Formateur Fons Naterop (rechts) overhandigt de definitieve versie van het beleidsakkoord aan Mariëlle van Alphen (Balans). De overige kandidaat-wethouders zijn (vlnr) Hans Heesen en Désiré van Laarhoven (Combinatie95), Fred van Nistelrooij (INbox) en Wim van der Zanden (Balans).
Formateur Fons Naterop (rechts) overhandigt de definitieve versie van het beleidsakkoord aan Mariëlle van Alphen (Balans). De overige kandidaat-wethouders zijn (vlnr) Hans Heesen en Désiré van Laarhoven (Combinatie95), Fred van Nistelrooij (INbox) en Wim van der Zanden (Balans). Foto: Peter de Koning

WETHOUDERSKANDIDATEN PRESENTEREN BELEIDSAKKOORD 'SAMEN AAN DE SLAG'

Met 5 parttimers zit Boxtel nog niet aan maximum


HENK VAN WEERT

Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt de gemeente Boxtel bestuurd door vijf wethouders. Dat is het wettelijk maximum indien zij allen een voltijdbaan zouden hebben. Dat is niet zo. Elke bestuurder werkt 80 procent. ,,We vormen een enthousiast en goed team dat voor 100 procent en meer aan de slag gaat."

De uitbreiding van het aantal wethouders van vier naar vijf heeft onder meer te maken met de toevoeging van het dorp Esch na de herindeling. Daardoor is het inwonertal ongeveer 10 procent gegroeid naar zo'n 33.000. De uitbreiding van het college van B en W bedraagt ook circa 10 procent. Toch is de komst van Esch niet de enige reden om voor vijf wethouders te kiezen, zo werd vrijdag aan het einde van de middag verduidelijkt. Toen presenteerden Balans, Combinatie95 en INbox in de raadzaal officieel hun beleidsakkoord.

BELANGRIJKE OPGAVEN

,,Er liggen veel belangrijke en grote opgaven te wachten. Onder meer op het gebied van verkeer, woningbouw, sociaal domein en corona. Maar ook met betrekking tot transities in de energievoorziening en de landbouw", gaf Désiré van Laarhoven (Combinatie95) aan. Daarmee reageerde zij op de kritiek die bij onder meer de oppositiepartijen was te beluisteren over het aantal wethouders. ,,We staan voor 80 procent op de loonlijst, maar gaan voor 100 procent - en méér - aan de slag."

In het college dat de afgelopen jaren bestuurde, werkten twee van de vier wethouders parttime. Gezamenlijk kwamen zij tot 3,6 fte. Qua wethouders telt Boxtel straks 4,0 fte.

Formateur Fons Naterop opende de persconferentie en merkte op dat sinds eind november 'keihard is gewerkt' door de onderhandelende partijen. ,,Met als resultaat een beleidspakket waar Boxtel trots op mag zijn." Dat bevestigde fractievoorzitter en lijsttrekker Mariëlle van Alphen van Balans, die Naterop had gevraagd als (in)formateur.

Opmerkelijk is dat Boxtel een college krijgt met uitsluitend lokale partijen. Volgens Van Alphen zijn die alle drie tevreden over het bereikte resultaat. ,,Wij zijn van ver moeten komen en hebben een intensief proces achter de rug. Samen hebben we de verantwoordelijkheid gezocht." Van Laarhoven knikte instemmend: ,,We zijn enthousiast en vormen samen een goed team. Afgelopen tijd zijn we echt met elkaar vertrouwd geraakt."

REALITEIT BOVEN AMBITIE

Dat in januari juist INbox werd benaderd om aan te sluiten bij de onderhandelingen heeft volgens Van Alphen alles te maken met het feit dat deze partij qua standpunten het best overeenstemt met de twee andere. ,,We hebben gekeken naar de beste mix en INbox past daar het best bij."

Daarnaast is ook gekeken naar de verkeerskundige kwaliteiten en verbindende persoonlijkheid van wethouder Fred van Nistelrooij van INbox. Die gaf aan dat zijn partij realiteit boven ambitie stelt. ,,De uitgangspunten van de twee onderhandelende partijen bleken aan te sluiten bij de onze. Ik denk dat onze drie partijen een goede basis kunnen bieden aan Boxtel", aldus nieuwkomer Van Nistelrooij. De keuze voor zijn partij om aan te sluiten, lag qua verkiezingsuitslag niet zo voor de hand. INbox verloor immers een van haar twee zetels. ,,Maar of je verliezer of winnaar bent, maakt niet uit", verduidelijkte Van Alphen. Ze vervolgde: ,,INbox heeft altijd getoond bestuursverantwoordelijkheid te nemen."

LEKKEN? JAMMER!

Op de vraag hoe binnen het team is gereageerd op het uitlekken van het concept-beleidsakkoord vanuit de achterban van Balans, reageerde Van Laarhoven van Combinatie95 laconiek: ,,We zijn er rustig onder gebleven. Het is jammer dat er gelekt is, maar niet meer dan dat.”

De partijen die straks de oppositie vormen, vonden dat zij lang moesten wachten en weinig hoorden over de onderhandelingsresultaten. Formateur Naterop gaf aan dat deze vijf zelf hebben geconcludeerd dat Balans en Combinatie95 hun verantwoordelijkheid moesten nemen: ,,Daarmee accepteerden zij een plek in de wachtkamer.”

OPENBAAR DEBAT

De totstandkoming van het beleidsprogramma voor de periode 2021-2026, gepresenteerd onder de titel Samen aan slag, is deze dinsdag achter gesloten deuren besproken in de gemeenteraad.

Er komt nog een openbaar debat over het akkoord. Dat vindt dinsdag 23 februari plaats. Dan worden de wethouders officieel geïnstalleerd en de daardoor vrijkomende raadszetels ingenomen door Geeske van den Akker, Rianne van Esch (Balans), Pim Bressers (Combinatie95) en Jan de Koning (INbox).


STICHTING BRABANTS CENTRUM START LAATSTE TESTFASE ONLINE PLATFORM ONS BC

'Kan ik gewoon iets plaatsen over mijn optreden?'

,,Ik speel in een bandje, kan ik gewoon een bericht in de app plaatsen als we een optreden hebben?", vraagt de Boxtelse Judith Kruidenier. Jazeker kan dat! Samen met Noor Baaijens en nog eens ruim tweehonderd andere mensen test zij Ons BC, het nieuwe online platform van Brabants Centrum.

,,Ik volg vooral het lokale nieuws", vertelt Noor. ,,Ik ben met name nieuwsgierig naar wat er in mijn directe omgeving gebeurt." Judith is meer geïnteresseerd in het landelijke nieuws. ,,En ik kijk vaak naar talkshows als Op1 en M. Ik vind het wel interessant als mensen hun mening geven over actualiteiten." Ook Noor leest en luistert graag naar meningen over het nieuws.

Wat dat betreft voorziet Ons BC straks ruimschoots in die behoefte. Leden kunnen in de app reageren op het nieuws, op elkaar maar ook zelf berichten plaatsen. ,,Uiteraard maken we duidelijk dat redactionele artikelen anders zijn dan berichten van gebruikers", vertelt directeur Henk van der Zee. Hij en de rest van het Brabants Centrum-team zijn enthousiast over het vernieuwende online platform waartoe leden gratis toegang krijgen. Gisteren is de stichting gestart met de laatste testfase, dit voorjaar is Ons BC in de Playstores van Google en Apple te vinden.

Noor Baaijens (links) en Judith Kruidenier zijn twee van de ruim 200 testers van de app Ons BC. (Foto: Bas van den Biggelaar).