voor de carnaval door’.

HORECA STEUNEN

Het idee voor de Oude Koeien Carnavalszitting kwam uit de koker van onder meer OLG. Het was bedoeld om de vijf aangesloten horecabedrijven - naast 't Groene Woud ook De Durpsherberg, ’t Huukske, ’t Struifhuis en ’t Wapen van Liempde - een hart onder de riem te steken én financieel te ondersteunen in barre coronatijden.

Prinsenvereniging De Ploegers besloot al voor de zomervakantie van 2020 geen festiviteiten te organiseren dit jaar. ,,Onze vrijwilligers kunnen zich op dit moment veel beter dienstbaar maken in sectoren zoals ouderenzorg of eenzaamheidsbestrijding", meldde voorzitter Reggie van Genuchten drie weken geleden in deze krant.

Jos Sanders, uitbater van café 't Groene Woud, overhandigt het borrelpakket voor de Ouwe Koeien Carnavalszitting van OLG aan voorzitter Reggie van Genuchten van prinsenvereniging De Ploegers.
De familie Van Abeelen geniet samen met bezoeker Anton Hermes van de carnavalsbeelden uit het verleden die werden vertoond via Omroep Dommelland. De uitzending is terug te kijken via YouTube. (Foto's: Gerard Schalkx).