Opknapbeurt rijksmonument kost dit jaar 100.000 euro


HENK VAN WEERT

Balken en steunpunten in zowel de toren als het kerkgebouw van de Sint-Petrusbasiliek ondergaan de komende maanden een grote onderhoudsbeurt. Daarbij worden ook knaagkevers bestreden die in 2019 werden ontdekt bij een inspectie.

Jaarlijks maakt Monumentenzorg van alle monumentale kerken van Heilig Hartparochie, behalve die van Lennisheuvel, een onderhoudsrapport op. Op basis daarvan wordt samen met het bisdom een vijfjarenonderhoudsplan opgesteld.

Omdat de drie kerken in Boxtel, Esch en Liempde rijksmonumenten zijn, betaalt de landelijke overheid onder een aantal voorwaarden mee via een subsidie. 'Daar zijn we erg blij mee, maar we moeten daarnaast zelf het grootste gedeelte van het bedrag ophoesten. Het groot onderhoud is ook nog eens gruwelijk duur', zo is te lezen in een nieuwsbrief die het parochiebestuur afgelopen week publiceerde.

Met het onderhoudsproject aan balken en steunpunten is ongeveer 50.000 euro gemoeid. Zo'n zelfde bedrag wordt voorts uitgetrokken voor herstel van voegen, schilderwerk en enkele reparaties aan de buitenkant.

ACTIE KERKBALANS

Ook de kerk in Liempde ondergaat dit jaar een schilderbeurt en voor het godshuis in Esch verkeren alle noodzakelijk te voeren werken nog in een verkennend stadium. Maar dat het ook flink geld gaat kosten is duidelijk, aldus het parochiebestuur. Dat vraagt aandacht voor de actie Kerkbalans die tot eind februari wordt gehouden. Nadat jaren de kerkbijdragen daalden, gaven die vorig jaar een stijging van ongeveer 10.000 euro te zien.