Abbey Stins
Abbey Stins Foto: eigen collectie

TOOF PET de TOVERPET: WANDELEND BLAD

VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Abbey Stins (5 jaar) Toof Pet op.

Veel kinderen hebben huisdieren. Bijvoorbeeld een hond, een poes, een hamster, een cavia of vissen. Abbey Stins heeft thuis andere huisdieren. Wandelende bladeren. Dat zijn bijzondere insecten. Ze zien er uit als een blad, zoals aan een boom. Wandelende bladeren leven in warme tropische gebieden. In ons land is het te koud. Hier kunnen ze alleen in een glazen bak leven, een terrarium.


‘Kijk eens hier, Abbey, ik heb een toverpet voor jou gekocht. Met zo’n toverpet kan jij jezelf omtoveren in een dier of insect. Vind jij het leuk om ook eens zo’n wandelend blad te zijn?’ vraagt mama Marlies aan Abbey. Dat lijkt haar best leuk. In dat verre warme land noemen ze een blad een “daun”. Samen zoeken Abbey en mama naar “daun” op YouTube. Er zijn best veel filmpjes over wandelende bladeren.


Abbey zet haar toverpet op, kijkt naar een wandelend blad in een filmpje en zegt ‘Toof opgelet, voor dat wandelende blad heb ik jou opgezet. PATS BOEM! Ineens zit Abbey hoog in een boom. ‘Lekker warm is het hier. Het lijkt wel of ik op vakantie ben.’ denkt Abbey. ‘Je kan nu met mij praten, hoor.’ zegt de pet op haar hoofd. ‘O ja, dag Toof, zie jij wandelende bladeren?’ vraagt zij aan Toof.
‘Ja, ik zie er één!’ zegt Toof. ‘Ik zie die niet. Waar dan?’ vraagt Abbey. ‘Draai eens met je hoofd.’ zegt Toof. Abbey draait een beetje met haar hoofd. ‘Stop, … daar!’ roept Toof. Abbey ziet nu ook het beestje. Het ziet er precies uit als de andere bladeren aan de boom. Bijna niet te zien. Het is net een blad. Abbey wandelt er naar toe. ‘Hallo, ik ben Abbey. Hoe heet jij?’ vraagt zij. ‘Ze noemen mij hier “Daun”,’ antwoordt het wandelende blad. Wat kom je hier doen?’ Abbey vertelt dat ze eigenlijk een meisje is en zich heeft omgetoverd in een blad.


‘Waarom?’ vraagt Daun. ‘Ik heb thuis ook wandelende bladeren in een bak. Ik wil eens kijken hoe jullie buiten in de natuur leven. Daar wil ik iets over vertellen in de klas op de Prinses Amaliaschool.’ Dat vindt Daun leuk en ze begint te vertellen. ‘Ik ben een vrouw en 1 jaar oud. Nu ben ik groen. Toen ik uit het eitje kwam was ik roodbruin. Ik was toen ook veel kleiner.’ Toof vertelt dat bij mensen kinderen “baby”, “peuter” en “kleuter” heten. Bij wandelende bladeren heet een kind een “nimf”.
‘Om te kunnen groeien moeten wij vervellen. Wij doen dan ons jasje uit. Daaronder zit een nieuwe huid. Dat doen wij tot we groot zijn.’ vertelt Daun.


‘Ik heb honger.’ zegt Abbey en zij begint een blad op te eten. Daun wappert met haar lijf. Ze is nu net een blaadje in de wind. Er vliegt een vogel vlakbij Daun en Abbey op een tak. Vogels vinden wandelende bladeren erg lekker. ‘Niet bewegen!’ roept Daun. ‘Doe alsof je dood bent, dan lust die vogel ons niet.’ Abbey en Daun bewegen niet. Ze houden zich doodstil. Gelukkig vliegt de vogel weer weg.
‘Heb jij een man, een papa?’ vraagt Abbey. ‘Ik ben niet getrouwd. Uit mijn eitjes komen nu alleen maar meisjes.’ vertelt Daun. ‘Heb jij geen jongetjes, dan?” vraagt Abbey. ‘Jawel, als een mannetje mijn eitjes een kusje heeft gegeven, dan komen er ook jongetjes uit de eitjes.’

Toof vertelt dat een wandelend blad ook zonder een man of papa nimfen krijgt. Ze krijgt dan alleen meisjes.
‘Wat geven jullie mijn familie bij jullie thuis te eten?’ vraagt Daun. Abbey denkt even diep na. ‘Ook bladeren,’ antwoordt zij ‘Bladeren van een bramenstruik of rozenstruik. Ook eikenbladeren vinden ze lekker.’


‘Ik moet weer terug naar waar ik vandaan kom.’ zegt Abbey. ‘Doe mijn familie bij jullie thuis de groeten van Daun.’ ‘Doe ik,’ roept Abbey en zij gooit de toverpet af. PATS BOEM! Zij is ineens weer thuis. ‘Groeten van Daun!’ roept ze in de glazen bak, het terrarium.



Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje? Geef hem of haar dan de hoofdrol in Toof Pet de Toverpet met familie en vriend(inn)en in bijrollen. Een maatwerk e-book dat hem of haar, nu en later, aan alle personen in Toof Pet de Toverpet doet herinneren. Kijk op toofpet.nl.