Afbeelding
Foto: Eigen collectie

OP LANGE LATTEN LANGS DE DOMMEL

Gemondse langlauft in besneeuwd buitengebied

JAN HERMENS

Om te langlaufen hoef je niet naar Scandinaviƫ of Oostenrijk, dat kan ook in deze contreien. Als het weer meewerkt tenminste. Dat doet het deze dagen. Katja Kleinveld uit Gemonde ging er zondag en maandagochtend op uit in het buitengebied van haar dorp. Ze had sneeuwpret op de lange latten.

Geprepareerde loipes zijn in en rond Gemonde niet te vinden, maar dat vormde voor Kleinveld geen belemmering om een van haar geliefde sporten te beoefenen. ,,Zondag was de sneeuw vers en vrij zacht. Hier en daar lagen modderplassen waar mijn ski's vies van werden. En soms stuitte ik op een sneeuwduin."

De Gemondse hanteerde de klassieke langlauftechniek. ,,Voor langlauf skating heb je meer ruimte nodig. De paden die ik volgde, onder andere over de Schoonberg en langs de Dommel, waren niet zo breed. De klassieke techniek paste daar beter."

Kleinveld schrijft sportiviteit in hoofdletters. Ze houdt van tal van sporten. ,,Ik heb een step waarmee ik door de bossen rijd en nu heb ik ook een stepslee aangeschaft. Die kan ik zowel op ijs als in de sneeuw gebruiken." Het witte dek blijft volgens de weersverwachtingen nog wel liggen en vijvers en plassen vriezen dicht. Katja Kleinveld glijdt de komende dagen ongetwijfeld nog door het buitengebied van Gemonde: op langlaufski's, stepslee, of schaatsen.


p Volgens Katja Kleinveld kan iedereen ook prima langlaufen in het buitengebied. En de Gemondse voegt zelf de daad bij het woord. (Foto: eigen collectie).