Boxtelaren Christian Hensen (links) en Martijn Hooijman willen masseurs, therapeuten en coaches een steuntje in de rug geven. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Boxtelaren Christian Hensen (links) en Martijn Hooijman willen masseurs, therapeuten en coaches een steuntje in de rug geven. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

BOXTELAREN STEUNEN THERAPEUTEN, MASSEURS EN COACHES

Crowdfunding voor 'stille groep'

Boxtelaren Christian Hensen en Martijn Hooijman zijn een crowdfundingsactie gestart op internet. Ze zamelen geld in voor therapeuten, coaches en masseurs. Mensen die, net als kappers en schoonheidsspecialisten, al een poos niet mogen werken.

Hensen: ,,Iedereen wordt op dit moment hard getroffen door de maatregelen rondom het coronavirus. Masseurs, coaches en therapeuten vormen een stille groep, zij laten nauwelijks blijken dat het water hen aan de lippen staat."

De Boxtelaar, die zelf onder meer guasha-behandelingen geeft, vervolgt: ,,Sinds 15 december zijn studio's noodgedwongen dicht. Buffers raken op, ook doordat praktijkhouders niet altijd aanspraak kunnen maken op de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) van het Rijk."

Een reden daarvoor, maar die is niet specifiek voor mensen met een contactberoep, is dat er een partnerinkomenstoets geldt voor mensen die Tozo-ondersteuning aanvragen. Wanneer het huishoudinkomen hoger is dan het sociaal minimum, keert het Rijk niet uit.

MINIMAAL AANTAL UREN

Daarnaast stelt de overheid dat iemand die in aanmerking wil komen voor een Tozo-uitkering in 2019 minimaal 1.225 uur gewerkt moet hebben binnen zijn eigen bedrijf. Hierdoor vallen veel masseurs tussen wal en schip, stelt het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS).

Hensen en Hooijman, samen eigenaar van online platform Healthstop, willen lokale praktijken een steuntje in de rug geven. Hun actie loopt twintig dagen. Hensen: ,,Ondernemers in onze branche die hulp nodig hebben, kunnen zich melden via info@healthstop.nl. De opbrengst van de actie wordt verdeeld onder de aangemelde praktijkhouders. Of we schakelen een business-coach in die een gratis live online meeting houdt en hen nieuwe zakelijke inzichten meegeeft." Doneren kan via www.whydonate.nl/fundraising/help-je-lokale-masseur-therapeut-of-coach.