Spelen in gescheiden groepen. Het moet maar even. Deze leerlingen van de Willibrordusschool in Esch 'bewaken' hun grens. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Spelen in gescheiden groepen. Het moet maar even. Deze leerlingen van de Willibrordusschool in Esch 'bewaken' hun grens. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BO EN TIES VAN ERP MOGEN WEER NAAR SCHOOL!

‘Best strenge thuisjuf, maar óók lief'

LINDA VAN DE WIEL

Het klonk deze week weer als vanouds op de pleinen van de basisscholen. Het was best even wennen dat de kinderen maandag weer naar de klas gingen. Zo ook voor Bo (10) en Ties (8) van de Angelaschool. Zij en hun ouders Esther en Niels van Erp uit Boxtel hadden na ongeveer zeven weken thuisonderwijs wel weer zin in een ‘normale’ schoolweek. Lekker lang onder de dekens blijven 's ochtends zit er echter niet meer in, weet Bo: ,,Ik vind het dan zó fijn in mijn bed.”

Het huis van de familie Van Erp ziet er opgeruimd uit. ,,Ik heb de afgelopen dagen achterstallig onderhoud gedaan. Daar kwam ik echt niet aan toe toen de kinderen thuisonderwijs volgden”, vertelt Esther. ,,Naast moeder en thuisjuf, ben ik zelf leerkracht op een basisschool buiten Boxtel. Tijdens de eerste lockdown werkte ik uitsluitend vanuit huis. Ik gaf dus les aan de kinderen van mijn groep én aan Bo en Ties.”

Niels (36) vervolgt: ,,Onze ouders konden niet oppassen en Esther en ik vingen de kinderen op. Gelukkig kon ik dankzij corona werken van 14.00 tot 22.30 uur en de kinderen thuis ondersteunen. Maar ik geef als eerste toe dat Esther veel beter is in thuis lesgeven.”

Dochter Bo en zoon Ties vonden het prima om thuis les te volgen. ,,Ik was elke dag snel klaar, kon veel knuffelen met mijn knuffels en mama haalde vaak lekkere broodjes", zegt Ties. ,,Deze week zijn mijn boterhammen een keer nat geworden op school. Ik heb toen alleen die ene droge boterham nog opgegeten.”

Bo vult aan: ,,Mama is best een strenge thuisjuf. Maar ze is ook heel lief. En ik was eerder klaar met mijn schooltaken en kon dan sneller en dus langer spelen. Deze week ben ik al een paar keer de tijd vergeten tijdens het afspreken omdat ik nu maar korter kan spelen.”

SLEE

Bo vindt het leuk dat ze al haar klasgenoten weer ziet, maar moest wel meteen flink aan de slag: ,,We hebben een boekenbox gekregen, ik moet een spreekbeurt houden én een poster maken.”

Ties maakt deze week een rustige start: ,,Wij mogen veel buiten in de sneeuw spelen en bijkletsen in de klas. Wat ik fijn vind, is dat ik weer kan samenwerken met andere kinderen. En de eerste dag was extra leuk omdat we met de slee naar school gingen. Dat was handig want we hadden heel veel schoolspullen die we er allemaal op konden leggen.”

TROTS

Voor vader Niels is de overgang niet zo groot. ,,Tijdens de tweede lockdown en schoolsluiting heb ik mijn normale uren gewerkt. Ik werk bij DM Wheel Systems op de werkvloer dus thuiswerken kan niet in mijn functie. Voor mij verandert er niet veel nu Bo en Ties weer naar school gaan. Maar alle respect voor Esther, die heeft het écht heel goed gedaan thuis. Ze zat elke avond aan de pc om haar eigen werk af te krijgen.”

,,Het was heel fijn dat jij de kinderen naar bed bracht”, reageert Esther. ,,Ik was dan druk met het doorsturen van links voor online lessen en het klaarleggen van de spullen voor de kinderen. Bovendien zijn de opa’s en oma’s tijdens de tweede lockdown weer gestart met oppassen. Ik kon daarom op werkdagen ook een paar uur naar mijn school gaan. Dat was heel fijn.”

TROTS

Hoewel het thuisonderwijs zorgde voor veel aanpassingen, kijken Bo, Ties, Esther en Niels er positief op terug. Esther: ,,En de kinderen hebben het ontzettend goed gedaan. Ik ben heel trots op die twee…”

Wat een week om weer terug naar school te mogen, weten de leerlingen van de Angelaschool. (Foto: Peter de Koning).
Bij basisschool De Oversteek was dit drietal bezig met het 'ontwerpen' van een heuse Liempdse dinosaurus. (Foto: Gerard Schalkx)
Van links naar rechts: Esther, Ties, Niels en Bo van Erp zijn maar wat blij dat de scholen weer open zijn. (Foto: Peter de Koning).
Alle leerlingen van de Angelaschool kregen maandagochtend een rode bak om sneeuwblokken te maken voor de bouw van een iglo. (Foto: Peter de Koning).