Maria van den Hoogen bij een stalen frame in de Voedseltuin. Dit is niet van de nog te bouwen koude kas, die moet in het voorjaar op het terrein verrijzen. (Foto: Bas van den Biggelaar)
Maria van den Hoogen bij een stalen frame in de Voedseltuin. Dit is niet van de nog te bouwen koude kas, die moet in het voorjaar op het terrein verrijzen. (Foto: Bas van den Biggelaar) Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

COMMISSIE WIL TIENDUIZEND EURO INZAMELEN VOOR 'GLAZEN HUIS' IN VOEDSELTUIN

'In koude kas kunnen we kruiden kweken'

JAN HERMENS

Een koude kas van vier bij tien meter, met veiligheidsglas, automatische raamopeners en werktafels op hoogte. Dat is de droom van de vrijwilligers van Voedseltuin Boxtel. De wens dateert van 2017 en verwezenlijking komt nu dichtbij. Al is er nog wel geld nodig.

,,Van de plaatselijke Vincentiusvereniging hebben we tweeduizend euro gekregen. Daarmee is de bodem gelegd", stelt tuinleider Maria van den Hoogen. ,,Maar we zijn er nog niet. We streven naar tienduizend euro of meer."

Er stond een kas op het terrein van De Kleine Aarde, maar die was gammel en onveilig en is afgebroken. Houten bakken met eenruiters, gekregen van buurman 'boer Piet', werden gebruikt om plantjes in te zaaien. Een robuust bouwwerk dat beschutting biedt aan plant en mens, geeft echter aanzienlijk meer mogelijkheden. Van den Hoogen: ,,De gewenste kas is bedoeld voor kwetsbare tuinwerkers, die bijvoorbeeld minder goed ter been zijn, niet kunnen bukken of een zekere rust nodig hebben tijdens hun bezigheden."

Van houten bladen die de Voedseltuin kreeg van een voormalige kwekerij in Boxtel willen de vrijwilligers werktafels op hoogte maken. ,,Dan kunnen we daarop groenten voorzaaien en stekjes kweken. Daardoor hoeven we minder plantjes in te kopen. Zo ontstaat steeds meer onze eigen productieketen", legt Van den Hoogen uit.

REGENTONNEN

Een 'glazen huis' alleen is niet voldoende. De tere zaailingen moeten ook water hebben. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid gebruiken de tuinleiders daar liefst geen leidingwater voor, maar regenwater dat ze in tonnen opvangen. Van den Hoogen: ,,Om alle plantjes in de kas te bevloeien, zijn vier regentonnen van 850 liter nodig. Die kosten meer dan vijfhonderd euro per stuk."

Naast het opkweken van groenten voor in de volle grond, willen de tuinwerkers kruiden laten groeien in de koude kas. Van den Hoogen: ,,Dat doen we in potjes. Ze gaan namelijk naar de Voedselbank, zoals al onze producten. Kruiden in een potje blijven langer goed, de cliënten van de Voedselbank kunnen er telkens wat blaadjes afknippen, dan blijft de plant groeien."

Om het geld voor het bouwwerk van metaal en glas bijeen te brengen, is een kascommissie actief. Die bestaat uit Babs Groenen, Yvonne van den Borne en Maria Sedee. ,,Als nauwelijks gesubsidieerde instelling zitten wij per definitie krap bij kas", aldus Van den Hoogen. De commissie heeft dan ook een brief verzonden naar tal van relaties met een verzoek om een bijdrage.

Het is de bedoeling de koude kas te laten bouwen van hergebruikte materialen, door een lokaal bedrijf. Van den Hoogen: ,,Dit voorjaar moet hij verrijzen."