Drie maanden na de verkiezingen hebben Balans, Combinatie95 en INbox een akkoord bereikt. De overige partijen reageren nu op het lek. (Foto: Peter de Koning).
Drie maanden na de verkiezingen hebben Balans, Combinatie95 en INbox een akkoord bereikt. De overige partijen reageren nu op het lek. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE OPPOSITIEPARTIJEN VOELEN ZICH BUITENSPEL GEZET NA LEKKEN AKKOORD NIEUWE COALITIE

'Mooie woorden over transparant proces kunnen prullenbak in'


JAN HERMENS

De vijf partijen die straks de oppositie vormen in de Boxtelse gemeenteraad, vernamen via de media dat er een concept-coalitieakkoord ligt en dat er een nieuw college klaarstaat om het pluche te bezetten. Zij hekelen het lekken van de stukken én het gebrek aan transparantie tijdens de onderhandelingen.

SP-voorman Eric van den Broek trekt het felst van leer en spreekt van een slechte ontknoping van de onderhandelingen. ,,Alle mooie woorden over een transparant proces kunnen de prullenbak in. Daar is niets van uitgekomen. Wij hebben nog geen letter van het coalitieakkoord gezien, maar als ik afga op wat ik in de media verneem, gaat het roer niet om, zoals voor de verkiezingen zo luid geroepen is."

Dat de samenstelling van het nieuwe college en het coalitieakkoord voortijdig uitlekten, noemt Van den Broek van een bedenkelijk niveau. ,,Ik ben benieuwd wat de politieke consequenties daarvan zijn. Uit deze gang van zaken spreekt op voorhand geen vertrouwen en eensgezindheid. Ik ben benieuwd naar het verdere verloop."

Mirjam Bemelmans, fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks: ,,Wij willen het complete coalitieakkoord afwachten voor we uitgebreid reageren. Wat het lekken betreft, het is kwalijk dat dit gebeurt. Is het een incident of een voorbode, wie zal het zeggen?" Over het aantal wethouders: ,,Ik heb zitten rekenen. Als een wethouder fulltime werkt en de rest elk 0,6 fte invult, dan kom je op 3,4 fte. Dat zou op zich kunnen."

CDA-fractievoorzitter Vera Brouns vindt de keuze voor vijf wethouders vreemd. ,,In deze financiële situatie voor vijf wethouders kiezen, dat verbaast mij. Ik had drie logischer gevonden. Volgens mij kan dat ook. Vijf wethouders kan op termijn vijf keer wachtgeld betekenen."

COMPROMISSEN

Brouns heeft het idee dat Balans en Combinatie95 elkaar weinig gunnen: ,,Ik zie een en al compromissen. Jij twee wethouders, wij twee." Het proces naar een coalitie had van de politica transparanter gemogen. ,,Er is weinig gecommuniceerd. Ik snap wel dat alles heel gevoelig ligt, maar had dan gezegd dat je niets naar buiten kunt brengen, dat is beter dan niets laten horen." Brouns hoopt in het coalitieakkoord veel speerpunten van Balans terug te vinden. ,,Onze prioriteiten en die van Balans lijken op elkaar. Ik zou het fijn vinden daar het nodige van terug te zien."

VVD-voorman Rob Kuppens vindt het lastig een gefundeerde reactie te geven: ,,Formeel weten we nog niets, dat maakt het moeilijk. Laat ik het zo zeggen: als het klopt dat er vijf wethouders komen, met in totaal meer fte dan het viertal in het vorige college, dan vind ik dat op z'n minst opmerkelijk in deze tijd van weinig geld."

Dat er gelekt is, vindt hij geen nette gang van zaken. ,,Maar ik weet verder niet hoe dat gegaan is. De raad had een bericht moeten ontvangen van de onderhandelende partijen met de boodschap dat ze eruit zijn. Vervolgens hadden we graag het coalitieakkoord gekregen."

NOG SPEELRUIMTE?

Kuppens vraagt zich af of dat akkoord al helemaal dichtgetimmerd is of dat er nog speelruimte is. ,,En ik ben benieuwd wat we vrijdag te horen krijgen. Ook dat is nog niet duidelijk. Wordt het coalitieakkoord al toegelicht, krijgen we uitleg over het proces? Officieel weten we niets."

Dat stelt ook Mariëlle Wijffelaars, fractievoorzitter van D66 Boxtel. ,,Er is formeel nog niets bekend. Dat de informatie gelekt werd, is zeer kwalijk. Het zal zeker niet de bedoeling zijn geweest van de onderhandelaars. Een zaak voor de partijen om goed uit te zoeken."

Net als de overige fractievoorzitters van de oppositiepartijen is Wijffelaars verbaasd over de keuze voor vijf wethouders. En bij het proces richting een coalitie zet ze ook vraagtekens. ,,Ik hoop op een verklaring van de onderhandelende partijen. Wij zijn bijzonder weinig geïnformeerd." Daarnaast vindt de liberaal-democraat het opmerkelijk hoe INbox aan de coalitie is toegevoegd. ,,De vijf andere partijen, die groter zijn dan INbox, kregen geen kans om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Wellicht hadden wij ook prima wethouderkandidaten. Maar daar is niet naar gevraagd. Van samen blijft zo weinig over."