VNG-voorzitter Jan van Zanen nam het manifest voor gelijke kansen aan uit handen van Winnie Prins (KLPP).
VNG-voorzitter Jan van Zanen nam het manifest voor gelijke kansen aan uit handen van Winnie Prins (KLPP). Foto: eigen collectie

ONLINE CONGRES PLAATSELIJKE PARTIJEN

Lokale politiek pleit via VNG voor gelijke kansen

Net als landelijke politieke partijen, zouden ook lokale en regionale partijen aanspraak moeten kunnen maken op subsidie voor onderzoek, campagnevoering en opleiding van volksvertegenwoordigers. Dat pleidooi klonk zaterdag tijdens een online congres.

Politieke groeperingen die landelijk georganiseerd zijn kunnen putten uit de 25 miljoen subsidie die jaarlijks voor hen beschikbaar is. Lokale partijen komen niet in aanmerking voor deze subsidie, maar leveren wel een derde van alle raadsleden en in driekwart van de gemeenten een of meerdere wethouders. ,,Het komt de lokale en regionale democratie ten goede als lokale partijen ook kunnen investeren in hun volksvertegenwoordigers, in campagne en onderzoek. De wet moet hiervoor aangepast worden”, aldus het manifest dat werd aangeboden aan voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Van Zanen schaarde zich achter het pleidooi: ,,De lokale democratie is binnen ons systeem het allerbelangrijkste. Het is niet fair dat landelijke politieke partijen bevoordeeld worden ten opzichte van lokale partijen.” De VNG zet zich dan ook in om de wetswijziging te bewerkstelligen. Vorig jaar adviseerde een expertiseteam hiertoe in het rapport Gelijke Monniken, Gelijke Kappen dat de koepelorganisatie van gemeenten onderschrijft.

In totaal 560 lokale en regionale politieke partijen kwamen zaterdag voor het eerst samen tijdens een landelijk congres. Dat organiseerde de VNG samen met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen (KLPP) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Of de drie lokale partijen in de gemeente Boxtel die de nieuwe coalitie vormen ook vertegenwoordigd waren is niet bekend.


p VNG-preses Jan van Zanen nam het manifest aan uit handen van voorzitter Winnie Prins van het KLPP en wethouder van Zeewolde. (Foto: eigen collectie).