Om de bekabeling aan te brengen in de gewelven werd een achttien meter hoge steiger in de basiliek opgebouwd. (Foto: Fons van Heesch).
Om de bekabeling aan te brengen in de gewelven werd een achttien meter hoge steiger in de basiliek opgebouwd. (Foto: Fons van Heesch). Foto: Fons van Heesch

GIFT UIT NALATENSCHAP MAAKT PLAATSING VAN VIDEOAPPARATUUR IN MIDDELEEUWS GODSHUIS MOGELIJK

Camerabeelden streamen op YouTube vanuit Sint-Petrusbasiliek


HENK VAN WEERT

Een ruimhartige nalatenschap maakt het mogelijk dat momenteel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek vier filmcamera's en enkele beeldschermen worden geïnstalleerd. Vanaf Pasen hoopt het parochiebestuur bijzondere vieringen en concerten te kunnen streamen via YouTube. De apparatuur is desgewenst ook te huur om bijvoorbeeld uitvaartdiensten online te delen.

Het Boxtelse bedrijf Merheim Audiovisueel is al enkele weken druk in de weer met het aanbrengen van de installatie voor het in beeld brengen én streamen van speciale vieringen en gebeurtenissen. En dat is een uitdaging in het monumentale, van oorsprong middeleeuwse godshuis.

Om de bekabeling aan te brengen, komen de monteurs van Merheim, kruip-door-sluip-door én geholpen door koster Fons van Heesch op niet alledaagse plekken. ,,Plekken waar onder meer de kerkrat huist", grinnikt Van Heesch.

De Boxtelaar kent de basiliek als zijn broekzak. Hij begeleidt en assisteert projectleider Niels van Helvoirt van Merheim, die samen met enkele collega's de werkzaamheden uitvoert.

OP DE GEWELVEN

,,We zijn bovenin bijna overal geweest. Op heel krappe zoldertjes, op gewelven, op vlonders in en door de dakgoot en in de meest aparte ruimten zoals boven de gijzelkamer", vertelt Van Helvoirt op de website van de parochie. Kabels konden soms in loze leidingen worden getrokken, maar deels werden deze ook aan bestaande bedrading toegevoegd. ,,Een dergelijke uitdagende opdracht krijg ik niet meer."

Sleuven maken in het stucwerk van de basiliek is uit den boze en daarom werden kabelgoten gemonteerd. Die zijn zo onopvallend mogelijk weggewerkt en daarvoor was wel enig kunst- en vliegwerk nodig. En dus werd een achttien meter hoge steiger gehuurd zodat verantwoord kon worden gewerkt door de monteurs. Maar dat kon niet voorkomen dat ze af en toe toch de bibbers kregen... Met emmers en een lier werd alle materiaal naar boven gehesen.

BEELDSCHERMEN

Gisteren zijn vier camera’s opgehangen: in het middenschip, op het priesterkoor, op het orgelbalkon en bij het carillon. Twee camera's zijn op afstand bestuurbaar. In de sacristie wordt een besturingspaneel geplaatst waar een cameraman of -vrouw de bediening verzorgt.

Bovendien werden enkele grootformaat beeldschermen in de basiliek geplaatst. Zo kunnen niet alleen bijzondere vieringen worden gestreamd, maar kunnen bezoekers van de kerk ook de organist en beiaardier aan het werk zien, verduidelijkt secretaris Jo Custers van het parochiebestuur. ,,Het is puur luxe dat we deze voorzieningen kunnen aanbrengen en alleen mogelijk dankzij de zeer aanzienlijke donatie die we vorig jaar uit een nalatenschap mochten ontvangen."

GEEN CONCURRENTIE

Custers benadrukt dat de voorzieningen in de Sint-Petrusbasiliek geen concurrentie zullen vormen voor de wekelijkse uitzendingen van de hoogmis vanuit de Liempdse Sint-Jans Onthoofdingkerk op Omroep Dommelland.

Alleen speciale vieringen voor bijvoorbeeld de eerste communie en het vormsel worden gestreamd en uitsluitend via YouTube. Ook diensten tijdens hoogfeesten als Pasen en Kerstmis zullen op die manier worden opgenomen en uitgezonden. Bovendien kan de apparatuur worden gehuurd voor uitvaarten.

De beelden die worden gemaakt zijn rechtstreeks in de basiliek te zien via de beeldschermen. ,,Net zoals gebeurde tijdens het jaarlijkse kerstconcert. De kerkbezoekers kunnen dan beter en nauwlettender de vieringen volgen: de immense pilaren staan dan niet meer in de weg", aldus Custers.

CAMERA IN TORENSPITS

Koster Van Heesch meldt dat ook nog een camera wordt geplaatst op een van de twee zogeheten lantaarns van de Petrustoren. Dat zijn de open gedeelten in de torenspits. ,,Die camera draait straks langzaam rond, zodat je Boxtel van boven prachtig in beeld krijgt. Bij de restauratie van het carillon heb ik enkele jaren geleden daarvoor al de bekabeling aangebracht in de hoop dat mijn droom nog eens uit zou kunnen komen. Dat is nu dus het geval. Alhoewel, ik moet nog even geduld hebben. Het is te koud om de toren in te gaan", aldus Van Heesch.


* * *

In de komende weken worden cameramensen gezocht en opgeleid. Enkele vrijwilligers hebben zich al gemeld. Meer mensen zijn welkom, maar ze moeten wel enige affiniteit hebben met filmen en camerawerk. Belangstellenden kunnen zich melden via het parochiesecretariaat: telefoon (0411) 67 22 15 of e-mail: info@heilighartparochie.nl.