Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HELP CADEAUWINKEL HEBBES EEN EIND TE BREIEN AAN CORONA

Maakt Boxtel langste das van 't land?

PÅL JANSEN

De medewerkers van cadeuwinkel Hebbes aan de Markt in Boxtel zijn er wel klaar mee, dat coronagedoe. Niet alleen vanwege de maatregelen, de anderhalve meter afstand en de beperkte mogelijkheden. Tot grote ontzetting van iedereen, overleed een collega aan de gevolgen van het virus. ,,Daarom hebben we besloten letterlijk een eind te breien aan corona", zegt groepsleider Elly Matthijssen. En wie weet leidt dit wel tot Nederlands langste sjaal... Iedereen kan meedoen!

7,2 kilometer. Op die lengte staat het nationaal record. Uiteraard moet het dan een belachelijk lange sjaal worden, weet Matthijssen. ,,Dat gaan we natuurlijk niet redden met ons kleine aantal medewerkers", vertelt de Boxtelse.

In de winkel werken cliënten met een beperking van zorgorganisatie Cello. Zij zijn al flink aan het breien zijn geslagen. ,,Binnen Cello baalt iedereen van corona", zegt Matthijssen. En ook bij Hebbes zijn ze er wel een beetje klaar mee. ,,Iedereen heeft zijn reguliere werk daarom laten vallen. We begonnen met iets nieuws, iets anders." En dat werd het breien van een enorme das.

WOL BRENGEN

Vanwege corona is het lastig om met veel mensen tegelijk aan de sjaal te werken, legt Matthijssen uit. Bovendien, met alleen de mensen van Hebbes komt het nationaal record nooit in beeld, hoe hard de medewerkers ook doorbreien. Daarom zijn ze niet alleen bij Hebbes maar ook op andere Cello-locaties volop met breinaalden en kluwen wol aan de slag. Maar het kilometerslange record breken, leek nog steeds onhaalbaar.

Dus benaderde Matthijssen Brabants Centrum om heel Boxtel uit te nodigen mee te doen. Ze roept Boxtelaren op om wol bij Hebbes in te leveren. ,,Mensen kunnen echter ook een zelfgebreid exemplaar afgeven. Dan moeten we die uiteindelijk nog wel aan elkaar zetten, maar goed, die uitdaging wil ik wel aangaan."

FOTO'S MAKEN

Om drukte in de winkel te voorkomen, bedacht de Boxtelse groepsbegeleider het volgende. ,,Mensen kunnen een foto van hun sjaal e-mailen. Als alles binnen is, 'plakken' we foto's aan elkaar. Breiers mogen zelf mee op de foto, maar dat is niet per se nodig. Als de sjaal er maar in zijn geheel op staat. Die moet minstens twee meter lang worden. Dan kunnen we deze bij wijze van spreken allemaal dragen: met anderhalve meter afstand tussen elkaar." Matthijssen wil ook dat de uiteindelijke fysieke das er komt.

DINOSJAAL

Of het record gaat lukken of niet, is eigenlijk niet zo heel erg belangrijk, vindt Matthijssen. Want wellicht kan er ook een andere leuke actie aan vast worden gehangen. ,,Misschien kunnen we de sjaals om de dino's hangen die in het voorjaar op rotonde Dukaat worden geplaatst. Dat zijn langnekken, dus vonden we dat wel een goed idee", grinnikt de Boxtelse. Ze wil daarvoor nog het Oertijdmuseum benaderen. ,,Hoe leuk zou zo'n eindproject zijn!"

Maar goed, niet iedereen is een breiwonder. Om aan die 7,2 kilometer te komen, zijn er toch wel gauw 3.600 Boxtelaren nodig die ieder twee meter voor hun rekening nemen. ,,Het gaat ons niet om de kwaliteit, maar om het kunnen zetten van de steken en de lengte", licht Matthijssen toe.

Ook het ontwerp maakt niet uit. Elke inzending is welkom. ,,Mensen kunnen ook het logo bijvoorbeeld van hun favoriete sportclub erop zetten. Of de naam van iemand die ze een hart onder de riem willen steken", legt Matthijssen uit. Wat zij zelf gaat maken? ,,Ik verwerk de naam van onze overleden collega in mijn sjaal..."

MEEDOEN

Wie mee wil doen met het iniatief, kan contact opnemen met Cello via telefoonnummer (088) 345 20 55 of door een e-mail te sturen naar de cadeauwinkel: hebbes@cello-zorg.nl.

Iedereen die materiaal (wol en/of sjaals) in komt leveren, kan dat doen door tijdens werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur aan te bellen bij Hebbes aan de Markt 6.


p De medewerkers van cadeauwinkel Hebbes aan de Markt in Boxtel breien een eind aan corona. Met elkaar zijn ze flink aan de slag om een reusachtige sjaal te maken. En wie weet zit er wel een record in met een beetje hulp van de Boxtelse bevolking... (Foto: Peter de Koning).