...FORMATEUR FONS NATEROP...
...FORMATEUR FONS NATEROP... Foto: Albert Stolwijk

COLLEGE TELT STRAKS VIJF WETHOUDERS

Nieuwe kapiteins, geen forse koerswijziging


RENS V.D. ELSEN & HENK V. WEERT

De kogel is door de kerk. Na bijna drie maanden onderhandelen zijn Balans, Combinatie95 en later INbox tot overeenstemming gekomen. De coalitiepartners hebben een lijvig document opgesteld waarin zij de route voor de komende vijf jaar uitstippelen. Het coalitieakkoord wordt morgen officieel gepresenteerd, maar lekte uit.

Formateur Fons Naterop werd flink in verlegenheid gebracht door het feit dat Brabants Dagblad (BD) dinsdagmiddag publiceerde uit het nog geheime beleidsplan. Naterop sprak van een 'Prinsjesdaggevoel' toen hij kort erna door deze krant met het uitgelekte nieuws werd geconfronteerd. ,,Tja, er is nu eenmaal altijd een percentage partijleden dat het niet eens is met het bereikte resultaat", verklaarde hij.

Nadat de onderhandelaars van de drie partijen zaterdag een akkoord sloten, schaarden zich maandagavond hun achterbannen achter het document. Daarna was het nog een kwestie van de puntjes op de i zetten, zodat morgen, vrijdag 12 februari het nieuwe college zijn plannen wereldkundig kan maken. Maar kritische Balans-leden vertrouwden BD toe dat zij hun verkiezingskreet 'Het roer moet om' onvoldoende uit de verf vinden komen.

Gisteren legde ook Brabants Centrum de hand op het concept-beleidsakkoord. De 33 pagina's met plannen en afspraken, heeft de redactie op pagina 9 van deze krant naast de verkiezingsbeloften gezet die de drie coalitiepartijen in 2020 deden. Lezers kunnen op deze manier goed vergelijken wat ermee is gedaan en welke compromissen er zijn gesloten.

RONDWEG EN GREENTECH

Duidelijk is wel dat de koers die Balans, Combinatie95 en INbox willen varen niet zo rigoureus anders is dan voorgaande jaren. Wel lijken de drie partijen over hun 'oud zeer' te zijn gestapt. De 'koerswijziging' is beperkt; er wordt vooral voortgeborduurd op bestaand beleid.

Wie het document doorneemt, ziet vooral dat veel nog niet in beton is gegoten. Samenwerken en in gesprek gaan, zijn enkele toverwoorden. Echte keuzes wil het nieuwe college samen met de oppositiepartijen gaan maken. Dat is ook deels ingegeven door de bezuinigingsoperatie, de zogeheten kerntakendiscussie, die nu gaande is. Het gemeentebestuur laat veel afhangen van wat hiervan de uitkomst is.

Alle coalitiepartijen hebben onderwerpen uit hun verkiezingsprogramma op de agenda gekregen. Combinatie95 bijna alles. GreenTech en het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) blijven op tafel, ondanks dat Balans daar juist vanaf wilde. Wel wordt opnieuw gesproken over een noordelijke ontsluitingsweg naar de A2.

PARTTIME

Wat de meeste kritiek oplevert, zowel bij oppositiepartijen als via sociale media, is dat de coalitie maar liefst vijf wethouders naar voren schuift. Zoveel had Boxtel er nog nooit. Gezien de penibele financiële situatie van de gemeente Boxtel is het een opmerkelijke keuze. Naar verluidt gaan de vijf ieder voor 0,8 fte aan de slag; dat is 0,4 fte meer dan het totaal de voorbije jaren.

Namens Balans nemen fractievoorzitter en lijsttrekker Mariëlle van Alphen (sociaal domein, economie) en Wim van der Zanden (deels ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en ouderenbeleid) zitting in het college. Van der Zanden maakte vanaf 2010 voor zijn partij ook al deel uit van het dagelijks bestuur. Totdat in 2013 de toenmalige coalitie klapte. Een coalitie met onder meer dezelfde drie partijen die nu in het college stappen.

Combinatie95 vaardigt, naast lijsttrekker Désiré van Laarhoven (duurzaamheid, toerisme en ook deels ruimtelijke ordening), ook Hans Heesen af (financiën en sport). Wethouder nummer vijf is Fred van Nistelrooij (verkeer) van eenmansfractie INbox.

Morgen, vrijdag 12 februari, worden het beleidsakkoord en de wethouders gepresenteerd. Als zij dinsdag 23 februari worden beëdigd, worden ook de raadsleden benoemd die de vrijkomende zetels gaan innemen: Geeske van den Akker, Rianne van Esch (Balans), Pim Bressers (Combinatie95) en Jan de Koning (INbox).


Pagina 9: 'Mooie woorden over transparant proces kunnen de prullenbak in' en vergelijking concept-beleidsakkoord met verkiezingsprogramma's.