Afbeelding
Foto: eigen collectie

ONLINE PLATFORM WEKT AL INTERESSE

Bijna 200 testers voor nieuwe app Ons BC

Stichting Brabants Centrum start naar verwachting dit voorjaar met haar nieuwe online platform: Ons BC. Alleen al voor de test van de app hebben zich bijna 200 mensen gemeld.

Directeur Henk van der Zee is in zijn nopjes. ,,Bij het uitnodigen van onze huidige leden, hadden we gehoopt op maximaal honderd mensen die met ons naar de app wilden kijken. Maar dat zou wel het plafond zijn, dachten we. Mensen weten nog niet precies wat het gaat worden en deelnemers moeten er ook moeite in steken door ons feedback te geven."

Dat er nu al ruim 170 mensen zijn aangemeld, had de directeur nooit verwacht. ,,We krijgen nog steeds aanmeldingen binnen. Een van onze redacteuren Pål Jansen, werd afgelopen week al diverse keren op straat benaderd door inwoners die aangaven zich nog in te gaan schrijven. De afgelopen weken is er op uitnodiging slechts een beperkt gezelschap bezig geweest om te kijken of de belangrijkste dingen op Ons BC goed werken. Maar voor de rest weet nog niemand wat het in gaat houden. Dat er dan toch zoveel nieuwsgierigheid is, lijkt een goed teken voor de toekomst."

Ons BC moet het midden gaan houden tussen een lokale versie van nieuwssites als Nu.nl en een sociaal medium. Maar de focus ligt volledig op Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde. Naast dat de redactie van Brabants Centrum artikelen plaatst in deze app, kunnen gebruikers straks ook reageren op die stukken. En mogen zelf ook berichten plaatsen, als ze lid zijn van stichting Brabants Centrum. Met name dat laatste is uniek in de journalistieke media. Van der Zee: ,,Uiteraard is het voor gebruikers wel meteen zichtbaar welke artikelen van de Brabants Centrum-redacteuren zijn en welke berichten van leden komen. Deze hiërarchie ontbreekt bij huidige sociale media, waar soms iedereen een soort expert lijkt."

Daarnaast zijn er nog meer lessen getrokken van de conglomeraten uit Silicon Valley en (meer recent) China. ,,Ons BC draagt als motto: lokaal, sociaal en actueel. En met sociaal bedoelen we dan ook een constructieve reageercultuur. Daar gaan we actief op sturen."

LAATSTE TEST

Tot en met zondag 14 februari kunnen mensen zich aanmelden voor de laatste testfase. Contactgegevens mailen kan naar pol.jansen@brabantscentrum.nl. Ook wordt gevraagd om het besturingssysteem te melden waar de tablet of smartphone op draait: iOS (Apple) of Android. Android-gebruikers moeten ook het e-mailadres vermelden waarmee zij inloggen in de Google Playstore.


t Bijna 200 mensen die de testversie van Ons BC willen uitproberen, hebben zich gemeld. Stichting Brabants Centrum lanceert haar nieuwe online platform waarschijnlijk in het voorjaar.


ELEKTRICITEITSNET ZORGENKIND TRANSITIE

'In 2023 of 2024 eerste Boxtelse zonneparken'

JAN HERMENS

In 2023 en 2024 verwacht Boxtel op zijn vroegst de eerste zonneparken in de gemeente. Dat stelt een ambtelijk woordvoerder. Negen partijen hebben zich ingeschreven om een zonneveld aan te leggen. In Boxtel kan voorlopig maximaal vijftig hectare aan zonnepanelen worden gelegd vanwege de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.

In Boxtel wordt nog onderzoek gedaan naar plekken voor grootschalige stroomopwekking volgens Enexis. Er is wellicht net ruimte voor een nieuw project. Elders in Brabant liggen duurzame initiatieven voorlopig stil vanwege het capaciteitsgebrek van het elektriciteitsnetwerk.

In delen van Brabant kan er nauwelijks meer stroom worden terug geleverd aan het net. En dat terwijl Boxtel op 1 februari haar eerste tender voor de aanleg van maximaal vijftig hectare zonneparken in de gemeente heeft afgesloten. Sterker nog, de negen geïnteresseerden willen eigenlijk meer vierkante meters gebruiken. Demissionair wethouder Peter van de Wiel: ,,Daardoor halen nu niet alle plannen de eindstreep."

Het is zelfs nog de vraag of de netwerkcapaciteit voldoende is voor de beschikbare vijftig hectare. Maar omdat de eerste zonneparken pas op zijn vroegst in 2023 of 2024 in bedrijf zijn, hebben de netbeheerders nog tijd om actie te ondernemen, stelt de woordvoerder.

Sinds januari is het overigens mogelijk om via het hoogspanningsstation nabij Lennisheuvel opgewekte elektriciteit terug te leveren. Maar daarvoor zijn aanpassingen nodig aan het station. Enexis heeft daarvoor nog geen geld gereserveerd, weet de woordvoerder.


Het college van B en W maakt in het tweede kwartaal van dit jaar bekend welke van de negen ingediende initiatieven de voorkeur krijgen.