Voor het eerst sinds 2012 was het Leijsenven in het Boxtelse wandelpark Molenwijk dichtgevroren zodat er kon worden geschaatst. Rondjes om het eilandje natuurlijk, met op de achtergrond het aloude paviljoen Molenwijk dat rigoureus wordt verbouwd voor een hernieuwde toekomst als horecabedrijf. (Foto's: Albert Stolwijk).
Voor het eerst sinds 2012 was het Leijsenven in het Boxtelse wandelpark Molenwijk dichtgevroren zodat er kon worden geschaatst. Rondjes om het eilandje natuurlijk, met op de achtergrond het aloude paviljoen Molenwijk dat rigoureus wordt verbouwd voor een hernieuwde toekomst als horecabedrijf. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

• BOXTEL MASSAAL OP DE SCHAATS • BOA’S EN POLITIE HOUDEN TOEZICHT

‘Er zijn heel veel blije mensen op het ijs’


MARC CLEUTJENS


‘Koud? Zin in iets warms? Choco, glühwein, Schrobbelèr? Boxtel is een paar dagen in de ban van het schaatsen en trekt er massaal op uit. Naar het Leijsenven in park Molenwijk, maar ook naar landgoed Venrode, Eikenhorst, Moorwijk en de Vorsenpoel. Op alle bevroren poelen, plassen en vennen is het druk. Zo druk dat ook het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting volstroomt. Dan is het - zeker in coronatijd - wel zo aardig om daar voor of na het schaatsen een lekker warm drankje te bestellen…

De uitbaters van De Oude Ketting speelden afgelopen weekend handig in op de schaatsdrukte op Venrode. Het straatje Heult stroomde al snel zó vol dat parkeren niet meer mogelijk was. En dus weken velen uit naar de particuliere truckersparkeerplaats aan de Bosscheweg. Bij terugkomst vond iedereen daarom een ‘parkeerkaart’ van het eetcafé onder de ruitenwisser. Nee, geen boete. Wel een fijnzinnige verwijzing naar het horecaverkooppunt op het terras.



WAT IS TÉ DRUK?


Tot en met zondag kon ook in de regio Boxtel naar hartenlust geschaatst worden. Het was druk op alle schaatsplassen en -vennen, maar nooit té druk. De meeste schaatsers gingen op de fiets op te voet naar hun favoriete plekje, alleen op de parkeerplaatsen van natuurgebied Kampina was het aanschuiven voor een plekje. In de Kampina kon geschaatst worden op de Huisvennen, al was het ijs niet overal even betrouwbaar.

,,Het is erg druk”, constateert buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) Cor van de gemeente Boxtel op een van de vennen in natuurgebied Venrode. Met collega Roy maakt hij vrijdagmiddag een inspectieronde langs alle schaatsplassen en peilt hij de drukte. ,,Nee, we gaan de schaatspret in Boxtel heus niet bederven”, lacht Cor als hij een trekje van zijn sigaartje neemt. ,,Maar we houden wel in de gaten dat het niet te druk wordt. We vragen schaatsers zich aan de coronaregels te houden. Dit ven is groot genoeg om op afstand te schaatsen en toch plezier te hebben.”

Wat is te druk? ,,Moeilijk te zeggen”, erkent boa Cor. ,,Zolang iedereen voldoende afstand kan houden, vinden we het prima dat er lekker geschaatst wordt. Maar als Heult helemaal volstroomt en afstand houden niet meer lukt, dan gaan we in overleg met de politie en de gemeente bekijken of we moeten handhaven. Maar ach, ik hoop dat het niet nodig is. We willen geen spelbreker zijn nu er eindelijk geschaatst kan worden en we zoveel blije mensen zien. Als ze maar niet vergeten dat corona nog steeds op de loer ligt.”



NAAR HUIS GAAN


Dat het nog altijd opletten is met corona, erkent ook woordvoerster Marieke Nagtegaal van de gemeente Boxtel. ,,Via sociale media roepen we mensen op zich tijdens het schaatsen aan de regels te houden en weg te gaan als het te druk wordt.” Marieke kijkt er van op als ze hoort dat er op vrijdagmiddag op Venrode al enkele honderden inwoners aan het schaatsen zijn. ,,Oei, dat klinkt als erg gezellig, maar ook heel druk. Hopelijk neemt iedereen de coronaregels in acht. Als het te druk wordt, roepen we mensen echt op om te vertrekken of zelfs naar huis te gaan.”

Naar aanleiding van nogal wat vragen op sociale media beklemtoont Marieke dat de gemeente de ijsvloeren in Boxtel niet keurt. ,,Ik heb begrepen dat dat tot dertig, veertig jaar geleden wel gebeurde. Toen er in 2012 geschaatst kon worden, werd het ijs op het Leijsenven gekeurd door de schaatsvereniging.” Die vereniging, Viking ’87, heeft echter alle activiteiten in 2016 gestaakt. Marieke: ,,Onze medewerkers van de buitendienst richten zich niet op de schaatspret, maar op het strooien van de wegen. Of we prullenbakken plaatsen op plekken waar geschaatst wordt? Nee, want prullenbakken trekken juist troep aan. We hopen dat de schaatsers hun afval netjes mee naar huis nemen.”

Het Leijsenven in park Molenwijk is een klassieke Boxtelse schaatslocatie. Omgeven door bomen en gazons ligt de ijspiste er zaterdagochtend uitnodigend bij. Het ijs is stukken beter dan op Venrode en het is ondanks een temperatuur van 8 graden Celsius onder nul al aardig druk. ,,Dit doet me denken aan vroeger”, zegt Mathieu Hendriks, die baantjes trekt op schaatsen die hij op de valreep bij kringloopwinkel Het Goed op de kop heeft getikt. ,,Mijn ouderlijk huis stond vroeger vlakbij. We hielden ‘s avonds de wacht, zodat niemand ‘ons’ ijs kon vernielen. Zodra het ijs was goedgekeurd, gingen we schaatsen.”



KOEK EN ZOPIE


Milan (7) en Mena (‘bijna 5’) Pennings staan vandaag voor het eerst op schaatsen. ,,Gisteren zijn we al eventjes gaan kijken bij de Vorsenpoel en de Dommel, maar nu is het écht”, vertelt Milan. Hij schaatst al best goed op zijn nieuwe ijzers, al is glijden nog moeilijk. ,,We hebben van onze opa’s en oma’s schaatsen gekregen”, vertelt hij trots. Mena geniet net als haar broer met volle teugen. Of het koud is? ,,Nee hoor, we hebben een skibroek én een regenbroek aan”, lacht ze. Hoe lang ze vandaag blijven staat ook al vast: ,,De hele dag!”. En dat gaat vast lukken met een rugzak vol muffins, snoep, koekjes, een paar flesjes water, gezonde boterhammen en - helemaal in coronastijl - desinfectiemiddel.

Het Leijsenven is een schaatsmagneet. En lokt een slimme ondernemer die met een aanhanger, een partytent en een verkooptafel naar de oever rijdt en daar een koek-en-zopiekraam opent waar erwtensoep wordt gekookt en hamburgers worden gebakken. Zonder vergunning waarschijnlijk, maar wél lekker!

Zaterdag 13 februari 2021: net als de twee dagen ervoor konden eindelijk de gladde ijzers weer worden ondergebonden. Velen lieten die kans niet glippen.
Voor het eerst met papa op het ijs...